ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

BOMBA : ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟ ΜΤΣ, ΤΟ ΜΤΝ, ΤΟ ΜΤΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ -ΑΚΟΥΝΕ, ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ της ΠΟΕΠΛ.Σ και της ΠΕΑΛ.Σ !!!

Ερώτηση και ΑΚΕ 14679/695/11-4-2011 της Βουλής των Ελλήνων

Τους τελευταίους μήνες στο σύνολο του ημερήσιου Τύπου φιλοξενούνται άρθρα για τη συνένωση των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.), το οποίο, όμως, είναι αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης η οποία συντελέστηκε με ευθύνη και κάλυψη των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, αλλά και της μεταφοράς των Ταμείων στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Επιπλέον, με αποφάσεις των Δ.Σ. του Μ.Τ.Σ. και του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού μειώθηκε κατά 25% και 8% αντίστοιχα το μέρισμα των μετόχων των Ταμείων αυτών.
Επειδή η κυβέρνηση με τη στάση της όχι μόνο δεν διασφαλίζει τα κεκτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά, αντίθετα, ανοίγει το δρόμο για δραστικές περικοπές σε κατακτήσεις οι οποίες πλήττουν σοβαρά τις εισοδηματικές προοπτικές των μερισματούχων - μετόχων των Ε.Δ. και Σ.Α..
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Υπάρχει σχέδιο εξυγίανσης και βιωσιμότητας των Μετοχικών Ταμείων των Ε.Δ.; Αν ναι, γιατί δεν δίνεται προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων;
2. Προτίθεται η Κυβέρνηση να καλύψει τα ελλείμματα των Ταμείων αυτών;
3. Αληθεύουν οι πληροφορίες περί συνένωσης τους και μεταφοράς τους στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης;
4. Προτίθεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, πριν λάβει οιαδήποτε απόφαση, να απαντήσει θετικά στο από 23/3/2011 αίτημα συνδικαλιστικών φορέων των Σ.Α., ενώσεων αποστράτων Ε.Δ. και Σ.Α., συνδέσμων και συλλόγων των Ε.Δ. για συνάντηση, προκειμένου να ενημερωθούν αναλυτικά σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την εξυγίανση και επίλυση του προβλήματος των Ταμείων, αλλά και να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση της ηγεσίας του Υπουργείου με τους εκπροσώπους των μερισματούχων - μετόχων των ταμείων αυτών;
Τέλος, παρακαλούμε όπως μας καταθέσετε τις αναλογιστικές μελέτες για το Μετοχικό Ταμείου Στρατού, των ετών 2006 και 2010.

Οι Βουλευτές
Θοδωρής Δρίτσας,
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Δημήτρης Παπαδημούλης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΑΙΤ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ-ΕΠΙΣΗΜΗ.
ΜΤΣ

Δευτέρα, 09 Μαι 2011


Φ.900α/8525/11818/6 Μαΐ 2011

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης και ΑΚΕ που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Θοδωρής Δρίτσας, Λαφαζάνης Παναγιώτης και Δημήτρης Παπαδημούλης, με θέμα «Συνένωση Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων», σας γνωρίζω τα ακόλουθα:
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κλήθηκε να διαχειριστεί μία δραματική κατάσταση στον τομέα των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, με δομικά, διαρθρωτικά και κυρίως διαχειριστικά προβλήματα, που επιβάρυναν τη λειτουργία τους για πάρα πολλά χρόνια και με άμεσο τον κίνδυνο να μην παίρνουν οι μερισματούχοι το μέρισμά τους
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση λήφθηκαν τα παρακάτω μέτρα για τα Μετοχικά Ταμεία:
ΜΤΣ
1. Περικοπή μερίσματος από 1-1-2011 κατά 25%.
2. Αύξηση εισφορών μετόχων κατά 1%.
3. Νομοθετική ρύθμιση για μείωση μερίσματος κατά 30% (από 100% στο 70%) των ορφανικών οικογενειών στο επίπεδο των κυρίων συντάξεων των ορφανικών οικογενειών.
4. Νομοθετική ρύθμιση για μείωση βοηθημάτων θανάτου κατά 25%
5. Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας για την αξιοποίηση της ακίνητης του ΥΠΕΘΑ και των εποπτευομένων νομικών προσώπων.
6. Αναδιάρθρωση Χαρτοφυλακίου εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν υπό την εποπτεία της Τράπεζας Ελλάδος.
ΜΤΝ
1. Περικοπή μερίσματος από 1-1-2011 κατά 8%.
2. Μείωση κατά 30% του μερίσματος χηρευουσών οικογενειών.
ΜΤΑ
1. Μείωση μερίσματος χηρευουσών οικογενειών κατά 30%.
2. Ρύθμιση για αναγνώριση ετών πραγματικής προϋπηρεσίας.
3. Μείωση βοηθημάτων θανάτου κατά 25%.
4. Ρύθμιση θεμάτων πλασματικών ετών υπηρεσίας.
5. Αύξηση εισφορών εν ενεργεία στελεχών κατά 0,5%, με εκτροπή κράτησης που γίνεται υπέρ ΝΙΜΤΣ από τους Αξιωματικούς και επέκτασή της και στους Υπαξιωματικούς.
Επιπλέον για το ΜΤΑ είναι υπό έγκριση μείωση του μερίσματος κατά 6% και μείωση του μερίσματος ΕΚΟΕΜΑ κατά 10%.
Επίκειται η νομοθετική ρύθμιση των χρεών του ΜΤΣ προς το Υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να αρχίσει από το 2012 η καταβολή του μερίσματος χωρίς την ανάγκη επιχορήγησης και να εκπληρωθούν σταδιακά οι υποχρεώσεις καταβολής του ΒΟΕΑ.
Βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ο εξορθολογισμός και η σταθεροποίηση του ΜΤΣ με τη ρύθμιση των χρεών του, ακολούθως ο εκσυγχρονισμός όλων των ταμείων για τη μη δημιουργία νέων χρεών και τελικά η απόκτηση ισχυρής βιωσιμότητας,

 έτσι ώστε να προχωρήσει σταδιακά η μετατροπή τους σε ισχυρά επικουρικά ταμεία προς όφελος των ασφαλισμένων.

Συνημμένα αποστέλλονται η αναλογιστική μελέτη του Σεπτεμβρίου 2006 της εταιρείας Deloitte, που αφορά στα ΜΤΣ, ΝΙΜΤΣ, ΕΛΟΑΣ και ΕΚΟΕΜΣ, η αναλογιστική μελέτη του Μαρτίου 2010 για τα ΜΤΣ-ΜΤΝ-ΜΤΑ των εταιρειών Deloitte & Hewitt, καθώς και η αναλογιστική μελέτη που εκπονήθηκε από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον καθηγητή κ. Φράγκο Νικόλαο τον Οκτώβριο 2010 σχετικά με το ΜΤΣ----------------------------------------------------------------------------------------------------
ΣΧΌΛΙΟ.
ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΟΥΝ, ΑΝ ΘΑ ΤΑ ΣΥΝΕΝΩΣΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ,
ΑΝ  ΘΑ ΤΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
ΑΛΛΑ,  ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΜΗΝΜΟΝΙΟ ΤΑ ΘΕΛΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ ,
ΓΙΑΤΙ, ΤΩΡΑ
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ,
 ΑΠΑΝΤΑ, ΕΔΩ ΕΠΙΣΗΜΑ, ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ,
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ...... ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ.

ΚΥΡΙΟΙ ,ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΒΟΜΒΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕΓΑΛΗΣ....ΕΚΡΗΚΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ !!!

ΠΟΠΗ ΧΡ.