ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Λ.Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΠΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ !


Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. - Τελευταία Νέα

Διευκρινήσεις για την φορολόγηση των εκλογικών επιδομάτων Πειραιάς 21/04/10
Έπειτα από έντονη παραφιλολογία σχετικά με την φορολόγηση των εκλογικών επιδομάτων του έτους 2009, πληροφορούμε τους συναδέλφους τα παρακάτω:
Από το έτος 2004 και μετά, εκκρεμεί η ενταλματοποίηση της δαπάνης τεσσάρων (4) εκλογικών επιδομάτων, διότι σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών (Ν. 2238/1994 άρθρο 14) το χορηγούμενο στο προσωπικό του Λ.Σ. εκλογικό επίδομα δεν φορολογείται αυτοτελώς, θεωρείται ως αμοιβή για πρόσθετη εργασία (όπως τα πενθήμερα) και υπόκεινται σε κρατήσεις 20% φόρου και 5% υπέρ ΕΛΟΑΝ κατά την καταβολή του.
Για τη χορήγηση των τεσσάρων εκλογικών επιδομάτων από το 2004 -2008 είχε πραγματοποιηθεί προσωρινά αύξηση της παγίας προκαταβολής κατά 23.483.000,00 ευρώ, από τα οποία καταβλήθηκαν στο προσωπικό 22.437.524,11 ευρώ, ενώ παραμένει για επιστροφή στο Υπ. Οικονομικών το ποσό του 1.045.975,89 ευρώ (μη χορηγούμενο από περικοπές λόγω αδειών κύησης-λοχείας κλπ).
Για τη λύση του παραπάνω θέματος, προωθήθηκε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας, σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τη διευθέτηση του θέματος.
Με το αριθμ. 2/54678/0022/18-12-2007 έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (ΓΛΚ/ Διεύθυνση 22η Μισθολογίου), το ανωτέρω σχέδιο ΚΥΑ για την απαλλαγή της φορολόγησης του εκλογικού επιδόματος και των λοιπών κρατήσεων από το προσωπικό του Λ.Σ., δεν υπογράφηκε ποτέ, λόγω κολλήματος από τις διατάξεις της παρ 4 του άρθρου 78 του Συντάγματος, σύμφωνα με τις οποίες, απαλλαγές και εξαιρέσεις από τη φορολογία δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης και κατά συνέπεια δεν παρέχεται η δυνατότητα να ρυθμιστεί το θέμα με ΥΑ.
Το εκλογικό επίδομα θεωρείται από τις Υπηρεσίες του Υπ. Οικονομικών ως αμοιβή για έκτακτη απασχόληση και όχι ως έξοδο κίνησης.
Κατόπιν αυτού και πάλι με πρωτοβουλίες και ενέργειες της Ομοσπονδίας, συμπεριλήφθηκε στο προωθούμενο τότε νομοσχέδιο, ρύθμιση για τη μη φορολόγηση του εκλογικού επιδόματος, το οποίο όμως ουδέποτε έτυχε νομοθετικής ρύθμισης με ευθύνη της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Ύστερα από τα παραπάνω, τα εκλογικά επιδόματα του έτους 2009, φορολογήθηκαν σύμφωνα με το νόμο και έγιναν οι νόμιμες κρατήσεις υπέρ τρίτων.

Ταυτόχρονα δε και πάλι με ενέργειες της Ομοσπονδίας, προωθήθηκε η αρίθμ 755/22-09-2009 επιστολή του τότε ΥΕΝΑΝΠ προς το Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με την φορολόγηση ή μη του εκλογικού επιδόματος των στελεχών του Λ.Σ.

Αποτέλεσμα ήταν η 857/26-09-2009 απάντηση από το παραπάνω Υπουργείο, σύμφωνα με την οποία το σχετικό ερώτημά μας τέθηκε προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για να αποφανθεί για την παρακράτηση ή όχι του φόρου και σε θετική περίπτωση να γίνει αρμοδίως δεκτή η απόφαση αυτή, γεγονός που θα άνοιγε το δρόμο για την επιστροφή του παρακρατηθέντος φόρου στους δικαιούχους.

Η απάντηση από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ακόμη αναμένεται.

Σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολόγησης Εισοδήματος (Ν. 2238/1994) τα χρηματικά ποσά των εκλογικών επιδομάτων του έτους 2009 συμπεριλήφθηκαν στις ετήσιες βεβαιώσεις αποδοχών για φορολογική χρήση, ως εξής:

Στις ακαθάριστες αποδοχές το ακαθάριστο ποσό που αντιστοιχεί στα εκλογικά επιδόματα, και ο φόρος που κρατήθηκε κατά την καταβολή τους, στον ετήσιο φόρο που παρακρατήθηκε.

Γενικό συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι σαν στελέχη Λ.Σ. από το 2004 μέχρι και το 2009 πέσαμε θύματα μικρόψυχων και μικροκομματικών πολιτικών ηγεσιών που στο βωμό μικροπολιτικών συμφερόντων μετέθεταν και διαιωνίζουν ένα πρόβλημα με σκοπό την δική τους «έξωθεν καλή μαρτυρία».

Για το λόγο αυτό καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε ακόμη μία φορά τους Υπουργούς ΕΝΑΝΠ κκ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ Μανώλη, ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ Γεώργιο και ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ Αναστάση που είναι και οι κύριοι υπεύθυνοι για την τεράστια αδικία που υπέστησαν και ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να υφίστανται τα στελέχη Λ.Σ.Επειδή θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση, δεν φταίμε σε τίποτα, δεν χρωστάμε σε κανέναν, αλλά απαιτούμε την ίση μεταχείριση από το επίσημο ελληνικό κράτος, γιατί δεν είναι δυνατόν για άλλους να θεωρείται ως έξοδο κίνησης και να μην φορολογείται και για μας να θεωρείται ως έκτακτη απασχόληση και να υπόκειται σε κρατήσεις, έτσι λοιπόν αναμένουμε την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία και θα πρέπει να μας δικαιώσει, λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 4 του Συντάγματος σύμφωνα με το οποίο :

1.«Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του Νόμου».
2.«Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».
Τέλος θεωρούμε ότι όλα τα παραπάνω θα έπρεπε με την ευθύνη της ηγεσίας του Σώματος να γίνουν γνωστά από την πρώτη στιγμή στο προσωπικό, ώστε να μην δημιουργούνται παρερμηνείες και να δίνεται η εντύπωση παράνομων ή παράτυπων ενεργειών.

Η Ομοσπονδία από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε το πρόβλημα, έχει προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τη νόμιμη αποκατάσταση της ισονομίας μεταξύ των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας, χωρίς να ζητήσει ποτέ ειδική φορολογική μεταχείριση ή παράτυπη εφαρμογή των νόμων της Πολιτείας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΔΡΙΒΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ


O ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΡΑΙΚΟΥΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

------------------------------------------------------------------------------

ΣΧΟΛΙΟ.
Μπορεί κανείς να σχολιάσει πολλά.
Ένα θα πω, μόνο.
Λίγο αργά για καταγγελίες κατά των κ.κ. Μ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ και ΑΝ.ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ.
ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΔΆΚΡΥΑ, αγαπητέ πρόεδρε, Γ.ΔΡΙΒΑΚΟ.
Επιμένω και με αποδείξεις , πως δεν κάνατε 5 χρόνια το συνδικαλιστικό σας χρέος και αφήσατε την κυβέρνηση της Ν.Δ να οδηγεί σε διάλυση το Λ.Σ και να εξαντλεί σε όλα τα επίπεδα με αδικίες και άλλα πολλά το προσωπικό του Σώματος.
ΛΙΜΕΝΙΚΟΥΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΥΓΙΣΑΝ, ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΙΣ ΕΠΑΛΞΕΙΣ, ΥΠΗΡΕΤΗΣΑΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ και τον ΠΟΛΙΤΗ, ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ, ΠΑΡΑ ΤΑ ΟΣΑ ΥΠΕΣΤΗΣΑΝ.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΛΙ , ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ , ΑΠΟΝΤΕΣ ΕΙΣΤΕ.
ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΤΤΕΥΟΥΝ.
ΟΛΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ, ΑΓΑΠΗΤΟΙ.
ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΣΕ ΤΟΣΕΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΩΡΕΣ, ΔΟΚΙΜΑΖΟΝΤΑΙ.
ΘΑ ΞΑΝΑΔΟΚΙΜΑΣΤΕΙΤΕ.
ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΔΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.
ΟΥΔΕΝ ΚΡΥΠΤΟΝ.
ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ.
ΦΙΛΙΚΑ



ΠΟΠΗ ΧΡ.