ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

γιατι να πιστέψουμε ,πως η Τουρκία θα εφαρμόσει, τώρα το πρωτόκολλο επανεισδοχής λαθρομεταναστών ;;;;


Το ΥΠ ΠΡΟ ΠΟ με Δελτίο Τύπου , την 14 Μαΐου , έκανε αναφορά στο Μνημόνιο για τους λαθρομετανάστες , ένα από τα 21 Μνημόνια συνεργασίας, που υπέγραψαν μεταξύ τους στην Αθήνα , οι συναρμόδιοι Υπουργοί Ελλάδας Τουρκίας .
: Σύμφωνα με αυτό η Τουρκία θα δέχεται ετησίως ελάχιστο αριθμό αιτημάτων επανεισδοχής τα χίλια .
Η Τουρκία θα ορίσει μέσα σε τρεις μήνες το λιμάνι της Σμύρνης ή κάποιο κοντά σε αυτό για την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών .
Μα , σχετική «Συμφωνία» και « Πρωτόκολλο » με την Τουρκία υπήρχαν εδώ και 10 χρόνια . Είχαν και υπογραφές . Γ.Α .ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ , ως Υπουργός Εξωτερικών για την Ελλάδα και ΙΣΜΑΗΛ ΤΖΕΜ , ως Υπουργός Εξωτερικών , για την Τουρκία . Τους Ελληνικούς Νόμους , μάλιστα , τους προσυπέγραφε και ο αρμόδιος Υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ .
Συμφωνία και Πρωτόκολλο , τότε , συζητήθηκαν στη Βουλή , πήραν την προβλεπόμενη από το άρθρο 28 του Συντάγματος πλειοψηφία των τριών πέμπτων ( τουλάχιστον 180 ψήφους ) , έγιναν Νόμοι του Κράτους και δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως .
Τα σχετικά τα γνωρίζω και θα τα αναφέρω αναλυτικά :

20 Ιανουαρίου 2000 , στην Άγκυρα , Ελλάδα και Τουρκία υπέγραψαν « Συμφωνία » για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ,του οργανωμένου εγκλήματος , της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών και της λαθρομετανάστευσης .
25 Ιουνίου 2001 , η « Συμφωνία » επικυρώθηκε με το Νόμο 2926 /2001 ( ΦΕΚ 139 Α /2001) και τέθηκε σε ισχύ από 27- 6 - 2001
8 Νοεμβρίου 2001, στην Αθήνα , σε εφαρμογή του άρθρου 8 της « Συμφωνίας » που αφορούσε ειδικά την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης υπεγράφη ειδικό « Πρωτόκολλο » συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών , Ελλάδας και Τουρκίας .
10 Ιουλίου 2002 το « Πρωτόκολλο » επικυρώθηκε με το Νόμο 3030 /2002 ( ΦΕΚ 163 Α /2002 ) και. τέθηκε σε ισχύ από . 15 -7-2002
Το άρθρο 12 του « Πρωτοκόλλου » προέβλεπε , για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών να χρησιμοποιούνται από την Ελλάδα :
Το αεροδρόμιο Αθηνών « ΕΛ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ »
Ο Συνοριακός Σταθμός Κήπων
Το λιμάνι της Ρόδου
Και αντίστοιχα από την Τουρκία :
Το αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης «ΑΤΑΤΟΥΡΚ »
Ο Συνοριακός Σταθμός Ιψάλων
Το λιμάνι της Σμύρνης

Το Ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο επανεισδοχής παράνομων μεταναστών του 2001 , ουδέποτε εφαρμόστηκε .
Είναι χαρακτηριστικά όσα έλεγε ( βλέπε εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 28-6-2009 σελ. 4 ) , για το θέμα , σε συνέντευξη του στον Φλιο Στάγκο ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς και σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του κ. Ερντογάν .
Το Ελληνοτουρκικό Πρωτόκολλο επανεισδοχής των λαθρομεταναστών του 2001, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Τούρκου Υπουργού θα παραμένει κενό γράμμα έως ότου η Ε.Ε καταλήξει σε συμφωνία με τις χώρες προέλευσής τους .
Η Τουρκία μέχρι τότε θα δέχεται την επανεισδοχή μόνο Τούρκων παράνομων μεταναστών .Η Ελλάδα όμως δεν έχει πρόβλημα με Τούρκους παράνομους μετανάστες αλλά με Αφγανούς , Πακιστανούς , Ιρακινούς κλπ
Ο Τούρκος Υπουργός είχε πει επιλέξει στη συνέντευξή του : « Η Τουρκία θα υπογράψει συμφωνία με την Ε.Ε εφόσον οι χώρες ( σ.σ Αφγανιστάν , Πακιστάν κλπ ) καταγωγής αυτών των παράνομων μεταναστών δεχθούν πίσω τους υπηκόους τους . Αρνούμαστε να γίνουμε ο μεγαλύτερος καταυλισμός προσφύγων του κόσμου . Δυο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό . Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα από κοινού με τη διεθνή κοινότητα »
Τι είναι αυτό που θα μας κάνει να πιστέψουμε ότι τώρα η Συμφωνία για τους παράνομους μετανάστες ή το Πρωτόκολλο ή το Μνημόνιο ή όπως κι αν λέγεται , θα εφαρμοστεί ;
Αλεξανδρούπολη 18 Μαΐου 2010

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος
Υποναύαρχος Λ.Σ (ε.α)
Πρώην Κεντρικός Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης