ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Σε αναβρασμό οι εργαζόμενοι στα λιμάνια!!!

ΟΛΠ 
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ( ΟΜ. Υ. Λ. Ε )

Πειραιάς 30.9.2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυβέρνηση μέσω του ΥΝΑ και του ΤΑΙΠΕΔ επιμένει και επιταχύνει το ξεπούλημα του Λιμανιού του Πειραιά και εν συνεχεία της Θεσσαλονίκης.
Οι χθεσινές δηλώσεις του ΥΝΑ θέτουν σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και ιδιαίτερα η παραδοχή ότι η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου εκπονήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ και παραδόθηκε στο ΥΝΑ. 
 Επιπροσθέτως, θέτει εκτός διαδικασίας το ΔΣ/ΟΛΠ, πράξη που αποτελεί σοβαρή και ουσιώδη νομική παρέκκλιση, την οποία δεν πρόκειται να αποδεχθούμε.
Εδώ έχουμε ουσιαστική κατάργηση του ΔΣ/ΟΛΠ, αλλά και των καταστατικών του αρμοδιοτήτων.
Το ΤΑΙΠΕΔ για μια ακόμη φορά αναδεικνύει το ρόλο του ως αναμεταδότη των επιθυμιών της Cosco. Λειτουργεί με καθαρά εισπρακτικό ρόλο για λογαριασμό των δανειστών. Αυτή την πρακτική έχει αποδεχθεί, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αρνούμενη κάθε συζήτηση για εκπόνηση εθνικής λιμενικής πολιτικής.
Είναι τόσο εξόφθαλμη η μεροληπτική στάση του ΤΑΙΠΕΔ υπέρ της Cosco, ώστε να φτάσει με εκβιαστικές μεθόδους να ξεπερνά ακόμη και τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού στο Κερατσίνι, αναφορικά με την απόδοση του παραλιακού μετώπου των Λιπασμάτων στους δημότες της περιοχής.

Οι εργαζόμενοι στα Λιμάνια της χώρας έχοντας τεκμηριώσει πλήρως την ΑΝΤΙΘΕΣΗ μας στην πώληση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε με τη ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΝΤΑΣΗ και ΔΙΑΡΚΕΙΑ τον ΑΓΩΝΑ σε πολιτικό, κοινωνικό, νομικό και αγωνιστικό επίπεδο. Επιπλέον θα συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια και τον κοινό αγώνα, με τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες για την ανάπτυξη μίας αρμονικής σχέσης μεταξύ λιμανιού και πόλης.
Την Τρίτη 6/10 το ΔΣ/ΟΜΥΛΕ θα παραστεί στην εκδίκαση της προσφυγής κατά της πώλησης των μετοχών ΟΛΠ και ΟΛΘ στο ΣτΕ.

Την Τετάρτη 7/10 θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά η Γενική Συνέλευση της ΟΜΥΛΕ με συμμετοχή αντιπροσώπων από όλα τα λιμάνια της χώρας, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για παλλιμενικές κινητοποιήσεις και δράσεις.
Στις 13-15/10 θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη το ευρωπαϊκό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC), όπου θα συζητηθεί το θέμα της πώλησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ και θα αποφασιστούν αγωνιστικές δράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
 ............................................................................................
Κύμα αντιδράσεων από εργαζόμενους και φορείς προκάλεσε η είδηση ότι το ΤΑΙΠΕΔ παρέδωσε στο υπουργείο Ναυτιλίας τη Σύμβαση Παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου – ΟΛΠ και έδωσε προθεσμία μέχρι την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στην κυβέρνηση προκειμένου να τη μελετήσει και να τη στείλει για διαβούλευση στους εμπλεκόμενους φορείς.


Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εργατών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι: Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί στον Πειραιά η Γενική Συνέλευση της ΟΜΥΛΕ με συμμετοχή αντιπροσώπων από όλα τα λιμάνια της χώρας όπου θα ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις και δράσεις.
Γνωστοποιεί επίσης ότι στις 13 έως 15 Οκτωβρίου θα συνεδριάσει στη Θεσσαλονίκη το ευρωπαϊκό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC) όπου θα συζητηθεί το θέμα της πώλησης των ΟΛΠ και ΟΛΘ και θα αποφασισθούν αγωνιστικές δράσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η ΟΜΥΛΕ καταγγέλλει παράλληλα πως η χθεσινή παραδοχή του υπουργού Ναυτιλίας ότι η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης εκπονήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ και παραδόθηκε στο ΥΝΑ θέτει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας αφήνοντας εκτός διαδικασίας το Δ.Σ. του ΟΛΠ, πράξει που όπως λένε οι εργαζόμενοι αποτελεί σοβαρή νομική παρέκκλιση.

Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις εξήγγειλε και ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος λέγοντας ότι: «θα διεκδικήσουμε με αγώνες και κάθε νόμιμο μέσο ότι ανήκει δικαιωματικά στην πόλη μας».
Ο δήμαρχος αναφερόμενος στις εκτάσεις της δημοτικής-αρχής Κερατσινίου-Δραπετσώνας που περιλαμβάνονται στη σύμβαση παραχώρησης υποστήριξε πως πρέπει να εφαρμοστεί η δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού για άνοιγμα του παραλιακού μετώπου των λιπασμάτων και προειδοποίησε ότι σε κάθε περίπτωση δε θα ανεχθούν να επιστρέψει η πόλη τους ένα αιώνα πίσω, όταν η παραλιακή ζώνη ήταν ένα βιομηχανικό γκέτο άγριας εκμετάλλευσης των ανθρώπων και ασύδοτης κακοποίησης του περιβάλλοντος.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης εξέφρασε τις διαφωνίες για την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ και τόνισε πως παρά το γεγονός ότι επιστρέφονται κατά κυριότητα στο δήμο χώροι της χερσαίας ζώνης του λιμανιού σ' αυτούς δεν περιλαμβάνονται οι ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και το πορθμείο Περάματος-Σαλαμίνος.