ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Κυβερνητική «στροφή» για την πώληση του ΟΛΠ;

www.pireas2day.gr-αναδημοσίευση
 28/03/2015
«Στροφή» φαίνεται ότι κάνει η κυβέρνηση στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ καθώς ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης φαίνεται ότι σε δηλώσεις του στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας, το Xinhua διαβεβαίωσε ότι ο διαγωνισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες.
Το θέμα προκάλεσε την άμεση αντίδραση των εργαζόμενων στα λιμάνια. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) Γιώργος Γεωργακόπουλος σε δήλωσή του στο Pireas2day.gr τόνισε τα εξής:

"Την Δευτέρα 30/3 υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ. Θα ζητήσουμε κατεπίγουσες συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα και εφόσον αποπειραθούν να ιδιωτικοποιήσουν το λιμάνι θα υπάρξουν δυναμικές αντιδράσεις".
Οι δηλώσεις του κ. Δραγασάκη, που άναψαν "φωτιά" έγιναν, όπως προαναφέρθηκε στο κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων.
«Η COSCO συμμετέχει ενεργά (στην προσφορά/ στον διαγωνισμό)  και μπορεί να κάνει μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο η διαδικασία έχει «ελαφρώς καθυστερήσει», ως αποτέλεσμα «των αλλαγών στη δημόσια οντότητα, που κατέχει τις μετοχές του λιμανιού (σ.σ. στο ΤΑΙΠΕΔ), μετά τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης», είπε ο ίδιος.

Η νέα θέση αποτελεί «επιτόπου στροφή»- παρατηρεί το κινεζικό πρακτορείο- από τις αρχικές παρατηρήσεις, που έγιναν από ορισμένους υπουργούς μιλώντας για σταμάτημα της σχεδιαζόμενης πώλησης του 67% των μετοχών του ΟΛΠ, ο οποίος λειτουργεί την προβλήτα Ι (σ.σ. του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων) του λιμανιού του Πειραιά, το μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας, που βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο.

Η κινεζική επιχείρηση Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ/ PCT) στο λιμάνι του Πειραιά, είναι ένα παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας και είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του λιμανιού, δήλωσε, ακόμα, ο κ. Δραγασάκης

Ο κ. Δραγασάκης,, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Κίνας, είχε  μια ευρεία ατζέντα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει επίσης ξεδιπλώσει ένα τριετές πρόγραμμα δράσης, που καλύπτει όλα τα μεγάλα έργα συνεργασίας με την Κίνα, σημειώνοντας το Θριάσιο, μια περιοχή κοντά στο λιμάνι του Πειραιά το οποίο μπορεί δυνητικά να εξελιχθεί σε ένα κέντρο logistics και ένα πάρκο τεχνολογίας και της επιστήμης.

Ακόμα, ο κ. Δραγασάκης ενθάρρυνε πολλές κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν στην κατασκευή των σιδηροδρομικών δικτύων σε όλη την Ελλάδα και ένα σε νέο αεροδρόμιο στη Κρήτη, τονίζοντας ότι τα έργα αυτά είναι σημαντικό για την Ελλάδα ώστε να αναβιώσει και να αναπτύξει την εθνική της οικονομία.

Επιπλέον, ο κ. Δραγασάκης προσβλέπει στην ενίσχυση των επιχειρηματικών σχέσεων με την Κίνα σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των logistics, τη ναυτιλία, το τουρισμό, το εμπόριο, τη γεωργία, τις υποδομές και τον πολιτισμό.

«Σε έναν πολυπολικό κόσμο, εκτιμούμε τη στρατηγική πολιτική σχέση με την Κίνα πάρα πολύ», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης απέδωσε μεγάλη σημασία στις πολιτιστικές σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και την Ελλάδα.

Οι δύο χώρες θα πρέπει να είναι υπερήφανες για την πολιτιστική τους κληρονομιά καθώς «η κινεζική κουλτούρα έχει επηρεάσει σημαντικά την πολιτιστική εξέλιξη της Ασίας για αιώνες, ενώ η ελληνική κουλτούρα υπήρξε το λίκνο του δυτικού πολιτισμού», ανέπτυξε ο κ. Δραγασάκης προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει το ρόλο της «πολιτιστικής γέφυρας» μεταξύ της Κίνας και της Δύσης.

Ο κ. Δραγασάκης απέρριψε επίσης την ανησυχία ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου από την Ευρωζώνη.