ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Είναι προτιμότερο για εσάς να το αφήσουμε εκεί να σαπίσει με τα χρόνια, να μολυνθούν τα ψάρια μας και η θάλασσα μας και να μην κάνουμε τίποτα?

Σάββατο, 20η Απρίλιος 2013
 
WWW.NEASANTORINIS.GR
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
 
Επιστολή απάντηση Γ.Νομικού στην συνέντευξη Α.Ρούσσου
Παρακολουθώντας μέσω διαδικτύου την χθεσινή ομιλία-συνέντευξη του πρώην Δημάρχου Θήρας κ.Άγγελου Ρούσσου κατά τη μεσημεριανή εκπομπή των τοπικών ειδήσεων, συνειδητοποίησα ότι ο εν λόγω κύριος αποτελεί ακόμη ένα τρανό παράδειγμα του φαινομένου ‘’έχω-μία-άποψη-για-όλα’’, φαινόμενο ναι μεν πανελληνίου βεληνεκούς, αλλά ακόμα εντονότερο στο νησί μας. Το ότι ήσασταν-είστε τέλοςπάντωνένας τοπικός πολιτικός (!) κύριε Ρούσσο, δε σημαίνει ότι οι απόψεις που έχετε για τα προβλήματα του νησιού, ειδικά για το ναυάγιο του SeaDiamond, είναι και οι σωστές.Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…

Πρώτα απ’όλα, οφείλω να αναφέρω πως, εκτός από Θηραίος πολίτης, αποτελώ μέλος της επιστημονικής ομάδας του κυρίου Ευάγγελου Γιδαράκου,καθηγητή του Εργαστηρίου Διαχείρισης Επικίνδυνων και Τοξικών Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία εκπόνησε την Μελέτη με τίτλο ‘’Ποιοτικός και Ποσοτικός Προσδιορισμός των Επικίνδυνων και Τοξικών Ουσιών του ναυαγίου ‘’SeaDiamond’’-Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις Τωρινές και Μελλοντικές’’. Συνεπώς,όπως καταλαβαίνετε, τα λεγόμενα του κυρίου Ρούσσου περί ‘’μελέτης χωρίς στοιχεία’’ και τα λοιπά, προσβάλλουν πρώτα απ’όλα τον καθηγητή μου κύριο Ευάγγελο Γιδαράκο, την πολυμελή επιστημονική του ομάδα η οποία δύο ολόκληρα χρόνια εργαζόταν με δειγματοληψίες,χημικές αναλύσεις,έρευνες,επιστημονικά πειράματα, βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις, και πολλά άλλα για να φέρει εις πέρας αυτή την μελέτη, και κατ’επέκταση ένα αξιόλογο και διεθνώς αναγνωρισμένο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, το Πολυτεχνείο Κρήτης.
Ας περάσω τώρα στο κυρίως θέμα. Αγαπητέ κύριε Ρούσσο, νομίζω πως έχω τις αμφιβολίες μου για το αν διαβάσατε την συγκεκριμένη μελέτη. Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: πρώτον, ή δεν την διαβάσατε καθόλου (που είναι το πιθανότερο), και δεύτερον, την διαβάσατε χωρίς να καταλάβετε πραγματικά το περιεχόμενο της.Αν ισχύει το δεύτερο, μπορούμε όποτε θέλετε να συναντηθούμε για έναν καφέ και να σας ‘’μεταφράσω’’ την μελέτη, εξηγώντας σας το περιεχόμενο της και φυσικά τα συμπεράσματα της τα οποία παραποιήσατε, πιθανώς γιατί δεν έχετε τις ανάλογες γνώσεις και φυσικά δεν σας παρεξηγώ. Κύριε Ρούσσο, μπορεί να μην πήραμε άμεσα κάποια στοιχεία του πλοίου από τον νηογνώμονα όπως είπατε, αλλά το σύνολο των υπολοίπων στοιχείων που συλλέξαμε από άλλους φορείς (κατασκευαστικά στοιχεία-σχέδια του πλοίου, τύποι μηχανών, υλικά κατασκευής, φέροντα φορτία, GreenPassport, κτλ) ήταν αρκετό για να εκπονήσουμε την συγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ναυαγίου του SeaDiamond.Το τονίζω, ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ.Εξάλλου, αξιότιμέ κύριε Ρούσσο, δεν είμαστε Ναυπηγοί να μελετήσουμε την καρίνα, τον σκελετό και την πλευστότητα του πλοίου.Είμαστε Μηχανικοί και πολλές φορές προβαίνουμε σε εκτιμήσεις με βάση την εμπειρία μας και τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας. Αυτό που μας ενδιέφερε από την πρώτη στιγμή της μελέτης ήταν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που έχουν ήδη προκληθεί και που μπορεί να προκληθούν στο άμεσο και μακρινό μέλλον από το συγκεκριμένο ναυάγιο το οποίο αποτελεί μείζον πρόβλημα του τόπου μας.Εσείς σας Θηραίος πολίτης ο οποίος υποτίθεται ότι μάχεται (λόγω της θέσης σας) για το καλό του τόπου, τι κάνατε όλα αυτά τα χρόνια για το ναυάγιο μας? Αναρωτηθείτε…
Πάμε παρακάτω…Αναφέρατε λοιπόν ότι η μελέτη έγινε χωρίς κανένα στοιχείο του πλοίου. Αφού λοιπόν διαβάσατε την μελέτη κύριε Ρούσσο, δεν διαβάσατε πουθενά για:
-δειγματοληψίες σε θαλάσσια στήλη (θαλασσινό νερό)?
-δειγματοληψίες σε θαλάσσια ιζήματα (κοινώς άμμο)?
-τις χημικές αναλύσεις των συγκεκριμένων δειγματοληψιών για Πετρελαϊκούς Υδρογονάνθρακες και Βαρέα Μέταλλα?
-συλλογή ψαριών και χημικές αναλύσεις των ιστών τους για Βαρέα Μέταλλα?
-συλλογή στρειδιών από το χώρο του ναυαγίου και ανάλυση τους για τοξικές ουσίες?
-εργαστηριακά πειράματα πάνω στις επιπτώσεις των υφαλοχρωμάτων του πλοίου?
-βιβλιογραφική ανασκόπηση όλων των επικίνδυνων και τοξικών ουσιών που εμπεριέχονται στο ναυάγιο σύμφωνα με το περίφημο Πράσινο Διαβατήριο?
Και αρκετά άλλα τα οποία μάλλον ή δε διαβάσατε ή δεν πολυκαταλάβατε. Και επειδή αναρωτηθήκατε στην ομιλία σας πως γνωρίζουμε τι έχει μέσα το πλοίο, δεν γίνεται να μην έχετε ακούσει για το Πράσινο Διαβατήριο, ένα ολιγοσέλιδο βιβλίο που συντάσσεται για κάθε πλοίο και αναγράφει όλα σχεδόν τα περιεχόμενα του σε ακριβείς ποσότητες. Συνεπώς, πως είναι δυνατόν να λέτε δημόσια ότι η μελέτη του κυρίου Γιδαράκου έγινε χωρίς στοιχεία? Πως είναι δυνατόν να μιλάτε για την μελέτη με επικριτικό και ειρωνικό ύφος σαν να είναι εφημερίδα?Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο κύριε Ρούσσο εκ μέρους σας και καλά θα κάνετε να σιωπάτε όταν δεν έχετε πλήρη γνώση παρά να αναφέρετε ανυπόστατα πράγματα και να εκθέτετε πρόσωπα και καταστάσεις,και ακόμα χειρότερα, επιστήμονες και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Άλλα ναι, ξέχασα, η προεκλογική περίοδος ξεκινάει και πρέπει και σεις να ξεκινήσετε τον ‘’αγώνα’’ σας…
Επίσης, κατά την ομιλία σας ακούστηκε η κορυφαία ατάκα ‘’το SeaDiamond αν βγει θα κάνει μεγάλη ζημιά’’, ατάκα που και ένα μικρό παιδί 8 χρονών να άκουγε θα έβαζε τα γέλια. Δηλαδή είναι καλύτερα να το αφήσουμε εκεί? Την λέξη διάβρωση δεν την έχετε ακούσει? Η διάβρωση ή χημική διάβρωση είναι αυθόρμητο φαινόμενο χημικής διεργασίας και η φυσική του εξήγηση ανήκει στον επιστημονικό κλάδο της ηλεκτροχημείας. Κατά τη διάβρωση το μεταλλικό υλικό υπό την επίδραση του περιβάλλοντος χάνει ηλεκτρόνια, τα οποία δεσμεύονται (συνήθως) από το οξυγόνο του περιβάλλοντος, και καταστρέφεται. Το φαινόμενο είναι, τις περισσότερες φορές, επιφανειακό, δηλαδή εντοπίζεται στην εκτεθειμένη προς το περιβάλλον επιφάνεια του μετάλλου. Συνεπώς, όταν η διάβρωση κάνει την ‘’δουλειά’’ της, τα 15.000 αντικείμενα που αναφέρατε ότι θα απελευθερωθούν όταν κοπεί το πλοίο σε 10 κομμάτια για να ανελκυστεί (δεν ξέραμε ότι έχετε και γνώσεις ναυπηγικής!), θα απελευθερωθούν. Άρα? Είναι προτιμότερο για εσάς να το αφήσουμε εκεί να σαπίσει με τα χρόνια, να μολυνθούν τα ψάρια μας και η θάλασσα μας και να μην κάνουμε τίποτα?
Δηλαδή κύριε Ρούσσο εσείς τα σκουπίδια σας τα αφήνετε μέσα στο σπίτι?
Τραγικό… Και ο νοών νοείτω…
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω στον κύριο Άγγελο Ρούσσο και στους Θηραίους συμπολίτες μου, ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του ναυαγίου του SeaDiamond εκπονήθηκε από μία ευρεία ομάδα επιστημόνων ποικίλων ειδικοτήτων για την όσο τον δυνατόν καλύτερη και εκτενέστερη έρευνα πάνω στο συγκεκριμένο θέμα, και ήρθε εις πέρας με απόλυτη και τεράστια επιτυχία, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε τα δύο χρόνια που εργαστήκαμε. Όλο αυτό το διάστημα είχαμε δίπλα μας την Συντονιστική Επιτροπή Θηραίων Πολιτών για την ανέλκυση του ναυαγίου, η οποία μας στήριζε και μας παρείχε πολλές σημαντικές βοήθειες, και τις αξίζουν πολλά συγχαρητήρια που συνεχίζει ακόμα τον δύσκολο αγώνα της. Το πιο στενάχωρο απ’όλα βέβαια είναι, ότι 6 ολόκληρα χρόνια μετά, το πλοίο συνεχίζει να ‘’κοιμάται’’ ήσυχα στον βυθό της Καλντέρας μας. Εκτός αυτού, αντί να αγωνιστούμε όλοι μαζί ίσως για το νούμερο 1 πρόβλημα του νησιού μας, ο αγώνας αυτός βρίσκει ολοένα και λιγότερους μαχητές. ΔΥΣΤΥΧΩΣ! Πρέπει όλοι μας να είμαστε ενεργοί πολίτες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων του νησιού μας, για την καλύτερη ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ μας. Γιατί πολύ απλά το αξίζει! Εσείς κύριε Ρούσσο, σαν πρώην Δήμαρχος, σας πολιτικός αρχηγός που υποτίθεται ότι είστε,σαν απλός Σαντορινιός πολίτης τέλοςπάντων, θα έπρεπε να είστε από τους σημαιοφόρους αυτής της προσπάθειας και όχι να κάθεστε από την καρέκλα μίας εκπομπής και να λέτε πράγματα και ανούσια και ανυπόστατα, και το βασικότερο να πιστεύετε ότι έχετε και δίκιο.Είναι κρίμα!Και για να κλείσω, εν πας περιπτώσει, πρέπει κάποια στιγμή σε τούτο τον τόπο που ζούμε, να πάψει ο καθένας να παρουσιάζεται δημόσια και να λέει το ‘’μακρύ του και το κοντό του’’ έχοντας παντελή ή μερική έστω, άγνοια.Διότιη αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο φαινόμενο πολλάκις έχει παρατηρηθεί, ειδικά για το θέμα τουSeaDiamond.Ξέρω, ξέρω, είμαστε όλοι ειδήμονες! Ο λαός λέει πως η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας κύριε Ρούσσο… Και μιας και ανακοινώσατε την υποψηφιότητα σας για τις επόμενες εκλογές, σας εύχομαι καλή επιτυχία.

Με εκτίμηση,
Νομικός Γεώργιος
Μηχανικός Περιβάλλοντος-Θηραίος πολίτης