ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν, ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου που χαρακτήρισε τη δικογραφία «προφανώς αβάσιμη στην ουσία της» στηρίχτηκε στις εξής παραδοχές: Ότι δεν γίνονται επαναπροωθήσεις και ότι οι Λιμενικοί δεν παραβαίνουν τις εντολές που λαμβάνουν .....................

www.ertopen.com
αναδημοσίευση

Το Φαρμακονήσι στο αρχείο: Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου 


Ενδιαφέροντα στοιχεία για την υπόθεση του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι, αλλά και την τοποθέτηση της υπόθεσης στο αρχείο, παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα το μεσημέρι το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και άλλες οργανώσεις για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και των Μεταναστών.
Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν ο εισαγγελέας του Ναυτοδικείου που χαρακτήρισε τη δικογραφία «προφανώς αβάσιμη στην ουσία της» στηρίχτηκε στις εξής παραδοχές:
Ότι δεν γίνονται επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα  και ότι οι Λιμενικοί δεν παραβαίνουν τις εντολές που λαμβάνουν ιεραρχικά.
Και οι δύο παραδοχές αυτές διαψεύδονται όχι μόνο από μαρτυρίες, αλλά και από διεθνείς οργανώσεις, οργανισμούς και διεθνή μέσα.
Ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο είναι το ότι ο εισαγγελέας θεωρεί αξιόπιστες μαρτυρίες που ελήφθησαν μέσω μεταφραστών που δεν γνώριζαν τη γλώσσα των μεταναστών και με παρεμβολή παρένθετων προσώπων τα οποία δεν κατονομάζονται, αλλά αναφέρονται μέσα στο ίδιο κείμενο του εισαγγελέα. Αντίθετα ο εισαγγελέας κρίνει ως αναξιόπιστες τις καταθέσεις των ίδιων προσώπων που δόθηκαν με μεταφραστές που γνώριζαν τη γλώσσα τους και στην Υπάτη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ.
Εντύπωση ακόμα προκαλεί το γεγονός ότι όπως ισχυρίζεται ο εισαγγελέας καμιά καταγραφή των στιγμάτων των σκαφών ή των συνομιλιών μεταξύ συντονισμού και σκάφους δεν πραγματοποιείται στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων.
Σημαντική θεωρείται επίσης η διαφορά μεταξύ των αρχικών σημάτων του Λιμεναρχείου Λέρου και των ορθών επαναλήψεών τους, αφού αναφέρουν εντελώς διαφορετική αφήγηση των περιστατικών.
Τέλος, εντύπωση προκαλεί η προθυμία του εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου να εγκρίνει την Πράξη του εισαγγελέα του Ναυτοδικείου αν και με βάση το νόμο είχε το δικαίωμα να παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης.
Από την πλευρά των οργανώσεων και των συνηγόρων που τοποθετήθηκαν σήμερα στην συνέντευξη τύπου εκφράστηκε η βούλησή τους να συνεχίσουν τον αγώνα για τη δικαίωση των νεκρών, αλλά και των επιζώντων, μεταναστών με οποιοδήποτε ένδικο μέσο μπορούν να χρησιμοποιήσουν τόσο στην Ελλάδα, όσο και στα Διεθνή Δικαστήρια.