ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

ΕΠΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΕ ΤΟ PEIRATIKO REPORTAZ :
Επιστολές,καταγγελίες,διαμαρτυρίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση : p.xristodoulidou@gmail.com
Και peiratikoi@yahoo.gr

Οι επιστολές να στέλνονται και στις δύο διευθύνσεις

Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

Για ένα κομμάτι ψωμί θα θαλασσοδέρνονται οι ναυτικοί στα ποντοπόρα πλοία!


www.exelixeis.gr
αναδημοσίευσηPrint Friendly
Βασίλης Τζήμτσοςαπό Βασίλης Τζήμτσος
21:55, 21 Δεκ 2012
Χριστουγεννιάτικο …δώρο στους εφοπλιστές κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά η οποία προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε κατηγορίες πλοίων με τους Έλληνες ναυτικούς να ναυτολογούνται για ένα κομμάτι ψωμί.
Το πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις» περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας στα κατώτερα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας για πλοία άνω των 3.000 κόρων και για σκάφη αναψυχής.
Με απλά λόγια: Δεν θα ισχύουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας αλλά θα ναυτολογούνται ναυτικοί με χαμηλότερους μισθούς τόσο στα ποντοπόρα πλοία όσο και στα γιοτ.
Με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη ανεργία στα κατώτερα πληρώματα αλλά και υπερπροσφορά χαμηλόμισθων αλλοδαπών, γίνεται αντιληπτό πως …εξωθούνται οι Έλληνες ναυτικοί να ναυτολογούνται με ένα κομμάτι ψωμί!

Ακόμα και οι τελευταίες τροποποιήσεις που έγιναν χθες στο πολυνομοσχέδιο, έγιναν για να ικανοποιήσουν απαιτήσεις των εφοπλιστών.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος αναφέρει σχετικά:
«Οι τροποποιήσεις που έγιναν στις 20/12/2012 για το περιβόητο πολυνομοσχέδιο του ΥΝΑ δεν αλλάζουν τον χαρακτήρα και το περιεχόμενό του που παραμένει βαθύτατα αντεργατικό – αντιναυτεργατικό και άκρως φιλοεφοπλιστικό αφού δέχεται και προωθεί τις θέσεις των εφοπλιστών ενισχύοντας το καθεστώς των προνομίων τους και διευρύνοντας την ασύδοτη δράση του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
Αυτό αφορά τις διατάξεις για την κατάργηση των ΣΣΕ, τους «ανενεργούς» Ναυτικούς, το δικαίωμα της απεργίας, την στρατικοποίηση του ΥΝΑ, την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών και της πλοηγικής υπηρεσίας».
ΠΕΝΕΝ: Υποχώρησε ο Υπουργός στις απαιτήσεις των εφοπλιστών
Αντώνης Νταλακογιώργος-πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών
Αντώνης Νταλακογιώργος-πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού
Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντ. Νταλακογιώργος υποστηρίζει ότι μετά από παρέμβαση των εφοπλιστών στο σχέδιο νόμου έγιναν τροποποιήσεις «κατ’ εντολή τους» καταγγέλλοντας την «άτακτη υπαναχώρηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μουσουρούλη στο άρθρο που αναφερόταν στους φύλακες των παροπλισμένων πλοίων».
Το προηγούμενο άρθρο κατοχύρωνε τον μισθό των φυλάκων που ήταν ίδιος με αυτόν του Ναύτη σύμφωνα με την ΣΣΕ, την ασφάλιση των φυλάκων αποκλειστικά στο ΝΑΤ και επίσης ότι οι φύλακες θα ήταν εν ενεργεία Ναυτικοί.
«Με την τροποποίηση που έγινε κατ’ εντολή των εφοπλιστών, διατηρείται στην ουσία η ισχύουσα νομοθεσία που επιτρέπει την εισφοροδιαφυγή, την παράνομη απασχόληση συνταξιούχων με τριτοκοσμικούς μισθούς σαν φύλακες των παροπλισμένων πλοίων» καταγγέλλει ο κ. Αντώνης Νταλακογιώργος.