αναδημοσίευση
Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013
Υπηρετεί το αίτημα των μεγαλεμπόρων και ξενοδόχων κατάγγειλε ο βουλευτής του Κόμματος Χρ. Κατσώτης
Την
απόσυρση της διάταξης που καταργεί την κυριακάτικη αργία και περιέχεται
σε σχετικό νομοσχέδιο που από χτες συζητείται στο πρώτο θερινό τμήμα
διακοπών της Βουλής ζήτησε χτες ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης
τονίζοντας ότι στη θέση του πρέπει να μπει μια παράγραφος που θα
αναφέρει ρητά ότι «η Κυριακή καθιερώνεται αργία για όλα τα καταστήματα».
Τη
διάταξη, που ψηφίζεται σήμερα, στηρίζουν οι βουλευτές της συγκυβέρνησης
υλοποιώντας μια ταξική επιλογή με την οποία υπηρετούνται οι επιθυμίες
των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για παραπέρα συγκέντρωση και
συγκεντροποίηση, που θα οδηγήσει στην καταστροφή πολλά μικρά καταστήματα
και αρκετούς εργαζόμενους.Η κυβέρνηση, τόνισε ο Χρ. Κατσώτης, με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ικανοποιεί τo αίτημα των μεγάλων εμπορικών κέντρων και των μεγάλων ξενοδόχων προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο σηματοδοτεί την πρόθεσή της να υλοποιήσει το σύνολο των μέτρων που θα εμβαθύνουν στη στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου για άρση κάθε εμποδίου στον κύριο νόμο του καπιταλισμού, την ελευθερία της αγοράς.
Τα μικρά καταστήματα τα κλείνει η κυριαρχία των μονοπωλίων
Είναι
εμπαιγμός, είπε, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι η απελευθέρωση θα
είναι προς όφελος των μικρών, αφού ο τζίρος των μικρών καταστημάτων δεν
πρόκειται να αυξηθεί λειτουργώντας και τις Κυριακές, αντίθετα θα
αυξηθούν τα λειτουργικά τους έξοδα και τόνισε:«Οι αιτίες που κλείνουν τα μικρά καταστήματα δεν είναι η έλλειψη ωρών και ημερών δουλειάς, τα μικρά καταστήματα τα κλείνει η κυριαρχία των μονοπωλίων, τα κλείνει η φτώχεια των εργαζομένων που εξαπλώνεται, η βαριά φορολογία και τα χαράτσια που έχουν επιβληθεί στο λαό».
Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι οι μεγάλοι ωφελημένοι από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα είναι τα πολυκαταστήματα που θα ανοίξουν και θα λειτουργούν παρά και ενάντια στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δε θα ανοίξουν. Η κατάργηση, είπε της κυριακάτικης αργίας θα αυξήσει την ανεργία στον κλάδο του εμπορίου και αυτό έδειξε και η απελευθέρωση του ωραρίου που προηγήθηκε.
Οι όποιες θέσεις εργασίας, συνέχισε, δημιουργηθούν θα είναι πολύ λιγότερες από αυτές που θα χαθούν, καθώς θα βάλουν λουκέτο τα καταστήματα που δε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο νέο ωράριο, ενώ θα καλυφθούν και με την εντατικοποίηση της εργασίας του υπάρχοντος εργατικού δυναμικού.
Κατάκτηση της εργατικής τάξης η αργία την Κυριακή
Πριν
από 103 χρόνια, είπε ο Χρ. Κατσώτης, κατακτήθηκε η κυριακάτικη αργία με
σκληρούς αγώνες της εργατικής τάξης και τώρα θέλουν να την καταργήσουν
γυρίζοντας την Ιστορία έναν αιώνα πίσω και τόνισε:«Το εργασιακό καθεστώς που επικρατούσε μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 1909 για όλους τους εργάτες της Ελλάδας είχε πολλά χαρακτηριστικά των σκλάβων, αφού περνούσαν ολόκληρη τη ζωή τους μέσα στα εργοστάσια και τις φάμπρικες, δουλεύοντας 12ωρο και 16ωρο χωρίς σταματημό, χωρίς διάλειμμα, χωρίς ξεκούραση, χωρίς μιας μέρας άδεια για ανάπαυση. Υπήρχαν εργάτες που είχαν χρόνια ολόκληρα να δουν τον ήλιο και το φως, αφού νύχτα έφευγαν από το σπίτι τους και νύχτα γύριζαν, και αυτό γινόταν ασταμάτητα χρόνια και χρόνια.
Η κυριακάτικη αργία ήταν μια ιστορική νίκη όλης της εργατικής τάξης της χώρας μας, ένας ιστορικός σταθμός και αφετηρία οργανωμένης ταξικής πάλης, και έρχεται η κυβέρνηση μετά από 103 χρόνια και λέει ότι υπάρχουν αντιδράσεις γιατί αυτό που φέρνουμε είναι το καινούργιο και συνήθως το καινούργιο φοβίζει»...
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, συνέχισε, θα οδηγήσει μεταξύ άλλων σε ακόμα μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στο εμπόριο και στη χρεοκοπία χιλιάδων μικρομάγαζων και αποτελεί προπομπό συνολικότερων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους σχεδόν τους κλάδους.
Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων θα τονωθεί η αγορά, τους χαρακτήρισε προκλητικούς τονίζοντας:
«Το ενάμιση εκατομμύριο άνεργοι που έχουν πρόβλημα να πάνε ακόμα και τις καθημερινές για ψώνια θέλουν να πάνε την Κυριακή; Οι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που είναι απλήρωτοι επί μήνες, φταίει ότι δεν έχουν χρόνο να πάνε να ψωνίσουν; Οι εργαζόμενοι που μειώνονται οι μισθοί τους και οι συνταξιούχοι φταίει ότι δεν υπάρχουν μαγαζιά ανοιχτά τις Κυριακές για να ψωνίσουν»;
Καταλήγοντας τόνισε ότι «ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι αγωνιούν και αγανακτούν που δεν τους ακούτε και ζητάμε να αποσυρθεί τώρα το άρθρο του νομοσχεδίου για την κυριακάτικη αργία και στη θέση του να μπει μια παράγραφος που να λέει ότι η Κυριακή καθιερώνεται αργία για όλα τα καταστήματα. Τέλος!»...
Η κατάργηση, είπε, της κυριακάτικης αργίας πρέπει να προσκρούσει στην αποφασιστική, αγωνιστική, κοινή δράση αυτοαπασχολούμενων, εμποροϋπαλλήλων και άλλων εργαζόμενων και αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι απέναντι στον κοινό εχθρό, που είναι τα μονοπώλια, οι πολιτικές και τα κόμματα που τα υπηρετούν, οι εργάτες, οι αυτοπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, πρέπει να αντιτάξουν τη Λαϊκή Συμμαχία που θα βάλει τέλος στην εξουσία των μονοπωλίων και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα σε ακόμα μεγαλύτερη χρεοκοπία.
Επιμένει η κυβέρνηση
Με νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε στην αρχή της συνεδρίασης ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης
θα είναι υποχρεωτική για τους αντιπεριφερειάρχες η εντός τριμήνου
έκδοση αδειών για τη λειτουργία των καταστημάτων της περιοχής τους τις
Κυριακές και όπως είπε θα επιβάλλονται κυρώσεις στους αντιπεριφερειάρχες
εάν δεν εκδώσουν τις συγκεκριμένες αποφάσεις. Οπως είπε για την
υλοποίηση του νόμου στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά αρμόδιοι
θα είναι οι δήμαρχοι και όχι οι αντιπεριφερειάρχες, ενώ για τις
τουριστικές περιοχές δεν αλλάζει τίποτα από τα όσα ισχύουν σήμερα.Ο εισηγητής της ΝΔ Λ. Αυγενάκης επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα ευνοήσει τον τουρισμό και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ενώ ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Μ. Κασσής στηρίζοντας την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ισχυρίστηκε ότι το νομοσχέδιο δε δημιουργεί μια «οριζόντια ρύθμιση αλλά ένα ευέλικτο πλαίσιο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής και αρμόδια να αποφασίζει θα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση».
Ζήτησε δε και στην Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη να αποφασίζουν οι αντιπεριφερειάρχες και όχι οι δήμαρχοι, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.
Αντίθετος με τη διάταξη για την κυριακάτικη αργία δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου, την οποία μεταξύ άλλων ενέταξε σε μια «ιδεολογική εμμονή» της κυβέρνησης η οποία ήταν κυρίαρχη προ 15ετίας και έλεγε ότι η απελευθέρωση του ωραρίου θα ενίσχυε τον κύκλο εργασιών των καταστημάτων, κάτι που δεν έγινε στην πράξη. Ανέφερε δε ότι υπάρχει έντονος φόβος πως μια προσφυγή στη δικαιοσύνη των μεγαλοκαταστημάτων θα οδηγήσει στη γενίκευση του μέτρου του ανοίγματος τις Κυριακές.
Πρόχειρη και αποσπασματική χαρακτήρισε τη ρύθμιση για την κυριακάτικη αργία η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ Ρ. Μακρή, ενώ η Μ. Ζαρούλια της Χρυσής Αυγής βρήκε να πει ότι... το νομοσχέδιο είναι «αντιχριστιανικό», ενώ εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ η Ν. Φούντα διαφώνησε με το άρθρο για την κυριακάτικη αργία.
Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ισχυρίστηκε ότι κεντρικοί του άξονες είναι «η ελευθερία στη λειτουργία της αγοράς και του ανταγωνισμού» και είπε ότι με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας «διευρύνονται οι επιλογές των καταναλωτών να ψωνίζουν». Ισχυρίστηκε για μια ακόμα φορά ότι με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα ενισχυθεί ο τουρισμός και είπε ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Οπως ανέφερε, υπάρχει η δυνατότητα ανά περιφέρεια να αναθεωρείται σε ετήσια βάση η απόφαση ανάλογα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες, ενώ είπε ότι «όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες με ποσοστά πάνω από 50% τάσσονται υπέρ του μέτρου αφού τους δίνει περισσότερες επιλογές να ψωνίζουν».
Εκανε δε δεκτή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ να είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή του νόμου οι αντιπεριφερειάρχες και όχι οι δήμαρχοι και για τους δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πειραιά.