ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Καμμένος: Να εμπλακεί το ΝΑΤΟ, αλλά με όρους!

Η Εφημερίδα των Συντακτών-ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Ο Πάνος Καμμένος «Τα ελληνικά πολεμικά πλοία θα πρέπει να παραμείνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τα τουρκικά στα δικά τους» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας | EUROKINISSI
Την αποδοχή της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο προσφυγικό θέμα, με τον όρο όμως να μην έχουν τη διοίκηση των επιχειρήσεων ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία, εξέφρασε χθες με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος προσερχόμενος στην υπουργική σύνοδο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, όπου θα εξεταστεί η γερμανο-τουρκική πρόταση.

Ο υπουργός τόνισε ότι αν χρησιμοποιηθούν NATOϊκά πλοία, τα τουρκικά σκάφη θα πρέπει να μένουν στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τα ελληνικά θα πρέπει να παραμένουν σε ελληνικά νερά και επισήμανε ότι όλοι οι διασωθέντες από τη NATOϊκή επιχείρηση θα πρέπει να επαναπροωθούνται στην Τουρκία. Προσέθεσε ακόμη ότι θα ζητήσει να συνεργαστεί η ΝΑΤΟϊκή δύναμη με τη Frontex και τα πλοία να επιχειρούν στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Αυτή τη στιγμή, η διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής ναυτικής δύναμης «Standing NΑΤΟ Maritime Group» (SNMG) που περιπολεί στη Μεσόγειο ανήκει στη Γερμανία, ωστόσο σε έξι μήνες ακολουθεί η Τουρκία και γι΄ αυτό ο κ. Καμμένος είπε ότι θα προτείνει να εξαιρεθεί η Τουρκία και η Ελλάδα από τη διοίκηση της Δύναμης και να επεκταθεί η διοίκηση της Γερμανίας και το επόμενο εξάμηνο ή ώσπου να βρεθεί άλλη ικανοποιητική λύση.
Οπως είπε επίσης, τα ελληνικά πολεμικά πλοία θα πρέπει να παραμείνουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα και τα τουρκικά στα δικά τους.
Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, σήμερα το πρωί ο κ. Καμμένος θα καταθέσει «πακέτο» με έξι όρους ώστε να γίνει αποδεκτή η εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Το πακέτο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:
■ Σε περίπτωση εμπλοκής αυτή θα γίνει με απόλυτο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και όσων υποχρεώσεων απορρέουν από αυτήν.
■ Η επιτήρηση από τη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ θα στοχεύει στις ακτές της Μ. Ασίας και τα τουρκικά ύδατα.
■ Οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα πρέπει να καταθέσουν σχέδια πτήσεως αν πρόκειται για πτήσεις αεροσκαφών.
■ Αναφορικά με τη FRONTEX, να μπορέσει να επιχειρεί σε τουρκικά χωρικά ύδατα και να βοηθά την τουρκική ακτοφυλακή να μην μπαίνουν μετανάστες στα νερά τους.
■ Οσοι διασώζονται στη θάλασσα από τη δύναμη του ΝΑΤΟ θα επιστρέφονται από αυτήν στην Τουρκία, χωρίς να περνούν από την Ελλάδα.