Κλιμάκιο του «Συνηγόρου του Παιδιού» από την Αθήνα, επισκέφτηκε την προηγούμενη εβδομάδα το Κέντρο Ταυτοποίησης Αλλοδαπών στη Μόρια, ενώ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με εκπροσώπους του δικτύου εθελοντών «Το Χωριό του Όλοι Μαζί», στο ΠΙΚΠΑ.
Τα πορίσματα του «Συνηγόρου» και ειδικότερα της επικεφαλής της αποστολής, Ματίνας Πούλου, δικηγόρου, ειδικής επιστήμονα στο «Συνήγορο του Πολίτη», αναμένονται να ανακοινωθούν από τον οργανισμό το προσεχές διάστημα.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο φορέας ενημερώθηκε και κατέγραψε τον αριθμό και τις συνθήκες των ανήλικων μεταναστών που κρατούνται στο Κέντρο Ταυτοποίησης Αλλοδαπών στη Μόρια, καθώς το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης δεν είχε ανοίξει ακόμα.
Επίσης διερεύνησαν τις δυνατότητες επαναλειτουργίας της Μονάδας Ανήλικων Προσφύγων της Αγιάσου, του Ιδρύματος «Θεομήτωρ». Ενημερώθηκαν, επιπλέον, από τους εθελοντές για τα ανήλικα παιδιά που παραμένουν στις δημοτικές κατασκηνώσεις τού ΠΙΚΠΑ με τις οικογένειές τους, καθώς εξετάζεται η αίτηση που έχουν υποβάλει για άσυλο.
Τέλος, για τα εν λόγω παιδιά, ενημερώθηκαν ότι κάποια από αυτά έχουν ενταχθεί σε δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της Λέσβου και για τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στις οποίες αποδίδεται το ότι δε λειτουργούν Τμήματα Ένταξης στα σχολεία.