ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας της ΠΕΝΕΝ με την συμμετοχή εν ενεργεία και συνταξιούχων Ναυτικών!

ΠΕΝΕΝ

Δελτίο Τύπου

Μαζική και δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στις 15/3/2017 με πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ και την συμμετοχή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Συνταξιούχων ΝΑΤ, της ΠΕΑΘΕΝ, του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΝΑΤ, του Συλλόγου Ναυτικών Κορυδαλλού και του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης ΤΑΝΠΥ.

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε έξω από τα γραφεία του ΕΦΚΑ. Στην συνάντηση που ακολούθησε στο Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων ενώ ταυτόχρονα έλαβαν μέρος ο Γ.Γ του Υπουργείου κ. Ανδρέας Νεφελούδης, ο Διοικητής του ΕΦΚΑ κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης, ο Πρόεδρος του ΝΑΤ κ. Ανδρέας Κομματάς καθώς και μια σειρά υπηρεσιακοί παράγοντες και στελέχη του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στην κεντρική παρέμβαση που έκανε εκ μέρους των Σωματείων ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ έθεσε τα παρακάτω προβλήματα:
·         Την ανάγκη κατάργησης του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016 καθώς και των προγενέστερων νόμων που οδήγησαν σταδιακά το σύστημα δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης στην απαξίωση, στην συρρίκνωση και στην σταδιακή φτωχοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων μεταξύ των οποίων και των απόμαχων της θάλασσας.
·         Την διατήρηση της ακίνητης περιουσίας του ΝΑΤ η οποία είναι δημιούργημα του μόχθου πολλών γενεών των ελλήνων Ναυτεργατών και αποτελεί κοινή, ενιαία και ομόφωνη θέλησή τους να παραμείνει στα χέρια τους και να αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις δικές τους επεξεργασμένες προτάσεις.
·         Την διατήρηση της αυτοτέλειας των ασφαλιστικών Ταμείων των Ναυτεργατών (ΝΑΤ – ΚΕΑΝ – Ταμεία Προνοίας)
·         Να αναλάβει το ΝΑΤ την χορήγηση άμεσα των προσωρινών αλλά και των κύριων συντάξεων οι οποίες έχουν παγώσει με σκοπό αυτές να βγαίνουν στο εξής με ευθύνη των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.
·         Σχετικά με τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων και του ποσοστού αναπλήρωσης τόνισε ότι η μόνη ρεαλιστική θέση για να μην διολισθήσουν ακόμη περισσότερο οι κύριες συντάξεις των ναυτικών είναι η θαλάσσια υπηρεσία για τους νέους συνταξιούχους ναυτικούς να υπολογίζεται στην βάση των 20-22 χρόνων (συνθετική) και όχι της 40ετίας του νόμου Κατρούγκαλου. Ανάλογη μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για τις περιπτώσεις των αναπηρικών συντάξεων έτσι ώστε από τα 25 χρόνια που προβλέπει ο νόμος  4387/16 να υπολογίζονται στην βάση της 15ετούς συνθετικής ναυτικής υπηρεσίας.
·         Για το παραπάνω θέμα ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ είχε επανειλημμένα σειρά επαφών (τηλεφωνικών) με τον Υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Αναστάση Πετρόπουλο καθώς επίσης για την ανάγκη άμεσα να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση έτσι ώστε η όλη διαδικασία των εφάπαξ παροχών να γίνεται μέσω του ΝΑΤ και των αρμόδιων υπηρεσιών του.  Σε διαφορετική περίπτωση οι Ναυτεργάτες μέσα από την δαιδαλώδη νομοθεσία και τις τραγικές ελλείψεις και ανεπάρκειες του ΕΦΚΑ θα οδηγηθούν με βεβαιότητα να παίρνουν έστω και την προσωρινή πενιχρή σύνταξη σε 2 με 3 χρόνια!
Στην συνέχεια πήραν τον λόγο εκπρόσωποι των Σωματείων που συμμετείχαν στην κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στηρίζοντας τις θέσεις και τα αιτήματα που αναλυτικά διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ και με την σειρά τους επισήμαναν πλευρές και τομείς προβλημάτων που συνδέονται με τις καταστροφικές μνημονιακές πολιτικές στο ΝΑΤ. Τόνισαν την ανάγκη αυτονομίας των ταμείων και υπογράμμισαν την ιδιαιτερότητα του ναυτικού επαγγέλματος την οποία η κυβέρνηση όφειλε να λάβει υπόψη της, πράγμα το οποίο όχι μόνο δεν συνέβη αλλά οι Ναυτεργάτες ήταν ο μόνος κλάδος που υπέστησαν την οριζόντια μείωση των συντάξεών τους κατά 70%!!!
Στην απάντησή του ο κ. Νεφελούδης υπεραμύνθηκε των αντιασφαλιστικών μέτρων και πολιτικών της κυβέρνησης και του νόμου 4387/16, απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση των Σωματείων για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας στα πλαίσια του ΝΑΤ και επανέλαβε τις γνωστές κυβερνητικές θέσεις ότι η «μεταρρύθμιση» στο ασφαλιστικό ήταν το αναγκαίο βήμα ώστε να προστατευθεί το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας!!!
Μάλιστα στο σημείο αυτό επιχείρησε να αξιοποιήσει τα μεγάλα ελλείμματα του ΝΑΤ, λέγοντας ότι χωρίς την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό το ΝΑΤ θα είχε αδυναμία καταβολής των συντάξεων(!!!) παρακάμπτοντας σκόπιμα, όπως του επισήμανε ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ, ότι τα ελλείμματα προέκυψαν και διογκώθηκαν εξ αιτίας της ασκούμενης ναυτιλιακής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων (και της σημερινής) που υπηρέτησαν πιστά το δόγμα της ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου διαμορφώνοντας το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο για τον βίαιο διωγμό δεκάδων χιλιάδων ελλήνων Ναυτεργατών από την ποντοπόρο ναυτιλία στην οποία επικρατεί καθεστώς γενικευμένης μαύρης ανασφάλιστης και χαμηλόμισθης εργασίας.  
Το θέμα αυτό το θέτει η ΠΕΝΕΝ μετ’ επιτάσεως τα τελευταία χρόνια για να διευρυνθεί η ασφαλιστική βάση και κάλυψη και αυτό αγνοείται από την κυβέρνηση διότι θίγει «τα ιερά και όσια» δηλαδή τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου το οποίο η κυβέρνηση το αφήνει στο απυρόβλητο και στον νευραλγικό τομέα της κοινωνικής ασφάλισης και το οποίο απολαμβάνει μοναδικά προνόμια!!   
Επίσης αρνητικός ήταν ο Γ.Γ του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης και στο αίτημα των Ναυτεργατών για την διατήρηση της αυτονομίας του ΝΑΤ!
Τέλος ο Γ.Γ του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης αποδέχθηκε την πρόταση της ΠΕΝΕΝκαι δήλωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προωθήσει στο ΦΕΚ σχετική απόφαση ώστε τα εφάπαξ να διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΝΑΤ, το ίδιο αφορά και τις συντάξεις του ΚΕΑΝ.
Ανάλογη απάντηση έδωσε επίσης και για την έκδοση των προσωρινών συντάξεων των δικαιούχων Ναυτικών και ζήτησε για τον σκοπό αυτό την στενή συνεργασία των Διοικήσεων του ΕΦΚΑ και του ΝΑΤ προκειμένου αυτό να προχωρήσει ταχύτερα την σχετική διαδικασία.
Στο τέλος της σύσκεψης ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ μιλώντας στους συγκεντρωμένους Ναυτικούς τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα και τις απαντήσεις των αρμόδιων του Υπουργείου και τόνισε ότι ο αγώνας πρέπει να συνεχισθεί και να κλιμακωθεί με νέους πολύμορφους αγώνες μεταξύ των οποίων πρέπει να είναι και οι απεργιακές κινητοποιήσεις και κάλεσε τον κλάδο και όλους τους εν ενεργεία και συνταξιούχους Ναυτεργάτες σε αγωνιστική επαγρύπνηση.     

Για την ΠΕΝΕΝ
Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας
Νταλακογεώργος Αντώνης                                            Κροκίδης Νικόλαος