ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΗ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ


Σεβασμιότατε, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι, είναι μια μέρα ξεχωριστή σήμερα για τον Πειραιά. Είναι η ημέρα που ορκίζεται ο Υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας. Είναι σημαντική όχι γιατί είναι ένα νέο Υπουργείο στον Πειραιά, αλλά γιατί και ο Υπουργός είναι ένας βέρος Πειραιώτης. Ένας Πειραιώτης Βουλευτής που τίμησε την εμπιστοσύνη του λαού του Πειραιά για 21 και πλέον χρόνια. Ένας Υπουργός που τίμησε με την παρουσία του το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ένας Υπουργός που επελέγη από τον Πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου να είναι ο πρώτος Υπουργός του νέου Υπερ – Υπουργείου που αφορά τις Θαλάσσιες Υποθέσεις, την ναυτιλία, την παράκτια Ελλάδα, την ζωή και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων των νησιών μας.
Ο Γιάννης Διαμαντίδης. Ο νέος Υπουργός του Πειραιά των Θαλασσίων Υποθέσεων, των Νήσων και της Αλιείας.
Εδώ σε ένα χώρο δυναμικό, σε ένα χώρο καθοριστικό για την καρδιά της ναυτιλίας, που αποτελεί, όπως αποτελούσε πάντοτε και θα αποτελεί και στο μέλλον την μεγάλη δύναμη της χώρας μας, την μεγάλη δύναμη της ελληνικής οικονομίας. Είναι ο μόνος τομέας, ο τομέας όπου η Ελλάδα δικαιούται να υπερηφανεύεται ότι είναι παγκόσμια υπερδύναμη.
Καλωσορίζουμε επίσης την πρώτη Υφυπουργό, του νέου Υπουργείου, την εκλεκτή συνάδελφο κυρία Ελπίδα Τσουρή, η οποία τίμησε με την παρουσία της το Ελληνικό Κοινοβούλιο όλη αυτήν την περίοδο. Και ως Υφυπουργός στην Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη και όλη αυτήν την περίοδο ως Βουλευτής αρμόδια μαζί με τον αγαπητό Γιάννη Διαμαντίδη στα ζητήματα της ναυτιλίας και των θαλασσίων υποθέσεων, αλλά και ως αρμόδια της Επιτροπής του αποδήμου Ελληνισμού.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Κοινοβουλευτική της δραστηριότητα, η πολιτική της δέσμευση στο πρόγραμμα μας αλλά ταυτόχρονα και η προσφορά της στην ιδιαίτερη πατρίδα της καθώς εκλέγεται Βουλευτής σε ένα νησί που δικαίως θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι η πατρίδα της ελληνικής ναυτοσύνης, εκλέγεται Βουλευτής Χίου, κάνουν την επιλογή της συμβολική, ακριβώς για να επιβεβαιώσει την απόφαση του Πρωθυπουργού να ενισχύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, την Ελληνική ναυτιλία, την ποντοπόρο ναυτιλία, τη νησιωτική και την παράκτια Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, αυτό το Υπουργείο περιλαμβάνει και έναν άλλο τομέα ιδιαίτερα σημαντικό, αυτόν τον οποίο εδώ και πολλά χρόνια αρκετοί αγωνίστηκαν και διεκδίκησαν και επιτρέψτε μου να πω μεταξύ των οποίων και εγώ, να περιλαμβάνει και την αλιεία. Έναν τομέα εξαιρετικά παραμελημένο στη χώρα μας, αλλά πολύ δυναμικό στις Ευρωπαϊκές εξελίξεις και κυρίως στη νέα Ευρωπαϊκή συνεργασία, που διαμορφώνεται. Και βέβαια σε όλο αυτό, το πανάξιο δυναμικό του Λιμενικού Σώματος και των πολιτικών υπαλλήλων του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας που θα στελεχώνουν τις Υπηρεσίες και θα υποστηρίζουν τη δουλειά της πολιτικής Ηγεσίας του νέου υπουργείου.

Όσον αφορά το επιχειρησιακό τμήμα, τις επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας μας, την συμμετοχή των δυνάμεων του Λιμενικού στην υλοποίηση του νέου δόγματος ασφαλείας της χώρας, αυτό θα πραγματοποιηθεί μέσα από νέες δομές, επιχειρησιακές δομές στα πλαίσια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Αλλά αυτά είναι θέματα που έτσι και αλλιώς θα τα συζητήσουμε στην πορεία, στις επόμενες φάσεις, όταν εκδηλωθεί η Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για την συγκρότηση του Αρχηγείου της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Τέλος, τώρα είναι η ώρα ξανά του Πειραιά.
Είναι η ώρα της νησιωτικής Ελλάδας. Είναι η ώρα της ναυτιλίας. Είναι η ώρα των πολιτικών, που αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, την ποιότητα της ζωής τους. Όλοι αυτοί οι Έλληνες πολίτες, αγαπητέ Γιάννη, αγαπητή Ελπίδα, προσδοκούν από την δική σας δέσμευση και τη δική σας ζωτική παρουσία.
Αγαπητέ Υπουργέ, αγαπητέ Γιάννη, το βήμα είναι δικό σου, στο νεοσύστατο αυτό Υπερ-Υπουργείο για την Ελλάδα, για την ποντοπόρο ναυτιλία, για την ακτοπλοΐα, τα νησιά μας, τους Έλληνες της νησιωτικής Ελλάδας.