Μετά το λουκέτο στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία-Softex, τη μεγαλύτερη από τις εναπομείνασες βιομηχανίες χάρτου στην Ελλάδα, άκαρπη ήταν η τριμερής συνάντηση μεταξύ του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, της διοίκησης της επιχείρησης και των εργαζομένων.
Η εκπρόσωποι της Softex, εξέφρασαν εκ νέου την απόφαση της μητρικής εταιρείας BOLTON GROUP να διακοπεί η λειτουργία του εργοστασίου στην Ελλάδα.
Το υπουργείο διατύπωσε τη θέση του ότι η διακοπή των εργασιών και το κλείσιμο του εργοστασίου δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά με κανέναν τρόπο.
Επισήμανε, μάλιστα, ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε ως πρόσχημα την πυρκαγιά του Ιουλίου για να κλείσει την μονάδα, σημειώνοντας ότι η αποζημίωση των ασφαλιστικών εταιρειών δεν αφορούσε στην αποκατάσταση των ζημιών αλλά στην απώλεια κερδών και για τούτο θα ζητήσει το πόρισμα της ανάκρισης για την πυρκαγιά.
Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε εκ νέου ότι δεν θα κάνει αποδεκτή καμία απόλυση και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο πολιτικό και νομικό μέσο για να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο.
Τέλος, θα εξεταστεί το σύνολο των υποχρεώσεων του Ομίλου στην Ελλάδα σε απευθείας επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών.
Σαράντα κύματα
Την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας ζήτησε και η ΓΣΕΕ, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι «την ώρα που η μια μετά την άλλη οι επιχειρήσεις στη χώρα βάζουν λουκέτο, περιορίζεται σε ρόλο παρατηρητή βλέποντας τη λίστα των ανέργων να γιγαντώνεται».Στην Ελλάδα η Bolton Group είναι γνωστή και από τις μάρκες που εμπορεύεται, μεταξύ των οποίων οι UHU, Merito, Agentile, Omino Biancο, Overlay, Rio Mare, Neutro Roberts κ.ά.
Το λουκέτο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, η οποία έχει περάσει από σαράντα κύματα ως προβληματική του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων πριν πουληθεί το 2002 στην Bolton και συρρικνωθεί, είναι το τρίτο κατά σειρά τα τελευταία χρόνια στον κλάδο του χαρτιού. Είχε προηγηθεί το κλείσιμο της Diana από τον Πάνο Ζερίτη στην Ξάνθη, αλλά και το λουκέτο της μονάδας χαρτοκιβωτίων της ΒΙΣ πέρυσι.