ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

ΠΕΑΛΣ: ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΤΤΑ-


   Υιοθετείστε τις ανάγκες τους, δώστε λύσεις στα προβλήματά τους


ΘΕΜΑ: Ανάγκες πληρωμάτων πλωτών περιπολικών σκαφών Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.
             
Με το από 01-10-2012 δελτίο τύπου του ΥΝΑ, ενημερωθήκαμε για τις επισκέψεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, σε Λιμενικές Αρχές του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς για τις διαπιστώσεις τους αναφορικά με την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα, την πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυσή τους, αλλά κυρίως για την αναφορά στην συνεισφορά των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, που περιπολούν νυχθημερόν τα θαλάσσια σύνορά της χώρας μας, που αποτελούν και σύνορα της ευρωπαϊκής ένωσης. 
Τα στελέχη όμως, στα οποία αναφέρεται ο κ. Υπουργός, θα πρέπει να γνωρίζει ότι από πολλά χρόνια, αντιμετωπίζονται από την υπηρεσία με αδιαφορία. 

Επανειλημμένα και με σειρά παρεμβάσεών μας, έχουμε αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πληρώματα των Πλωτών Σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αναδεικνύοντας παράλληλα την «εγκατάλειψη» που «εισπράττουν» στην πλειονότητά τους.
Επισταμένα, υποστηρίξαμε ότι η συγκεκριμένη ομάδα συναδέλφων, που βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή του πυρός» και αποτελεί την κορωνίδα του επιχειρησιακού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., δικαιούται την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση της πολιτείας, με έργα και όχι με λόγια.

Η αδυναμία του συστήματος διοικητικής υποστήριξής των ΠΠΛΣ, καθώς η παντελής έλλειψη διοικητικής μέριμνας και επιμελητείας για τα πληρώματα, είναι εμφανείς εδώ και πολλά χρόνια. 

Οι αδικίες, η αδιαφορία και η απαξίωση για την προσφορά τους, η δική τους καθημερινότητα.  

Μοναδική ίσως εξαίρεση, η ηθική ανταμοιβή τους, με την θεσμοθέτηση των διακριτικών σημάτων θαλάσσιας υπηρεσίας Αξιωματικών Κυβερνητών, Μηχανικών και πληρωμάτων, ελάχιστη, κατά την άποψή μας, σε σχέση με την προσφορά.

Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα που καταδεικνύουν τα παραπάνω είναι:
· η μη αναγνώριση της επικινδυνότητας της εργασίας τους, στο πλαίσιο των  ισχυόντων για τις υπόλοιπες ειδικές μονάδες
· η καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλόμενων πλεύσιμων 
· τα μεγάλα κενά στις οργανικές συνθέσεις των πλωτών που έχει ως αποτέλεσμα την διαρκή, μόνιμη επιφυλακή των ίδιων πληρωμάτων 
· η με προσχηματικό τρόπο «…μετά την παρουσίαση του αντικαταστάτη», αποφυγή εκτέλεσης των αποφάσεων των αρμοδίων συμβουλίων για τις μεταθέσεις τους
· η δυσκολία στη χορήγηση αδειών και στην εξεύρεση αντικαταστατών
· η επί μακρόν απουσία εκπαίδευσης στη χρήση όπλων
· η καθ’ έξιν χρησιμοποίησή τους σε καθήκοντα πέραν της κύριας αποστολής τους.

Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε, σε συγκεκριμένες κατηγορίες σκαφών (ΠΑΘ, Abeking), που λόγω της αποστολής τους (εν πλω για μεγάλα χρονικά διαστήματα), πέραν των προαναφερομένων, όταν βρεθούν εν όρμω για μικρά χρονικά διαστήματα, χρησιμοποιούνται ως κυβερνήτες φουσκωτών, σκοποί σε προβλήτες, υπηρεσίες γραφείων κλπ. 

Για την αναστροφή αυτής της πραγματικότητας, μοναδική διέξοδος είναι η εφαρμογή από την πλευρά της στρατιωτικής ηγεσίας, όσων από τα παραπάνω εμπίπτουν στις υποχρεώσεις της και δεν έχουν οικονομικό κόστος, αλλά οι λύσεις τους απαιτούν σωστό προγραμματισμό και πίστη στον στόχο, ενώ από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, η ένταξη των οικονομικών διεκδικήσεων στις προτεραιότητές της.

Στο πλαίσιο αυτό, καλούμε τη πολιτική και στρατιωτική ηγεσία να ενσκήψει, με ενδιαφέρον και κατανόηση, στις ανάγκες που προσδιορίσαμε, δίνοντας άμεσα τις καλύτερες, εφικτές, λύσεις. 

Τέλος, διαβεβαιώνουμε τους συναδέλφους που υπηρετούν σε ΠΠΛΣ, ότι είμαστε δίπλα, κατανοούμε τα προβλήματα και θα συνεχίσουμε με σταθερή πορεία την διεκδίκηση για την επίλυσή τους.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος                     Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ        Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ