ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Γ. Βρούτσης: «Διαψεύδει» Μέργο... προαναγγέλλοντας νέα σφαγή μισθών και συντάξεων...

www.902.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
: Τετ, 13/02/2013 - 14:51

Να εξαπατήσει τους εργαζόμενους, για τα σχέδια περαιτέρω μείωσης του κατώτερου μισθού και συνολικά των μισθών των εργαζομένων, που αποκάλυψαν οι δηλώσεις του γγ του υπουργείου Οικονομικών, επιχειρεί η συγκυβέρνηση.
Την Τρίτη, ο Γιώργος Μέργος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «μπορεί στην Ελλάδα να έχει μειωθεί το μοναδιαίο κόστος εργασίας», αλλά «ακόμα ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα» και «αυτό είναι κάτι που πρέπει να δούμε σχετικά με την ανάπτυξη».

Το θέμα επιχείρησε να υποβαθμίσει, το βράδυ της ίδιας μέρας, το υπουργείο Οικονομικών, με δελτίο Τύπου, δεύτερη δήλωση Μέργου και δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος υποστήριξε ότι «τέτοιο θέμα δεν υφίσταται». Στο ίδιο πλαίσιο ο υπουργός Εργασίας δήλωσε από τη Βουλή ότι ο κατώτατος μισθός «είναι χαμηλός και θα μείνει σε αυτά τα επίπεδα μέχρι το τέλος του προγράμματος».
Γ. Βρούτσης: Επιχείρησε να διαψεύσει τον Μέργο, ενώ επιβεβαίωσε τη σφαγή μισθών και συντάξεων
Το πρωί της Τετάρτης μιλώντας στο ΜEGA, ο Γιάννης Βρούτσης επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «δεν τίθεται θέμα μείωσης του κατώτατου μισθού» και πως η δήλωση Μέργου ήταν «προσωπική άποψη (…) δημιούργησε σύγχυση (...) δεν θα έλεγα ότι είναι η καλύτερη».
Ωστόσο η συγκυβέρνηση ετοιμάζεται να οριστικοποιήσει τον ορισμό του κατώτατου μισθού με νόμο τον Απρίλιο, ενώ για το τι θα γίνει αν τεθεί θέμα στις συζητήσεις με την τρόικα για περαιτέρω μείωσή του, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι «μελλοντολόγος δεν είμαι. Πολιτικά για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού», εμφάνισε μάλιστα ως επίτευγμα τις έως τώρα μειώσεις λέγοντας ότι «έχουμε πετύχει το στόχο» και «έχουμε οικονομικά επιχειρήματα».
Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός έχει μειωθεί σε 586 ευρώ μεικτά και 511 ευρώ μεικτά για νέους έως 25 ετών.
Συμφωνημένη η σφαγή μισθών στο βωμό της ανταγωνιστικότητας
Εξάλλου, νέα παρέμβαση στο σύστημα του κατώτατου μισθού από το πρώτο τρίμηνο του 2014, προκειμένου να συμβάλει περαιτέρω στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, προβλέπει το αναθεωρημένο Μνημόνιο:
«Από το πρώτο τρίμηνο του 2014 η κυβέρνηση θα αναθεωρεί το σύστημα του κατώτερου μισθού με σκοπό πιθανές βελτιώσεις πάνω στην απλότητά του και την αποτελεσματικότητα στην προώθηση της απασχόλησης και της μάχης έναντι της ανεργίας και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο τραπέζι των συζητήσεων συγκυβέρνησης - τρόικας βρίσκεται επίσης η κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων και των τριετιών.

Επίκληση στην... «ωριμότητα» των εργοδοτών

Για τις κλαδικές συμβάσεις που λήγουν, και το αργότερο σε τρεις μήνες, με βάση τους αντεργατικούς νόμους, οι εργοδότες μπορούν να οδηγήσουν σε μειώσεις μισθών μέχρι και τον κατώτατο μισθό (μεικτά 586 ευρώ ή 511 ευρώ για νέους), ο κ. Βρούτσης, επικαλέστηκε την «ωριμότητα» εργοδοτών και εργαζομένων, έφερε ως παράδειγμα τις συμβάσεις με μείωση μισθών που υπογράφηκαν σε κλάδους και εκτίμησε ότι «θα δοθούν μισθοί πάνω από τον κατώτατο». Δήλωση που μεταφράζεται σε σφαγή κλαδικών συμβάσεων με δραστικές μειώσεις.
Ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε, επίσης στο MEGA, μεγάλες και απροσδιόριστες ως προς το τελικό ύψος τους νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ, ξεκαθάρισε ότι θα βασίζονται στην αναλογία «εισφορά/παροχή» χωρίς καμία χρηματοδότηση ή εγγύηση από τον προϋπολογισμό. Παράλληλα έχει ξεκινήσει η διαδικασία για νέα συνολική αντιασφαλιστική παρέμβαση στο όνομα του «εξορθολογισμού» και της βιωσιμότητας.
Τέλος ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε τα αντιδραστικά κυβερνητικά σχέδια, για κατάργηση επί της ουσίας του δικαιώματος στην απεργία, λέγοντας ότι ο συνδικαλιστικός νόμος «1264» μετά από 30 χρόνια εφαρμογής «εμφανίζει σημάδια κόπωσης», ενώ πρόσθεσε ότι σχετικός διάλογος για «οργανωτικά και λειτουργικά θέματα» του συνδικαλιστικού κινήματος προϋποθέτει την ομοθυμία των κυβερνητικών εταίρων.
Νέα δήλωση Μέργου
Μετά την αρχική δήλωση σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και τον ισχυρισμό στη συνέχεια ότι «από ολόκληρη την ομιλία απομονώθηκε ένα απόσπασμα», ο Γ. Μέργος, σύμφωνα με το ΜEGA, δήλωσε προς το κανάλι το πρωί της Τετάρτης ότι «είναι προσωπικές απόψεις. Το θέμα της συζήτησης είναι η ανάπτυξη. Αυτό είναι το ζήτημα για τη χώρα, αυτό ήταν και το θέμα της ημερίδας. Αλλά απομονώθηκαν δέκα δευτερόλεπτα».
ΚΚΕ: Οι δηλώσεις αποκαλύπτουν τους αποκρουστικούς στόχους συγκυβέρνησης  - μεγαλοεπιχειρηματιών
Σε ανακοίνωσή του, για τις δηλώσεις του γγ του υπουργείου Οικονομικών, την Τρίτη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕτόνισε:
«Το ΚΚΕ καταγγέλλει τις προκλητικά κυνικές δηλώσεις του γγ του υπουργείου Οικονομικών που θεωρεί υψηλό τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ μεικτά και των 511 ευρώ μεικτά για νέους έως 25 ετών. Αυτές οι δηλώσεις αποκαλύπτουν τους αποκρουστικούς στόχους συγκυβέρνησης, μεγαλοεπιχειρηματιών, EE για ακόμα μεγαλύτερη σφαγή των μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Φανερώνει γιατί η κυβέρνηση μεθοδεύει την απαγόρευση της απεργίας και την καταστολή των εργατικών λαϊκών αγώνων. Αποδεικνύει ότι η σφαγή των δικαιωμάτων και η βύθιση των εργαζομένων στη φτώχεια είναι άμεση επιδίωξη της πλουτοκρατίας, της ΕΕ. Μαζί με τον κατώτατο μισθό στο στόχαστρό τους είναι άλλωστε η κατάργηση των μισθολογικών ωριμάνσεων, ενώ σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, η διατήρηση των προσαυξήσεων ανά τριετία συνιστά ένα ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό στόχος είναι να μη μείνει κλαδική συλλογική σύμβαση.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι γυναίκες, οι νέοι να αφυπνιστούν. Να γίνουν τώρα μια γροθιά σε κάθε τόπο δουλειάς. Αυτοί έχουν τη δύναμη. Η απεργία στις 20 Φλεβάρη πρέπει να γίνει παντού αφετηρία οργάνωσης και αντεπίθεσης για την απόκρουση και την ανατροπή της πολιτικής που θυσιάζει τα δικαιώματά τους για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων».
ΠΑΜΕ: Μιλούν με τη φωνή των μονοπωλίων
Το ΠΑΜΕ σε σχόλιό του επισήμανε:
«Για ακόμα μια φορά η κυβέρνηση προκαλεί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει ότι ο μισθός στην Ελλάδα είναι υψηλός και πως πρέπει να πέσει ακόμα περισσότερο.
Οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι προσωπικές απόψεις ούτε του ξέφυγαν. Φανερώνουν τους βαθύτερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για μισθούς ακόμα πιο κάτω από τα 586 ευρώ και τα 511 ευρώ για τους νέους. Οι δηλώσεις αυτές είναι η φωνή των μονοπωλίων που απαιτούν την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων με τους μισθούς να φτάνουν στα τάρταρα, στα 200 και 300 ευρώ. Θέλουν τους εργαζόμενους φθηνό και αναλώσιμο υλικό για τη μηχανή των κερδών τους.
Η εργατική τάξη να μην έχει καμιά εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της εργοδοσίας και των επιχειρηματικών ομίλων, να μη μείνει αναπάντητη αυτή η νέα αθλιότητα.
Να πάρει την ευθύνη της για μην οδηγηθεί στην εξαθλίωση.
Να μπει μπροστά στην οργάνωση την πάλης για να δοθεί μαζική, αποφασιστική, μαχητική και οργανωμένη απάντηση στις 20 Φλεβάρη στην πανελλαδική πανεργατική απεργία, απέναντι στην απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου».
Τα άλλα κόμματα
Από πλευράς κυβερνητικών εταίρων διατυπώθηκαν υποκριτικές ενστάσεις για τις δηλώσεις Μέργου. Το ΠΑΣΟΚ εκτίμησε πως «φαίνεται ότι ο κ. Μέργος, δεν έχει καμία επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει οι κυβερνητικοί παράγοντες να κατανοήσουν επιτέλους ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους».
Για «επιεικώς απαράδεκτη» δήλωση έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης.
«Να τον χαίρονται τον κ. Μέργο και τις δηλώσεις του το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Σαμαρά» ανέφερε ο Δ. Στρατούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ  «λαγό εκ μέρους της κυβέρνησης» χαρακτήρισε τον Γ. Μέργο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς.