ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!
To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!
Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010
Κύριε Διαμαντίδη απαντήστε...
ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΙΕΙΑΣ:
ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΚΚΙΝΟ ΤΟΝΟ!
Με τη στάση του ο νέος Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας
καταδικάζει το μέλλον του ερυθρού τόνου
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF Ελλάς καταδικάζουν το περιβαλλοντικά καταστροφικό ντεμπούτο του Υπουργού Αλιείας, Γιάννη Διαμαντίδη, στο χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας. Η θητεία του νέου υπουργού ξεκίνησε με απόρριψη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μείωση της αλιείας του ιδιαίτερα απειλούμενου με εξαφάνιση ερυθρού τόνου από τους αλιευτικούς στόλους της ΕΕ και προστασία των περιοχών αναπαραγωγής του! Απαίτησε επίσης να αυξηθούν οι άδειες λειτουργίας φαρμών πάχυνσης τόνου για την Ελλάδα!
Στη χθεσινή συνάντηση, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Αλιείας καλούνταν να αποφασίσουν για το μέλλον του τόνου και τη στάση που θα κρατήσουν ενόψει της Ετήσιας Συνάντησης της ICCAT (Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στα κράτη μέλη μια πρόταση η οποία θα μείωνε το σύνολο των επιτρεπόμενων αλιευμάτων στους 6.000 τόνους αυτού του ψαριού και πρότεινε την προστασία των περιοχών αναπαραγωγής του. Τη στιγμή που επίκειται η κατάρρευση του πληθυσμού ερυθρού τόνου της Μεσογείου, η Ελλάδα τάχθηκε ενάντια στην πρώτη ουσιαστική πρωτοβουλία για τη σωτηρία του είδους.
“Αν η κυβέρνηση πραγματικά ενδιαφέρεται για το βιώσιμο μέλλον των θαλασσών και των αλιέων μας, απαιτούνται πολλά παραπάνω από κοντόφθαλμες μικροπολιτικές, με ‘όραμα’ που εξαντλείται σε ορίζοντα κυβερνητικής θητείας”, δήλωσε η Άντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. “Με τέτοιου είδους αρνητικές πρωτοβουλίες δε θα υπάρχει ψάρι στις θάλασσες στα επόμενα χρόνια και αυτό πρέπει να το καταλάβει ο Έλληνας υπουργός”.
Η θητεία του κ. Διαμαντίδη ξεκινάει με τους χειρότερους οιωνούς και θέτει σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο διαθέτει την πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Ελληνικής Αλιείας και να υλοποιήσει τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για πράσινη ανάπτυξη, βιώσιμη αλιεία και προστασία των ελληνικών θαλασσών. Η κίνηση του Υπουργού να μπλοκάρει τις θετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαίας Επιτρόπου, Μαρίας Δαμανάκη, ουσιαστικά βάζει το βραχυπρόθεσμο όφελος της καταστροφικής αλιείας πάνω από το μέλλον της θαλάσσιας ζωής και της επιβίωσης χιλιάδων αλιέων.
“Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι η στάση του Έλληνα Υπουργού, αλλά και των υπολοίπων ομολόγων του από τη Μεσόγειο, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία” δήλωσε ο Γιώργος Παξιμάδης, Υπεύθυνος Θαλάσσιου Περιβάλλοντος του WWF Ελλάς. “Η ΕΕ έχει τη νομική υποχρέωση λόγω της Οδηγίας Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική να θεσπίσει άμεσα μέτρα, προκειμένου να επιτύχει την ανάκαμψη των ιχθυοαποθεμάτων της το αργότερο έως το 2020. Ένα από τα βασικά μέτρα είναι και η μείωση του επιτρεπόμενου ορίου αλίευσης ερυθρού τόνου σε λιγότερο από 6.000 τόνους ετησίως. Οποιαδήποτε ποσότητα πάνω από αυτό το όριο είναι παράνομη βάσει της Κοινοτικής νομοθεσίας”, καταλήγει ο κ. Παξιμάδης.