ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

«Έκλεισε» η συμφωνία για το υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων δήλωσε κυβερνητική πηγή...

www.902.gr
αναδημοσίευση
 
Παρασκευή 21/10/2016 - 14:06 - Ενημέρωση: Παρασκευή 21/10/2016 - 14:12
 
Yπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, «κόκκινα» δάνεια και Ενέργεια είναι στην ατζέντα της σημερινής πρώτης συνάντησης των υπουργών με τους επικεφαλής των ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ, θέτοντας σε κίνηση τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.

Η πρώτη συνάντηση έγινε με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με αντικείμενο συζήτησης την «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας» το νέο υπερταμείο και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου που σχετίζονται και με την εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ που είναι το δεύτερο μέρος της υποδόσης των 2,8 δισ. που θα καταβληθεί τμηματικά.
Μετά τη συνάντηση, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πως «έκλεισαν τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες» καθώς για το υπερταμείο συμφωνήθηκε να οριστεί από το Εποπτικό Συμβούλιο ένας σύμβουλος «από την αγορά», που θα αναλάβει τη σύνταξη διεθνούς προκήρυξης από την οποία θα προκύψει η short list των υποψηφίων για την επιλογή έως το τέλος του 2016 των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Επίσης συζητήθηκαν ο εσωτερικός κανονισμός και το καταστατικό του υπερταμείου.
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σύμφωνα με πληροφορίες, το Euro Working Group αναμένεται να συνεδριάσει τη Δευτέρα 24 Οκτώβρη και να ανάψει πράσινο φως στον ESM για την εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες.
Οι συζητήσεις με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνουν στη συνέχεια το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2016-2020 που πρέπει να ψηφιστεί το Νοέμβρη, τα πρωτογενή πλεονάσματα, το «άνοιγμα» επαγγελμάτων και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, για τα οποία η κυβέρνηση προωθεί σχετικό νομοσχέδιο.
Σήμερα, πρώτη μέρα, θα συζητηθούν θέματα Εκπαίδευσης, Διαφθοράς και Ενέργειας με τους υπουργούς Παιδείας Νίκο Φίλη, Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.
Τα Εργασιακά θα συζητηθούν στις επόμενες επαφές των επικεφαλής του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο και στο τραπέζι είναι οι ομαδικές απολύσεις, ο περιορισμός του δικαιώματος στην απεργία και ο υποκατώτατος μισθός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα για περίπου μια εβδομάδα και θα επανέλθουν μετά από το Eurogroup που θα συνεδριάσει στις 7 Νοέμβρη, ενώ η κυβέρνηση διαρρέει ότι παραμένει ο στόχος της να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη, προσβλέποντας σε αποφάσεις για το χρέος και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ