ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Με αλχημείες προετοιμάζουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης!!!

Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2014   αναδημοσίευση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Προκλητικός ο υπουργός Εργασίας στην παρουσίαση των στοιχείων του «Ηλιος» για το Δεκέμβρη
Από την προχτεσινή συγκέντρωση των συνταξιούχων στην Αθήνα

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Με ψέματα και τις γνωστές στατιστικές αλχημείες, το υπουργείο Εργασίας στρώνει το έδαφος, για να προωθήσει την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο τι πρόκειται να περιλαμβάνει το αντιασφαλιστικό «πακέτο» της νέας συμφωνίας με την τρόικα.
Προσαρμόζοντας τα στοιχεία από το πληροφοριακό σύστημα «Ηλιος» στον πολιτικό στόχο που θέλει να πετύχει, όπου παρουσιάζεται για πρώτη φορά η κατανομή των νέων συνταξιούχων ανά ηλικία συνταξιοδότησης, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης μιλάει για «προνομιακές αποκλίσεις από τα γενικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης» και προκλητικά αναρωτιέται: «Σε ποια άλλη χώρα υπάρχει τέτοια "πολυτέλεια" ως προς τις προνομιακές αποκλίσεις από τα γενικά όρια συνταξιοδότησης;».
Για τον ίδιο σκοπό, στη δήλωσή του, ο Γ. Βρούτσης επιστρατεύει μερικούς γενικούς μέσους όρους για τις ηλικίες συνταξιοδότησης των νέων συνταξιούχων που βγήκαν το τελευταίο τετράμηνο του 2014, που όμως καμιά σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Και εξηγούμε:
Οι συντάξεις που αποδόθηκαν το τελευταίο τετράμηνο από τα Ταμεία, αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία αιτήσεις συνταξιοδότησης που έγιναν το 2012. Πρόκειται για συνταξιούχους που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πριν την τελευταία αύξηση των γενικών ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια (δηλαδή στο 67ο και 62ο έτος ηλικίας συνταξιοδότησης), αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, όταν δεν είχαν πλήρως «λειτουργήσει» οι αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των νόμων 3863 και 3865 του 2010.
Ετσι, ο υπουργός Εργασίας αυθαίρετα τραβάει τη γραμμή συνταξιοδότησης στο 62ο έτος για να ισχυριστεί ότι υπάρχουν «προνομιακές αποκλίσεις» από τα γενικά όρια και άρα πρέπει να αυξηθούν και πάλι τα ειδικά όρια συνταξιοδότησης που υπάρχουν σε ορισμένα Ταμεία ακόμη!
Στατιστικός αχταρμάς
Και αυτή δεν είναι η μόνη αυθαιρεσία. Στα στοιχεία που επικαλείται, δεν αναφέρεται στις συντάξεις γήρατος, αλλά συμπεριλαμβάνει ακόμα τις αναπηρικές και τις συντάξεις θανάτου. Μόνο που οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει ότι στην περίπτωση αναπηρικής σύνταξης, δεν επιλέγει ο ασφαλισμένος το χρόνο της αναπηρίας του.
Κατά συνέπεια, ο συνυπολογισμός του χρόνου συνταξιοδότησης ενός ανάπηρου ασφαλισμένου με το χρόνο συνταξιοδότησης ενός ασφαλισμένου που αιτείται σύνταξη λόγω γήρατος, μόνο σε αντικειμενικά συμπεράσματα δεν οδηγεί. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ο αριθμός των αναπηρικών συντάξεων δεν είναι αμελητέος και άρα επιδρά στους μέσους όρους ηλικίας συνταξιοδότησης.
Χαρακτηριστικά, από τα στοιχεία προκύπτει ότι το μήνα Δεκέμβρη συνταξιοδοτήθηκαν 10.772 ασφαλισμένοι διαφορετικών Ταμείων. Απ' αυτούς, οι 1.082, δηλαδή το 10% πήραν αναπηρική σύνταξη. Ομως το υπουργείο δεν παρουσιάζει ξεχωριστά τις ηλικιακές ομάδες των αναπηρικών συντάξεων, αλλά τις συνυπολογίζει με τις συντάξεις γήρατος. Το ίδιο γίνεται και με τις συντάξεις θανάτου, που και αυτές συνυπολογίζονται.
Μάλιστα, αυτές είναι ακόμα περισσότερες, αφού ανέρχονται σε 3.088 και αντιστοιχούν στο 28,8% του συνολικού αριθμού των νέων συνταξιούχων για το μήνα Δεκέμβρη. Και εδώ όμως η αλχημεία επαναλαμβάνεται, αφού πρόκειται για το δικαιούχο της σύνταξης θανάτου που μπορεί να έχει οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και πολύ μικρότερη από την ηλικία που είχε συνταξιοδοτηθεί ο συνταξιούχος. Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι 352 «συνταξιούχοι», το 3,3% του συνόλου, είναι ηλικίας κάτω των 25 ετών και προφανώς πρόκειται για παιδιά που είναι δικαιούχοι σύνταξης θανάτου και όχι οι ίδιοι συνταξιούχοι!
Και μια ανάποδη ανάγνωση
Ετσι με αυτά και με τ' άλλα, ο υπουργός, αν και μιλά για την ηλικία συνταξιοδότησης, αυτό που δεν παρουσιάζει είναι οι πραγματικοί πίνακες ηλικίας συνταξιοδότησης. Αυτοί θα ήταν μόνο οι συντάξεις γήρατος ανά ηλικιακή ομάδα και με τον ακριβή αριθμό συνταξιούχων.
Ομως ακόμα και έτσι, παρά τις πασιφανείς αλχημείες και τα στατιστικά μαγειρέματα του υπουργείου, τα στοιχεία δείχνουν διαφορετικά πράγματα και πάντως όχι «προνόμια» για τους ασφαλισμένους. Συγκεκριμένα, από τις 10.772 νέους συνταξιούχους τον μήνα Δεκέμβρη (ανάλογα είναι και τα στοιχεία των υπόλοιπων τριών μηνών), το 13% δηλαδή 1.393 συνταξιούχοι είναι άνω των 73 ετών!
Βέβαια, και εδώ αποτυπώνεται το γεγονός ότι πρόκειται κυρίως για δικαιούχους συντάξεων θανάτου, στοιχεία, που, από την ανάποδη επιβεβαιώνουν τις αυθαιρεσίες του υπουργείου. Επιπλέον, το 8,9% είναι στην ηλικιακή ομάδα των 68 έως 73 ετών, το 21,6% σε ηλικία 62 έως 67 ετών, το 30% σε ηλικία από 58 έως 61 ετών, το 14,7% σε ηλικία 51 έως 55 ετών, το 8,5% σε ηλικία 26 έως 50 ετών και τέλος το 3,3% σε ηλικία κάτω των 25 ετών. Συνολικά, το 73% των νέων συνταξιούχων του μήνα Δεκέμβρη είναι άνω των 56 ετών.