ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Ανοιχτή Επιστολή προς πρωθυπουργό!

17-9-2019

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΤΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ Π.Σ.Σ. ΝΑΤ ΚΑΙ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ 
ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ κ.. ΙΩΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ
Προς: 
- Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
- Υπουργό Εργασίας κ. Ιωάννη Βρούτση
- Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Νίκο Πλακιωτάκη
- Πρόεδρο ΕΦΚΑ κ. Χρήστο Χάλαρη
- Πρόεδρο ΝΑΤ κ. Ανδρέα Κομματά
- Γ.Γ. ΠΝΟ Ιωάννη Χαλά
- Ναυτεργατικά Σωματεία
- Σύλλογοι Συνταξιούχων 
- Πολιτικά κόμματα
- Ημερήσιο Τύπο και λοιπά ΜΜΕ

Απευθυνόμενος προς τον Πρωθυπουργό της χώρας και στον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σας θέτω ένα απλό αλλά και ουσιαστικό ερώτημα.
Η πολιτική εκτιμάται πως είναι ένα επάγγελμα ή ένα υγιές λειτούργημα; Το ερώτημα αυτό σας το θέτει ένας βετεράνος συνδικαλιστής συνταξιούχος του ΝΑΤ ο οποίος διετέλεσε για 24 έτη πρόεδρος της ΠΕΑΘΕΝ και συνεχίζει στην ηλικία πλέον των 85 ετών να αγωνιά και να παλεύει για το παρόν και το μέλλον σε συνδυασμό για την περαιτέρω βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου και την καλυτέρευση του τρόπου ζωής μας. Ανεξάρτητα εάν συμφωνώ ή όχι με την ιδεολογική γραμμή και πολιτική της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ σαν σκεπτόμενος άνθρωπος άκουσα με προσοχή όλες τις εξαγγελίες που θέσατε σαν ένα ξεκίνημα, με τομές που χαρακτηρίζουν την ιδεολογική γραμμή και πορεία του κόμματός σας. Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα και παρακολουθώντας την λειτουργία του κρατικού μηχανισμού όπως και την άσκηση των βουλευτικών καθηκόντων των εκλεγμένων της Βουλής διαπιστώνω για μια ακόμη φορά πως όσον αφορά την νοοτροπία θα είναι μια από τα ίδια.
Το να ασχοληθεί ένας νέος ή νέα με την πολιτική σήμερα γνωρίζω ότι δεν είναι και τόσο εύκολο πράγμα. Χρειάζεται αρκετός προβληματισμός και το ανάλογο σπρώξιμο ώστε να του κεντρίσει το ενδιαφέρον της ενασχόλησής του. Όμως απ' αυτά που βλέπει και ακούει πως είναι δυνατόν σήμερα να έχουμε την απαίτηση από την νεολαία μας να προβληματιστεί ώστε ν' ασχοληθεί για τα λεγόμενα καθημερινά κοινά.
Όταν από την  ηλικία των 17-18 ετών διαπιστώνει πως δεν υπάρχει αξιοκρατία που αφορά τις προλήψεις στο Δημόσιο ή γενικότερα στον κρατικό μηχανισμό κι ότι τα ρουσφέτια βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη με την εκάστοτε κυβέρνηση, να έχει το πάνω χέρι σ' αυτό τον τομέα εξυπηρετώντας και στηρίζοντας όλους τους συγγενείς, ψηφοφόρους, φίλους και συνεργάτες του κόμματος που ασκεί εξουσία.
Δυστυχώς αυτό δεν δείχνει να σας απασχολεί και θα συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο είτε αφορά την πολιτική με την συνέχιση της οικογενειοκρατίας, είτε αφορά τις ηλικίες κάποιων που ενώ δεν είναι σε θέση να προσφέρουν τίποτα πλέον ζητούν εναγωνίως την ψήφο μας με προφανή στόχο να συνεχίσουν να εφαρμόζουν ότι πραγματοποιούσαν από το ξεκίνημα της βουλευτικής τους δραστηριότητας. Επαναλαμβάνω πως δεν γίνεται τον 21ο αιώνα να συνεχίζεται η μονιμότητα των πολιτικών, συνδικαλιστών και δημόσιων κρατικών λειτουργών στις ανώτερες βαθμίδες οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν την εκλεγμένη ή διορισμένη υπεύθυνη θέση τους με αξιοκρατία, αλλά το αντίθετο για ρουσφετολογικούς σκοπούς.
Το χειρότερο παράδειγμα για την νεολαία μας όπως έχει διαπιστωθεί κατά το παρελθόν χωρίς να έχει διαψευσθεί από τους πρωταγωνιστές πολιτικούς - βουλευτές, είναι οι προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν κατά διαστήματα στο προσωπικό της Βουλής.
Είναι γνωστά σε όλους μας τα προνόμια και οι εξαιρέσεις που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι του ελληνικού κοινοβουλίου, σε σύγκριση με την συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ενώ για όλους τους εργαζόμενους και συνταξιούχους έχει καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός ο συγκεκριμένος κλάδος των προνομιούχων με την απόλυτη στήριξη της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, απολαμβάνει όλες τις προνομιακές απολαβές χωρίς να θίγονται στο παραμικρό από την 10χρονη ουσιαστική πτώχευση της χώρας με τις οδυνηρές συνέπειες που υπέστησαν και συνεχίζουν να πλήττονται οι εργαζόμενοι και κυρίως οι συνταξιούχοι οι οποίοι σαν όμηροι του μηνιαίου συνταξιοδοτικού τους μισθού ήταν αδύνατον να ξεφύγουν από την μέγγενη της εφαρμογής των μνημονίων με την καταλήστευση του ετήσιου εισοδήματός τους.
Είναι δυνατόν σήμερα να γίνεται προνομιακή εξαίρεση μισθών του προσωπικού της Βουλής οι οποίοι συνεχίζουν να εισπράττουν 16 ετήσιους μισθούς σε πλήρη αντίθεση με την παραγωγική τάξη και τα 2,5 εκ. συνταξιούχους στους οποίους πέρα από τις συντριπτικές μειώσεις των μισθών τους καταργήθηκαν επίσης τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα όπως και το επίδομα αδείας. Κι αφού μιλάτε για μεγάλες τομές οι οποίες δεν θα συμβαδίζουν με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν μπήγετε βαθιά το μαχαίρι ώστε με πολιτική πρωτοβουλία ν' απαγορευτούν στο μέλλον να προσλαμβάνονται παιδιά και συγγενείς των πολιτικών στην Βουλή των Ελλήνων;
Επίσης η αξιοκρατία και η νοικοκυροσύνη στα οικονομικά επιβάλει την μείωση του αριθμού των υπεράριθμων Συμβούλων Γραμματέων και Φαρισαίων, τα λεγόμενα σύγχρονα GOLDEN BOYS οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τίτλους σπουδών και γνωριμίες εισχωρούν στην πολιτική δημιουργώντας καινούργιες τεχνοκρατικές δομές οι οποίες δεν αποσκοπούν στην καλυτέρευση ζωής της πλειοψηφίας του λαού, αλλά στην λιτότητα με ότι συνεπάγεται εις βάρος μας.
Αυτό που μου προξένησε επίσης αλγεινή εντύπωση και πιστεύω όχι μόνο σε μένα πριν την διεξαγωγή των ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών με την ρύθμιση της κρατικής χρηματοδότησης ακόμη και στα κόμματα τα οποία ξεπέρασαν έστω και για μια ψήφο το φράγμα του 1,5%, έτσι ο Ελληνικός λαός είτε υπάρχουν είτε όχι θα τους χρηματοδοτεί με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για 4-5 έτη μέχρι το τέλος της ημερολογιακής ολοκλήρωσης.
Μια απαράδεκτη ρύθμιση την οποία θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη για την κατάργησή της, κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Υπουργέ, πιστεύω να γνωρίζετε σε βάθος την ανεκτίμητη προσφορά του ιστορικού μας Ναυτικού Ασφαλιστικού μας Ταμείου (ΝΑΤ) όποτε το κράτος βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση, πάντα λόγω της εύρωστης οικονομικής διαχείρισής του και τα γεμάτα αποθεματικά του ήταν για τους κυβερνώντες το στήριγμα και η εύκολη λεία της καταλήστευσής του όπως διαπιστώθηκε στην πάροδο των χρόνων.
Μέχρι το τέλος του 1980 η ποντοπόρος ναυτιλία και τα κρουαζιερόπλοια στηριζόντουσαν στους Έλληνες ναυτικούς στηρίζοντας μ' αυτό τον τρόπο με το συνάλλαγμά τους το ΝΑΤ όπως και το Ελληνικό κράτος. Επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και στην συνέχεια της ΝΔ άρχισε η αντίστροφη μέτρηση η οποία για μεν την ποντοπόρο ναυτιλία ολοκληρώθηκε αρνητικά για τα κατώτερα πληρώματα με την αντικατάστασή τους με χαμηλόμισθους αλλοδαπούς, ενώ για τα κρουαζιερόπλοια ο κύκλος τους έκλεισε για τα πληρώματα με τις σαρωτικές αλλαγές που δημιουργήθηκαν στους επιχειρησιακούς χώρους.
Μ' αυτό τον τρόπο χάθηκαν χιλιάδες θέσεις εργασίας οι οποίες εκτός από την οικονομική στήριξη των οικογενειών τους στήριζαν αρκετά και την Ελληνική οικονομία.
Δυστυχώς καμία κυβέρνηση διαχρονικά δεν στήριξε το ναυτικό επάγγελμα ούτε το αναγνώρισε ως βαρύ και ανθυγιεινό στην πράξη όπως όφειλε να το κάνει.
Η προσφορά του ναυτεργατικού κόσμου σε δύσκολες εποχές πολιτικά και εργασιακά από το 1950 έως και το 1974 αποτιμάται σαν ανεκτίμητη για την οικονομική στήριξη του Ελληνικού κράτους, κι επειδή λόγω της ιδεολογικής σας στήριξης προς την ιδιωτική πρωτοβουλία αναφέρεστε κατά καιρούς στο επιχειρηματικό δαιμόνιο και την "καπατσοσύνη" των εφοπλιστών κυρίως της ποντοπόρου ναυτιλίας, χωρίς να εξαιρώ τα κρουαζιερόπλοια και την Ακτοπλοΐα, εάν δεν υπήρχε η ναυτοσύνη και η εργασιακή αυταπάρνηση των Ελλήνων ναυτικών αφού γι' αυτή το πλοίο θεωρείτο σαν το δεύτερο σπίτι τους, το μεγαλούργημα της ναυτιλίας θα ήταν πολύ διαφορετικό.
Η ανταπόδοση προς τον ναυτεργατικό κόσμο διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων που διαχειρίστηκαν τα εργασιακά ζητήματα από την μεταπολίτευση και μετά ήταν η επιβολή, νομοθετικών ρυθμίσεων που αφορούσε απανωτές μειώσεις στις οργανικές συνθέσεις γενικά όλων των κατηγοριών πλοίων και η αντικατάσταση όλων των κατωτέρων πληρωμάτων από τα ελληνόκτητα ποντοπόρα με χαμηλόμισθους αλλοδαπούς. 
Οι δραστικές μειώσεις στα πλοία της Ακτοπλοΐας και ειδικά στον ευαίσθητο ναυτιλιακό χώρο της Αδριατικής με την κατακρεούργηση των οργανικών συνθέσεων του προσωπικού των γενικών υπηρεσιών και ειδικά των θαλαμηπόλων ξέχωρα από το πλήγμα της μείωσης των θέσεων εργασίας εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και για την ασφάλεια των ίδιων των επιβαινόντων όπως διαπιστώσαμε με το πλοίο NORMA ATLANTIC στο οποίο οι νεκροί θα μπορούσαν να ήταν πολύ λίγοι ή και καθόλου, εάν η οργανική σύνθεσή του δεν ήταν ελλιπής.
Ιστορικά μέχρι και το 2010 με την επιβολή των μνημονίων, οποιαδήποτε θετική νομοθετική ρύθμιση που αφορούσε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας όλων των κατηγοριών πλοίων, οι κανονισμοί εργασίας και το Ναυτικό Δίκαιο με όλα τα θετικά του που αναφέρεται στους ναυτεργάτες κατοχυρώθηκε κάτω από την πίεση του ναυτεργατικού κόσμου και οι αγώνες τους είχαν κατά καιρούς την απόλυτη συνδικαλιστική στήριξη των επιμέρους κλαδικών σωματείων τους κι από το 1986 μέχρι και ουσιαστικά το 2002 υπό την αιγίδα συλλογικά της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.
Για μας τους συνταξιούχους πλέον αποτελεί ορόσημο οι πολυήμεροι αγώνες που πραγματοποιήσαμε στα πλαίσια της ΠΝΟ όπου είχε ως αποτέλεσμα την κατοχύρωση των συνταξιοδοτικών μας παροχών στο 70% του βασικού μισθού και του επιδόματος Κυριακών της εκάστοτε κατηγορίας πλοίου όπως επίσης και την αύξηση σταδιακά των εφάπαξ παροχών των ταμείων πρόνοιας κατά 75%.
Όλα αυτά βέβαια από το 2010 και για 10 ολόκληρα έτη αποτελούν παρελθόν με την επιβολή των λεγόμενων μνημονίων επί κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου - Α. Σαμαρά - Ε. Βενιζέλου εις βάρος των 2,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων με τις απανωτές μειώσεις των συντάξεών τους και την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και που ολοκληρώθηκε το 2016 με την σφαγιαστική μείωση μέχρι και το 50% των επικουρικών μας συντάξεων από τον νόμο 4387/16 του κ. Κατρούγκαλου.
Ειδικά για μας τους συνταξιούχους του ΝΑΤ για τιμωρία μας επιβλήθηκε με υπουργική απόφαση η μείωση του 7% από το πρώτο ευρώ της σύνταξής μας σε αντίθεση με τους στεριανούς συνταξιούχους που είναι από τα 1000 και πάνω. 
Αν και αρκετοί μνημονιακοί νόμοι έχουν χαρακτηριστεί αντισυνταγματικοί από το Συμβούλιο της Επικρατείας με διάφορα προσχήματα και πολιτικούς ελιγμούς αποφεύγεται την επιστροφή των αναδρομικών στους δικαιούχους απ' όλες τις παράνομες παρακρατήσεις και αναγκάζεται τους συνταξιούχους να προσφεύγουν σε αγωγές και προσφυγές στην δικαιοσύνη για την δικαίωσή τους.
Κι επειδή πολύς λόγος γίνεται την περίοδο αυτή για έναν αριθμό συνταξιούχων που απολάμβαναν παχυλές συντάξεις οι οποίες βέβαια δεν ήταν παράνομες αφού με εκτίμηση των καταβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών τους ήταν στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας, όταν εφαρμόστηκαν οι περικοπές των συντάξεων στους συνταξιούχους του ΝΑΤ οι Α΄ Πλοίαρχοι και οι Α΄ Μηχανικοί κυρίως θεωρήθηκαν κι αυτοί ότι απολάμβαναν παχυλές συντάξεις κι έπρεπε να τους επιβληθούν μειώσεις που έφθαναν μέχρι και το 50% με αποτέλεσμα αυτή την στιγμή να τους καταβάλλεται ένας συνταξιοδοτικός μισθός της κλάσεως του Α΄ Μαγείρου πριν από τις περικοπές αγνοώντας σκόπιμα ο νομοθέτης πως έχει καταβάλλει τριπλάσιες ασφαλιστικές εισφορές προς το ΝΑΤ από την συγκεκριμένη π.χ. ειδικότητα.
Κύριε πρωθυπουργέ, κύριε υπουργέ,
Θα κλείσω την παρούσα ανοιχτή επιστολή με ένα θέμα το οποίο στεναχώρησε ιδιαίτερα τους απόμαχους ναυτικούς και περισσότερο ακόμη όσους από εμάς αφιερώσαμε μέρος από την ζωή μας για την σωστή λειτουργία του ΝΑΤ σαν εκπρόσωποι των εν ενεργεία ναυτικών και συνταξιούχων όπως και των ταμείων προνοίας και αναφέρομαι για την υποβάθμιση των υπηρεσιών του ασφαλιστικού μας οργανισμού και στην συνέχεια της πλήρους ενσωμάτωσής του στον Ενιαίο φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Αν και κατά διαστήματα σε συναντήσεις μας με τους υπεύθυνους πολιτικούς παράγοντες των προηγούμενων κυβερνήσεών μας είχαν υποσχεθεί ότι θα παραμείνει αυτόνομη η λειτουργία του ΝΑΤ αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ.
Κι επειδή στις επίσημες εξαγγελίες της κυβέρνησής σας μιλάτε για εφαρμογή πλήρους εγρήγορσης απονομής όλων των συντάξεων από τον ΕΦΚΑ, να σας θυμίσω μόνο πως από την τεχνογνωσία που υπήρχε στο ΝΑΤ η κύρια σύνταξη έβγαινε από την ημερομηνία κατάθεσης στους 4 μήνες η επικουρική μετά από 2 μήνες και η απονομή των εφάπαξ παροχών το πολύ μέχρι 8 μήνες.
Η σημερινή κατάσταση εκτιμάται πλήρως αποκαρδιωτική αφού από την στιγμή κατάθεσης της αίτησης απονομής σύνταξης χρειάζεται 8-9 μήνες για να καταβληθεί η προσωρινή, 2 και πλέον έτη η κύρια σύνταξη, στα 3 έτη η κουτσουρεμένη επικουρική σύνταξη του κ. Κατρούγκαλου, και στα 4 έτη καλώς εχόντων των πραγμάτων η καταβολή των εφάπαξ παροχών προνοίας.
Δυστυχώς αυτό ο τεράστιος ιστορικός οργανισμός που λέγεται ΝΑΤ, ο οποίος δημιουργήθηκε το 1863 με πρόεδρο τον αείμνηστο Γεώργιο Ζωχιό, δεν εκτιμήθηκε καθόλου για την ανεκτίμητη προσφορά του όποτε χρειάστηκε διαχρονικά για τη σωτηρία του κράτους όπως και για τον δανεισμό και αγύριστων για την αγορά των 100 LIBERTY για τους εφοπλιστές. Πέρα από την πλήρη υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΝΑΤ, δεν πέρασε απαρατήρητη και η δέσμευση λόγω του υπέρογκου χρέους προς τους δανειστές των 6 ακινήτων κτιρίων φιλέτα των ταμείων πρόνοιας, που για μας θεωρείται κλοπή της περιουσίας μας.
Κι επειδή εμείς οι παλαίμαχοι ναυτικοί δεν ξεχνάμε οτιδήποτε θετικό πραγματοποιήθηκε κατά το παρελθόν, θα σας θυμίσω κύριε πρωθυπουργέ, πώς μετά από την σχεδιασμένη και αναπόφευκτη χρεοκοπία του Ν.Α.Τ. από την πολιτική των τότε κυβερνήσεων κυρίως του ΠΑΣΟΚ ο μετέπειτα τότε Πρωθυπουργός Κων/νος Μητσοτάκης (ο πατέρας σας) πραγματοποίησε με απόφασή του την απόσβεση των χρεών του ΝΑΤ από την Εθνική Τράπεζα και στην συνέχεια νομοθετικά κάλυψε την καταβολή των συντάξεών μας όποτε και όταν χρειάστηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Κλείνοντας θέλω να σας πω όσο μπορώ πιο ευγενικά πως δεν πάει άλλο, δεν αντέχουμε άλλες μειώσεις και περικοπές στις συντάξεις μας κι επειδή δεν έχουμε αυταπάτες πως στο μέλλον θα υπάρξει πλήρη αποκατάσταση των συντάξεών μας, το μόνο που ζητάμε τουλάχιστον είναι να μας επιστραφεί με κυβερνητική απόφαση, η καταβολή του 13ου και 14ου μισθού, δηλαδή τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας.

Με τιμή
Γεράσιμος Μελέτης
Αντιπρόεδρος ΠΣΣ ΝΑΤ
Αντιπρόεδρος Ναυτικού Συλλόγου Κορυδαλλού
Τέως Πρόεδρος ΠΕΑΘΕΝ