ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Ανακοίνωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις εξελίξεις σχετικά με την «Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (CΕΤΑ)» της ΕΕ με τον Καναδά και τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ!

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ   ΚΚΕ 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η «εμπλοκή» στην υπογραφή της «Περιεκτικής Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας  (CΕΤΑ)» της ΕΕ με τον Καναδά, που είχε προγραμματιστεί για τις 27/10/2016, λόγω των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, δεν πρέπει να εφησυχάζει τους λαούς.  Οι αντιθέσεις αυτές δεν έχουν καμία σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα εκφράζουν σφοδρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους με βάση τα ξεχωριστά συμφέροντά και τους υπολογισμούς τους.

Οι «ερμηνευτικές δηλώσεις» που προσαρτήθηκαν στη συμφωνία την τελευταία στιγμή για να εκτονώσουν τη λαϊκή αντίθεση, δεν αλλάζουν σε τίποτε τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της. Αποσκοπούν μόνο να τον συγκαλύψουν κάτω από ανέξοδους βερμπαλισμούς χωρίς καμία δεσμευτική ισχύ. Η CETA είναι κάτι παραπάνω από μια απλή εμπορική συμφωνία καθορισμού προδιαγραφών προϊόντων και υπηρεσιών. Αποτελεί ισχυρό μέσο άρσης κάθε εμποδίου για τη διείσδυση και δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στις καπιταλιστικές αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Συνιστά τεκμήριο της επιθετικότητας του κεφαλαίου και της βαρβαρότητας του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Συνιστά εργαλείο για μειώσεις μισθών και χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων, εκτίναξη της ανεργίας. Οδυνηρά θα είναι τα αποτελέσματά της και για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, τη φτωχομεσαία αγροτιά. Παραδίδει στους επιχειρηματικούς ομίλους κοινωνικές υπηρεσίες που καλύπτονται από το κράτος, δίνοντάς τους μέχρι και ιδιωτικά «δικαστήρια» για να επιβάλλουν ανεμπόδιστα την εμπορευματοποίησή τους, στο όνομα της «προστασίας των επενδυτών». Η CETA ανοίγει ταυτόχρονα το δρόμο για τη σύναψη από την ΕΕ και άλλων αντιλαϊκών συμφωνιών, της  Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου (ΤΤΙΡ) με τις ΗΠΑ και της TISA,της πολυμερούς συμφωνίας για τις υπηρεσίες.
Καμία έκπληξη δεν προξενεί ότι η ελληνική κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ της υπογραφής της CETA, συνεπής με τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της, που υπηρετεί σταθερά τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Στις 18/10/2016, μετά το άτυπο Συμβούλιο υπουργών με θέμα την υπογραφή της CETA, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δήλωνε ότι «επικράτησαν θέσεις που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε η ελληνική αντιπροσωπεία» και πλέον «διαμορφώνεται το πλαίσιο εκείνων των διασφαλίσεων που θα προασπίζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες της κοινωνίας των πολιτών»
Τη θέση της αυτή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί να κρύψει, επιστρατεύοντας ακόμη μια φορά τη κοροϊδία αφού οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να καταγγέλλουν τη CETA, με δηλώσεις και άρθρα τους, ενώ μόλις στις 21/10/2016, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η κυβέρνηση είχε ήδη βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στη συμφωνία και ο υπουργός της Γ. Σταθάκης, αρθρογραφούσε στις 22/10/2016 στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για να την υπερασπιστεί, γράφοντας ότι «αποτελεί πλέον μια συμφωνία με ισχυρούς ρυθμιστικούς κανόνες. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι στη διαμόρφωσή της ελήφθησαν υπόψη οι ανησυχίες της κοινωνίας των πολιτών και των φορέων τους»!  ΄Αλλωστε με την υπογραφή της στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί υπέρ της ολοκλήρωσης και της ΤΤΙΡ. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.  Κάνει τη βρώμικη  δουλειά για λογαριασμό των συμφερόντων των μονοπωλίων και την ίδια στιγμή επιχειρεί να εξαπατήσει το λαό ότι δήθεν είναι αντίθετος με τη «βρωμοδουλειά».
Οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη τους στην κυβερνητική παραπλάνηση και εξαπάτηση. Να απορρίψουν καλέσματα διεκδίκησης δήθεν μιας «καλύτερης» ή «διαφανούς» συμφωνίας. Να απαιτήσουν την ακύρωση και απόσυρση της CETA, της TTIP και των άλλων αντιδραστικών συμφωνιών, δυναμώνοντας την πάλη τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, τις ενώσεις τους και το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημά τους.  
25/10/2016            Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ