ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Κουρουμπλής: Δεν τίθεται θέμα αλλαγής στη φορολογία των ναυτικών!

«Αβάσιμες οι φήμες»

Κουρουμπλής: Δεν τίθεται θέμα αλλαγής στη φορολογία των ναυτικών
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής   (Φωτογραφία:  EurΑθήνα
Τη διαβεβαίωση προς τους ναυτικούς ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής και εξομοίωσης του καθεστώτος φορολογίας τους εκφράζει ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει για την κυβέρνηση θέμα αλλαγής και εξομοίωσης του καθεστώτος φορολογίας των ναυτικών. Οι φήμες που κυκλοφορούν για την αλλαγή του καθεστώτος της φορολογίας των ναυτικών είναι παντελώς αβάσιμες».


Οι ναυτικοί έχουν αποφασίσει να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, με αφορμή τις πληροφορίες περί αλλαγής προς το δυσμενέστερο του φορολογικού καθεστώτος τους, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης από τους θεσμούς και έχουν εξαγγείλει νέα 48ωρη απεργία μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης.

Σύμφωνα με την ΠΝΟ, «οι έλληνες ναυτικοί, αντί να έχουν μηδενική φορολόγηση, λόγω της ιδιομορφίας και των ιδιαίτερα σκληρών και ανθυγιεινών συνθηκών του επαγγέλματος και της ανεκτίμητης προσφοράς τους στην εθνική οικονομία, έχουν ήδη υποστεί μέχρι σήμερα εξοντωτική αύξηση της φορολογίας του εισοδήματός τους.

»Και ενώ έπρεπε να αποκατασταθεί η άδικη αυτή μέχρι σήμερα φορολόγησή τους με το προσχέδιο της κυβέρνησης προς την Τρόικα, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης από τους Θεσμούς, προτείνεται η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος που τους διέπει και η φορολόγησή τους να γίνεται εφεξής σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4387/2016 δηλ. να φορολογείται το εισόδημα τους μέχρι και ποσοστό 45%, στο οποίο ποσοστό, αν προστεθεί και η ήδη καταβαλλόμενη ειδική εισφορά αλληλεγγύης η οποία αγγίζει το ποσοστό 10%, τότε ο κλάδος των ναυτεργατών οδηγείται στην πλήρη εξαφάνισή του, αφού το μισό και πλέον του εισοδήματός του θα εισπράττεται προκαταβολικά από το Κράτος»

Ο υπουργός Ναυτιλίας τονίζει ότι «το έγγραφο που κυκλοφόρησε ως "έγγραφο διαπραγμάτευσης" με τους θεσμούς αναφέρει για το συγκεκριμένο θέμα την "κατάργηση / αύξηση του φορολογικού καθεστώτος των ναυτικών". Για την κυβέρνηση, όμως, δεν τέθηκε ποτέ θέμα κατάργησης του φορολογικού καθεστώτος για τους ναυτικούς».

Ο κ. Κουρουμπλής τονίζει ότι η κυβερνητική προτεραιότητα είναι η στήριξη του επαγγέλματος του ναυτικού και ότι δέσμευσή της είναι «η αδιαπραγμάτευτη διατήρηση του ισχύοντος σήμερα φορολογικού καθεστώτος για τους ναυτικούς και η αποφυγή κάθε περαιτέρω αύξησης των φορολογικών συντελεστών».