www.902.gr
αναδημοσίευση
Η επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, η διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και τα μέτρα τόνωσης κλάδων της μεταποίησης που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα ήταν στην ατζέντα των διαβουλεύσεων συγκυβέρνησης και τρόικα.

Τα κλιμάκια της τρόικα συναντήθηκαν με τη διοίκηση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), όπου μπήκαν στο τραπέζι ζητήματα «καθυστερήσεων» σε ό,τι αφορά την προκήρυξη και ολοκλήρωση των διαγωνισμών ιδιωτικοποίησης περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και «αποκλίσεων» από τους εισπρακτικούς στόχους του προγράμματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, συγκυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ, μέσα στο επόμενο εξάμηνο, προγραμματίζουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκχώρησης βασικών και νευραλγικών υποδομών και «φιλέτων» γης.
Πρόκειται για τους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης (ΟΛΠ και ΟΛΘ) με ποσοστά 67% το καθένα, 14 περιφερειακά αεροδρόμια, την εκχώρηση του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού και της ευρύτερης περιοχής - «φιλέτο», σειρά από μαρίνες σε τουριστικές περιοχές κ.ά. Τα χρηματικά ποσά από τις ιδιωτικοποιήσεις στο 9μηνο του 2014 διαμορφώνονται στα 400 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος για το φετινό 12μηνο ήταν στα 1,5 δισ. ευρώ. Μέρος του στόχου για το 2014 μετακυλίεται για το 2015. Ταυτόχρονα, ο εισπρακτικός στόχος ύψους 10 δισ. ευρώ για την προσεχή διετία δε διαφαίνεται «εφικτός».
Στη συνάντηση με τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη, η αντιλαϊκή ατζέντα των διαβουλεύσεων περιελάμβανε το χρονοδιάγραμμα της ιδιωτικοποίησης για τη «μικρή ΔΕΗ» και τον ΑΔΜΗΕ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν άλλες πληροφορίες.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν μέτρα ενίσχυσης κλάδων της μεταποίησης που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της οικοδομής. Λόγος γίνεται για ενισχύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ από το κονδύλια του ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, 400 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' οίκον» και από 200 εκατ. ευρώ για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης σε επιχειρηματικά ακίνητα, καθώς και σε κτίρια του Δημοσίου.
Ταυτόχρονα, συζητείται το ζήτημα της φοροελάφρυνσης των ιδιοκτητών ακινήτων για το 100% της δαπάνης που αφορά σε έργα «ενεργειακής αναβάθμισης», ύψους μέχρι 15.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβερνητική παρέμβαση αφορά στο απόθεμα των παλαιών κτιρίων, μέσω των οποίων επιχειρείται η όποια ανάκαμψη.
Με τον υπουργό Ν. Δένδια και τους υπουργούς Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση συζητήθηκε εκ νέου το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, σε συνδυασμό με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στο επίκεντρο μπαίνουν τα δάνεια και οι άλλες οφειλές για περίπου 10.000 επιχειρήσεις, οι οποίες θεωρούνται ότι πληρούν τα κριτήρια της «βιωσιμότητας» και για τις οποίες θα προβλέπεται «κατά περίπτωση» αντιμετώπιση.
Για το Σάββατο είναι προγραμματισμένη νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη με τα κλιμάκια της τρόικα. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή τη Δευτέρα.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών, τα απλήρωτα χρέη του Δημοσίου διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο σε 4,7 δισ. ευρώ, παραμένοντας περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά που υπήρχαν στο τέλος Δεκέμβρη του 2013