ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Αγνοείται ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, συνεχίζονται οι έρευνες!

Η Εφημερίδα των Συντακτών- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» Οι έρευνες για τον κυβερνήτη του ελικοπτέρου συνεχίζονται από αέρος και θαλάσσης | EUROKINISSI/LEROSNEWS.GR
Αναγνωρίστηκαν οι δύο σοροί των αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους τα ξημερώματα της Πέμπτης, όταν το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε στη νησίδα Κίναρο, στη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου.
Πρόκειται για τους Κωνσταντίνο Πανανά, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, υποπλοίαρχο, και Ελευθέριο Ευαγγέλου, ναυτίλο ανθυπασπιστή. Ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης αγνοείται και γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του.
Στις έρευνες μετέχουν ειδικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων

Το χρονικό της πτήσης

Το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού «AB-212» είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου της άσκησης «Αστραπή 2/16» και εκτελούσε νυχτερινή πτήση επιφάνειας, πράγμα που σημαίνει ότι πετούσε χαμηλά.
Το στίγμα του από τα ραντάρ χάθηκε στις 2.45 τα ξημερώματα και σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στις 4.40 εντοπίστηκε από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης θερμικό ίχνος του, πάνω στη νήσο Κίναρο, σε απόκρημνο σημείο.
Η πρώτη οπτική επαφή με συντρίμμια του ελικοπτέρου έγινε στις 7.01 το πρωί, ενώ οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είχαν ξεκινήσει από τις 4.05 τα ξημερώματα.
Συντρίμμια εντοπίστηκαν στην κορυφή της νησίδας Κινάρου. Οι δύο σοροί εκ των τριών επιβαινόντων, εντοπίστηκαν στην πλαγιά απόκρημνης περιοχής και σε απόσταση 40-50 μέτρων από το σημείο που είναι τα συντρίμμια.
Στις έρευνες συμμετέχουν οι φρεγάτες «Ύδρα», «Σπέτσαι», «Έλλη», «Νικηφόρος Φωκάς», «Αδριάς», τα οργανικά ελικόπτερα Σικόρσκι της φρεγάτας «Σπέτσαι» και ΑΒ-212 της φρεγάτας «Αδριάς» και δύο ελικόπτερα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία απογειώθηκαν από τη Χίο και τη Ρόδο.
Λόγω του τραγικού συμβάντος ο υπουργός Άμυνας επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες, όπου βρισκόταν για τη σύνοδο των υπουργών του ΝΑΤΟ.
Στην Κίναρο, όπου διεξάγονται οι έρευνες έχει μεταβεί ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Γεώργιο Γιακουμάκη.

Συλλυπητήρια

Συλλυπητήρια και την οδύνη τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.

Παυλόπουλος: «Βαθιά οδύνη»

Τη βαθιά οδύνη του για το δυστύχημα με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος, που ενημερώθηκε από πολύ νωρίς το πρωί για το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο, εξέφρασε την οδύνη του στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και στον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Ευάγγελο Αποστολάκη.
Επίσης, ενημερώνεται διαρκώς για την πορεία των ερευνών.

Αλέξης Τσίπρας: «Τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές»

Σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο βρίσκεται, από πολύ νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός, που χαρακτήρισε τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η πατρίδα.
«Ζήτησα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος», τονίζει επίσης και εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των πεσόντων.

Πάνος Καμμένος: Ημέρα θρήνου

«Σήμερα είναι μια μέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Έλληνες αξιωματικοί, σε καιρό ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων. Εκτελώντας την υπηρεσία τους, εκτελώντας το καθήκον τους, εκτελώντας τον όρκο που έδωσαν όταν κατετάγησαν στις ένοπλες δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι», τόνισε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας.
«Δεν υπάρχουν λόγια που μπορεί να πει κανείς στις οικογένειές τους. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο ελληνικός λαός, η σκέψη όλων μας είναι σε αυτές τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Θα είμαστε δίπλα τους», συμπλήρωσε.
Κατέληξε λέγοντας ότι «σε αυτούς τους ήρωες» αφιερώνει τη σημερινή συμφωνία του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο που θα «λύσει το θέμα της μετανάστευσης».

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και καλεί τις αρμόδιες αρχές να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι αιτίες του τραγικού αυτού συμβάντος που στέρησε τη ζωή των ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού εν ώρα καθήκοντος.
Τη βαθύτατη θλίψη του για την απώλεια του πληρώματος του ελικοπτέρου εξέφρασε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
«Σήμερα η Ελλάδα, οι Ελληνες, οι Ενοπλες Δυνάμεις, πενθούμε», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δηλώνει «συγκλονισμένος» για το γεγονός, εκφράζοντας παράλληλα τα βαθιά του συλλυπητήρια στις οικογένειές του πληρώματος. «Θα αποτελούν, πάντα, παράδειγμα και έμπνευση για όλους μας».
«Αποφράδα ημέρα είναι δυστυχώς η σημερινή», δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛΛ., Μαρίνα Χρυσοβελώνη, εκφράζοντας βαθύτατη οδύνη. «Σήμερα όλη η Ελλάδα θρηνεί για τα παιδιά της που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος προς την πατρίδα», πρόσθεσε.
Ανακοίνωση εξέδωσε και η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας «τη βαθιά μου οδύνη και τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες του πληρώματος του ελικοπτέρου, μα και στη  μεγάλη οικογένεια του Πολεμικού Ναυτικού».
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πράγματι μια οικογένεια που υπηρετεί με φιλότιμο, επαγγελματισμό και αυτοθυσία, τον ελληνικό λαό και τη χώρα», κατέληξε η Φώφη Γεννηματά.
Tη θλίψη του για τον θάνατο των Ελλήνων αξιωματικών και τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε το ΚΚΕ, ζητώντας να διερευνηθούν άμεσα όλα τα αίτια για το θανατηφόρο δυστύχημα.
Σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι εκφράζει βαθιά θλίψη, καθώς συλλυπητήρια στις οικογένειες «των ηρωικών Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού που χάθηκαν την ώρα του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο».
«Η πατρίδα μας τους ευγνωμονεί και θα τους θυμάται για πάντα» τονίζει το κόμμα, επισημαίνοντας ότι «συμπαραστέκεται αμέριστα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που παρ' όλες τις θυσίες που έχει υποστεί, επιτελεί με μεγάλη ευσυνειδησία καθημερινά το καθήκον του με κίνδυνο της ζωής του».
Τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των άτυχων μελών του πληρώματος εκφράζει και η Ένωση Κεντρώων: «Αυτή τη στιγμή το μόνο που έχει σημασία είναι η συμπαράστασή μας στη θλίψη και στην οδύνη των συγγενών τους».

Γ. Μώραλης για τον Κων/νο Πανανά

Επίσης, συλλυπητήρια εξέφρασε και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, για τον θάνατο του υποπλοίαρχου Κωνσταντίνου Πανανά:
«Είναι μια κακή ημέρα -όπως ανέφερα και στον πρωθυπουργό- όχι μόνο για τη χώρα αλλά και για τον Πειραιά. Είχαμε την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού.
»Ένας εκ του πληρώματος, ο Κωνσταντίνος Πανανάς ήταν Πειραιώτης. Μετά τον Βλαχάκο που ήταν Πειραιώτης και “έπεσε” στα Ίμια, έχουμε έναν ακόμη Πειραιώτη θύμα, αυτήν τη φορά σε ένα τραγικό δυστύχημα.
»Είναι μια “μαύρη” ημέρα για τη χώρα και τον Πειραιά. Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους συγγενείς».