|
|
Από απλά φλυτζάνια του καφέ, ρούχα και παπούτσια έως... αντίκες μπορεί να βρει κάποιος στους πάγκους των ρακοσυλλεκτών. Οι άνθρωποι που τριγυρνούν μέρα νύχτα... στα σκουπίδια αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Προσπαθούν να βγάλουν το ψωμί τους πουλώντας τα «ευρήματά» τους σε τιμές που ξεκινούν από το ένα ευρώ.
Όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος» για πρώτη φορά ξεκίνησε χθες στην «Τεχνόπολη» στο Γκάζι, Φεστιβάλ του Σωματείου Ρακοσυλλεκτών, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα. Εκτός από το καθιερωμένο παζάρι –συνοδεία καλλιτεχνικών δρώμενων- οι ρακοσυλλέκτες επιχειρούν μέσω αυτού του φεστιβάλ να καταλάβει το ευρύ κοινό ότι δεν είναι άνθρωποι του περιθωρίου, αλλά και να διεκδικήσουν σταθερό χώρο παζαριού.«Οι ρακοσυλλέκτες δεν είμαστε οι βρομιάρηδες άνθρωποι τρίτης, τέταρτης ή πέμπτης κατηγορίας, όπως θεωρείται. Είμαστε άνθρωποι οικογενειάρχες που ζούμε πουλώντας τα πράγματα που βρίσκουμε. Η γνώμη του κόσμου πρέπει να αλλάξει και να καταλάβουν ότι έχουμε χάσει τις δουλειές μας και μέσα από αυτή την ασχολία ταΐζουμε τις οικογένειές μας», αναφέρει στην εφημερίδα ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ρακοσυλλεκτών «Ο Ερμής», Φεριδούν Μεμής. Σύμφωνα με τον κ. Μεμή η καλύτερη ώρα για να βγουν οι ρακοσυλλέκτες στη... γύρα είναι μία ώρα ακριβώς πριν περάσουν τα απορριμματοφόρα.
Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται μαρτυρίες ρακοσυλλεκτών που λαμβάνουν μέρος στο Φεστιβάλ, όπως η κ. Άννα Μαρία που δηλώνει: «Πέντε χρόνια κάνω αυτή τη δουλειά. Ξεκίνησα λόγω ανεργίας. Εχω τρία παιδιά. Δεν μπορώ να ζήσω διαφορετικά. Παλιότερα όμως έρχονταν περισσότεροι να ψωνίσουν. Λόγω κρίσης όμως έχουν μειωθεί». Ο κ. Θεόδωρος Τόλλιας προσθέτει: «Αναγκάστηκα να πουλήσω αντικείμενα δικά μου γιατί δεν έχω να φάω. Με τη βαλίτσα που εκθέτω έχω γυρίσει όλο τον κόσμο. Την πουλάω όσο-όσο. Επίσης, έβγαλα προς πώληση εξάρτημα πολεμικού πλοίου το οποίο το έχω 40 χρόνια!».
ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος
|
|
|
|