Ανταπόκριση από Ρώμη - Ιταλία
Του Αργύρη Παναγόπουλου

Πάνω από εκατό χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν το Σάββατο στη Ρώμη απειλώντας τη κυβέρνηση Ρένζι με γενική απεργία το Δεκέμβριο, εάν δεν ανανεωθούν οι συλλογικές συμβάσεις, μετά από έξι χρόνια παγώματος και την απώλεια 16 δισ. ευρώ από τους εργαζόμενους, και εάν δεν προχωρήσει σε μια μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών στους πολίτες και τη χώρα.

Οι τρεις μεγάλες ιταλικές εργατικές συνομοσπονδίες CGIl, CISL και UIL κέρδισαν τη μάχη εναντίον των αντίξοων καιρικών συνθηκών των τελευταίων ημερών. «Είμαστε εκατό χιλιάδες», φώναζαν από τα μεγάφωνα της Πλατείας του Λαού της Ρώμης, που είχε γεμίσει, ενώ ακόμη έφθαναν εργαζόμενοι από τις πορείες των προσυγκεντρώσεων.
Οι περικοπές της κυβέρνησης Ρέντσι ένωσαν χθες όλες τις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων και όχι μόνο, αφού στη συγκέντρωση συμμετείχαν υπάλληλοι υπουργείων, εκπαιδευτικοί και προσωπικό σχολείων και πανεπιστημίων, οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας, της Έρευνας, των ΟΤΑ, της ασφάλειας και της βοήθειας, του ιδιωτικού κοινωνικού τομέα που καλύπτει ανάγκες του δημοσίου, όπως οι συνεταιρισμοί, και οι επισφαλείς εργαζόμενοι.
Η γενική γραμματέας του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου CGIL Σουζάνα Καμούσο  και ο γενικός γραμματέας της μετριοπαθούς και τρίτης σε μέγεθος εργατικής συνομοσπονδίας UIL Καρμέλο Μπαρμπαγκάλο απείλησαν με τη διοργάνωση γενικής απεργίας σε όλο το δημόσιο τομέα εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων, ενώ η γενική γραμματέας του μετριοπαθούς και δεύτερου σε μέγεθος ιταλικού συνδικάτου  CISL Αναμαρία Φουρλάν υπογράμμισε ότι θα εξαντληθούν όλες οι μορφές αγώνα, αποφεύγοντας την άμεση αναφορά στη γενική απεργία.
«Ο Ρέντσι πρέπει να ξέρει ότι εάν δεν υπάρξουν απαντήσεις τώρα… θα προχωρήσουμε σε γενική απεργία όλων των κατηγοριών του δημοσίου και όχι μόνο… θα την ζητήσουμε από όλους τους εργαζόμενους», τόνισε η Καμούσο μιλώντας στους εργαζόμενους που είχαν γεμίσει την Πλατεία του Λαού της Ρώμης,   ο Μπαρμπαγκάλο υπογράμμισε ότι «κουραστήκαμε να περιμένουμε. Εάν η κυβέρνηση δεν καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα κάνουμε γενική απεργία στο δημόσιο τομέα», ενώ η Φουρλάν κατήγγειλε ως «απαράδεκτο» το νέο πάγωμα μισθών για το 2015 και προειδοποίησε το Ρέντσι ότι «εμείς θα πάμε μπροστά με όλα τα εργαλεία του αγώνα» που έχει στη διάθεσή του το συνδικάτο.
Οι περικοπές της κυβέρνησης Ρέντσι, η διατήρηση της φορολογικής πίεσης σε υψηλά επίπεδα, οι (αντι)μεταρρυθμίσεις για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την απελευθέρωση των απολύσεων, ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων, όπως της εκλογής της Γερουσίας από τους πολίτες,  η προώθηση νομοσχεδίου για το ουσιαστικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του υπεδάφους και η αύξηση της ανεργίας και της επισφαλούς και μερικής απασχόλησης τροφοδοτούν τις κοινωνικές εντάσεις από τις αρχές του φθινοπώρου.
Οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε μια σειρά γενικών απεργιών κατηγοριών σε πολλές ιταλικές περιφέρειες, με άξονα τη βαριά βιομηχανία, τις μεταφορές και την εκπαίδευση. Μετά τη τεράστια επιτυχία της διαδήλωσης και συγκέντρωσης της CGIL στις 25 Οκτωβρίου στη Ρώμη, που κινητοποίησε πάνω από ένα εκατομμύρια άτομα, ακολούθησαν σημαντικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που στις περιπτώσεις της Ρώμης, της Μπολόνια και της Νάπολης δέχθηκαν τις επιθέσεις της αστυνομίας. Το θερμό ιταλικό φθινόπωρο θα συνεχιστεί με τη διοργάνωση της γενικής απεργίας στη βαριά βιομηχανία που έχει προκηρύξει το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο Εργατών Μετάλλου FIOM CGIL για τις 14 Νοεμβρίου στην περιφέρεια του Μιλάνου, με το γραμματέα του Λαντίνι να στοιχηματίζει σε μια μεγάλη διαδήλωση στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας, ενώ την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί μια μεγάλη «κοινωνική απεργία και απεργία του φύλου»  από τα συνδικάτα βάσης και άλλες κατηγορίες με άξονα την Παιδεία και τις γυναίκες σε ολόκληρη την Ιταλία. Η CGIL προσανατολίζεται από μόνη της στη διοργάνωση γενικής απεργίας το Δεκέμβριο, την πρώτη μετά από 23 χρόνια!