ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ προς όλα τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ!


Νέα και ανακοινώσεις

Παραιτήθηκαν τα μέλη της ΕΣΗΕΑ από τη Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ

www.edoeap.gr

Παραιτήθηκαν χθες οι πέντε δημοσιογράφοι, μέλη της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και εκλεγμένα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ, τον Ιούνιο του 2011, αρνούμενοι να παραμείνουν «όμηροι της αδράνειας» και της «αδιαφορίας» του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, σε αυτή την πιο δραματική περίοδο στην ιστορία του Κλάδου μας και του Ταμείου μας.
Παραιτούμενοι, οι πέντε δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται για την άρνηση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις και εκκλήσεις από πλευράς του ΕΔΟΕΑΠ, να προχωρήσει σε ανεξάρτητο έλεγχο της διαχείρισης των αποθεματικών του Ταμείου, όπως δημόσια οι ίδιοι ζήτησαν κατά την επεισοδιακή Γενική Συνέλευση της 23ης Ιουνίου 2012. Με τη στάση του αυτή, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εγκλωβίζει τον ΕΔΟΕΑΠ σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη για τον Κλάδο μας  και τραγική για τη χώρα και για το Κοινωνικό Ασφαλιστικό μας Σύστημα, περίοδο.

Με την παραίτηση των πέντε μελών της Διοίκησης του Οργανισμού ενεργοποιούνται οι καταστατικές διατάξεις του ΕΔΟΕΑΠ για υποχρεωτική και άμεση –εντός 15 ημερών – προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., το οποίο θα μπορέσει δημοκρατικά, άμεσα και υπεύθυνα να αναλάβει τις ευθύνες του για το παρόν και το μέλλον του Ταμείου μας.
Άμεσα, με επιστολή της Προέδρου Δ.Σ., ενημερώθηκαν για τις παραιτήσεις των πέντε δημοσιογράφων και το αιτιολογικό τους, όλοι οι Πρόεδροι των Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ), οι οποίοι καλούνται, σύμφωνα με το Καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ (άρθρο 15, παρ.3), να διεξάγουν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, το αργότερο εντός 15 ημερών από σήμερα. Ως προτεινόμενη ημερομηνία διεξαγωγής αρχαιρεσιών ορίζεται η 27η Φεβρουαρίου 2013.
Με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στις προκλήσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπος ο ΕΔΟΕΑΠ, δηλώνοντας ότι η υπομονή τους εξαντλήθηκε από τη στείρα –από πλευράς της ΕΣΗΕΑ- αναμονή τόσων μηνών, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΔΟΕΑΠ ενώπιον της Προέδρου Δ.Σ. παραιτήθηκαν οι δημοσιογράφοι κ. Γιώργος Βλαβιανός, μέλος Δ.Σ., η κυρία Ελένη Δελβινιώτη, μέλος Δ.Σ., ο κ. Αργύρης Δεμερτζής, Γενικός Γραμματέας και ο κ. Παναγιώτης Τσούτσιας, Πρόεδρος ΤΥΠ.
Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή παραίτησης των δημοσιογράφων μελών του Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ.
Εν συνεχεία, συντασσόμενη απολύτως με τις θέσεις των συναδέλφων της, διαμαρτυρόμενη κατάφορα για την άρνηση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να προβεί στον ανεξάρτητο έλεγχο διαχείρισης των αποθεματικών του Ταμείου και δηλώνοντας ότι «είμαστε συνεπείς σε όλα, εκτός από το θέμα του ελέγχου και αυτό εξαιτίας της Διοίκησης της ΕΣΗΕΑ», υπέβαλε την παραίτησή της προς το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ και η δημοσιογράφος, Πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ, κυρία Ελένη Σπανοπούλου.
Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή παραίτησης της Προέδρου προς το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ
Σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 3 του Καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ, με την παραίτηση των πέντε μελών της ΕΣΗΕΑ θεωρείται αυτοδικαίως ότι έχει παραιτηθεί το Δ.Σ. στο σύνολό του.  Από σήμερα και μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου 2013, για το χρονικό διάστημα δηλαδή μέσα στο οποίοι οι Ενώσεις είναι υποχρεωμένες να προχωρήσουν σε εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ., η Πρόεδρος και τα μέλη της απερχόμενης Διοίκησης εκτελούν χρέη υπηρεσιακού Διοικητικού Συμβουλίου, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού.
Στις επιστολές παραίτησής τους, τα πέντε μέλη του Δ.Σ. αναφέρονται στα ακραία γεγονότα κατά τη Γενική Συνέλευση της 23ης Ιουνίου 2012, κατά την οποία αμφισβητήθηκε η ικανότητά τους να διαχειριστούν τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ, και στην απόφασή τους, αμέσως μετά, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 28 Ιουνίου 2012, να παραμείνουν στις θέσεις τους, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ασφαλισμένους του Ταμείου, θέτοντας παράλληλα όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για ενδελεχή και αναλυτικό έλεγχο, για πλήρη οικονομική και νομική ανάλυση των ενεργειών της Διοίκησης, προκειμένου, είτε να αποδοθούν ευθύνες, εάν και εφόσον υπήρχαν, είτε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή τους από την ατεκμηρίωτη λασπολογία που δέχθηκαν κατά τη Γενική Συνέλευση της 23ης Ιουνίου.
Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΙΣ ΕΝΩΣΕΙΣ
Αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση της 23ης Ιουνίου 2012 και τη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 28 Ιουνίου 2012, προσκλήθηκαν οι 4 ενώσεις, μέτοχοι – μέλη του ΕΔΟΕΑΠ (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ) να ορίσουν από κοινού ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή για να ολοκληρωθεί ο πλήρης, διαφανής και έγκυρα πιστοποιημένος έλεγχος της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ για τη διαχείριση των αποθεματικών του Ταμείου.
Οι τρεις από τις τέσσερις Ενώσεις (ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΠΗΕΑ και ΕΠΗΕΘ) έχουν πάρει μέχρι σήμερα θέση υπέρ της διενέργειας του ελέγχου, υπό την προϋπόθεση συμμετοχής της ΕΣΗΕΑ.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, το οποίο με δημόσιες παρεμβάσεις του έχει ζητήσει τον έλεγχο, έχει λάβει μέχρι σήμερα τέσσερις επιστολές και ισάριθμες προσκλήσεις (στις 1-7-2012, με Α.Π. 10184, στις 18-7-2012, με Α.Π. 10918, στις 30-8-2012, με Α.Π. 328 και στις  10-1-2013, με Α.Π. 15, στις οποίες δεν έχει καν απαντήσει!
Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ
Όπως είναι σαφές από το «χρονολόγιο κατά του PSI», η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ανέλαβε δράση με στόχο την προάσπιση των αποθεματικών του Ταμείου ήδη από τον Αύγουστο του 2011, καλώντας, τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, τις Ενώσεις, τις Ομοσπονδίες και τα Μικτά Συμβούλια προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των ομολόγων και να αποφασιστεί η από κοινού δράση. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ κατέθεσε αγωγή κατά της Τράπεζας της Ελλάδος, αξιώνοντας την απόδοση του συνολικού ποσού των διαθεσίμων κεφαλαίων του που είχε καταθέσει σε αυτήν και επίσης αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου ζητώντας την αποκατάσταση της περιουσιακής ζημιάς που υπέστη από την υποχρεωτική ανταλλαγή των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που κατείχε την 9η Μαρτίου 2012. Παράλληλα, με αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο Οργανισμός, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου στράφηκε κατά των Πράξεων του Υπουργικού Συμβουλίου με τις οποίες υλοποιήθηκε το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI).
Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη Γενική Συνέλευση της 23ης Ιουνίου, το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ συνέχισε και επέτεινε τις προσπάθειές του ώστε ο Οργανισμός να μείνει όρθιος και δυνατός από τη λεηλασία του PSI και την απαράδεκτα αδιαφανή, ζημιογόνα διαχείρισή του από την Τράπεζα της Ελλάδος. Παράλληλα έδωσε και δίνει σκληρή μάχη για την υπεράσπιση των αποθεματικών μας.
Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Με στόχο την ενίσχυση των πιο ευάλωτων μελών του Οργανισμού και όπως δεσμεύθηκε στη Συνεδρίαση της 28/6/2012, η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ προχώρησε σε μια σειρά από Κοινωνικές Δράσεις και πρωτοβουλίες οικονομικής ενίσχυσης, όπως το Ειδικό Βοήθημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης – ΕΒΚΑ ΕΔΟΕΑΠ, τη μείωση της εισφοράς ασθένειας στα άνεργα μέλη μας και τη μεταφορά και τελική εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ανέργων από τη μελλοντική εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, κ.α.
Παράλληλα, προχώρησε σε μια σειρά από δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως είναι το Κοινωνικό Κατάστημα ΕΔΟΕΑΠ και το Κοινωνικό Παντοπωλείο, I’M4U, η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση στην οποία συμμετέχει ο ΕΔΟΕΑΠ.
Με φροντίδα για τους ανθρώπους του Οργανισμού, η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ενίσχυσε το Τμήμα Φροντίδας Ψυχικής Υγείας, προχωρώντας σε συνεργασία με διακεκριμένους ειδικούς επιστήμονες από το Ευγενίδειο Θεραπευτήριο και εγκαινίασε πρόσφατα τη Γραμμή Κοινωνικής Βοήθειας, με στόχο να προσφέρει πληροφορία και ανθρώπινη υποστήριξη στους συναδέλφους μας που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους.
Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Πιστή στη δέσμευσή της για απόλυτη διαφάνεια, η απερχόμενη Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ,  δημοσιοποίησε τα Πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης της 23ης Ιουνίου 2012 και όσα ακολούθησαν, τα οποία επίσης απέστειλε στις Ενώσεις, δίνοντας πλήρεις και τεκμηριωμένες απαντήσεις, μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού, σε όλα τα ερωτήματα που ετέθησαν. Επίσης δημοσιοποίησε τα στοιχεία των Νομικών Προσώπων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΕΔΟΕΑΠ, το κεφάλαιο των οποίων ξεπερνά τις 10.000 ευρώ.
Τα πέντε μέλη της ΕΣΗΕΑ στη Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ που παραιτήθηκαν σήμερα δήλωσαν υπερήφανοι που στη διάρκεια της θητείας τους ενήργησαν πάντα σύμφωνα με το Νόμο και το Καταστατικό, με γνώμονα το συμφέρον του Ταμείου μας και μόνο αυτό, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης, χωρίς να κρύψουν τίποτα, κρατώντας το τιμόνι του Οργανισμού με σταθερότητα και αποφασιστικότητα, μέσα στην καταστροφική λαίλαπα για το Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας μας, πάντα κρίνοντας και αποφασίζοντας σύμφωνα με το υπέρτερο όφελος του Οργανισμού και των 20.000 Ασφαλισμένων μας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ελένη Σπανοπούλου
Παναγιώτης Νεστορίδης
Αργύρης Δεμερτζής

Ο ΤΑΜΙΑΣ
Δημήτριος  Μυλωνάς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΥΠ ΑΘΗΝΩΝ
Παναγιώτης Τσούτσιας

ΤΑ ΜΕΛΗ
Ελένη Δελβινιώτη
Γιώργος Βλαβιανός
Μαρία Παπατόλια
Σίμος Καταϊφτσής