Τη δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου, για απόσυρση του πλοίου «Aqua Maria» από τη γραμμή Λαύριο - Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος - Καβάλα μετά το τέλος Οκτωβρίου, πήραν οι φορείς της Λήμνου στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου.

Ο δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, παρέδωσε στον κ. Αθανασίου το ψήφισμα των φορέων του νησιού, στο οποίο αναφέρεται ότι παρά τα γεγονότα του περασμένου χειμώνα, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ενέκρινε την αντικατάσταση του «Ταξιάρχη» από το «Aqua Maria», έως και τις 31 Οκτωβρίου, «θυμίζοντας σε όλους μας τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις που οδήγησαν σύσσωμη την τοπική κοινωνία και τους φορείς της Λήμνου σε αγώνες για το αυτονόητο δικαίωμα παροχής υπηρεσίας δημοσίου συμφέροντος, δηλαδή ασφαλούς, ποιοτικής και σύγχρονης ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας».

Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, όπως τόνισαν οι φορείς, θα ισχύσει αποκλειστικά μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, «αν όμως, με οποιαδήποτε δικαιολογία, συνεχίσει αυτό το πλοίο να έρχεται στο νησί μας, θα μας αναγκάσετε να ξανακατέβουμε στο λιμάνι».
Οι φορείς ζήτησαν από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, το επόμενο χρονικό διάστημα και το αργότερο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, να υπάρξει συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου με τον αρμόδιο υπουργό και τους φορείς, όπου και θα τεθεί το διαχρονικό ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Λήμνου.
Όχι τέταρτης κατηγορίας

Επίσης, ζήτησαν να υλοποιηθεί η υπόσχεση που έχει δοθεί τόσο από τους αρμοδίους του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, όσο και από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, για νομοθετική ρύθμιση, ώστε η βασική ακτοπλοϊκή γραμμή του νησιού να μην εξυπηρετείται από πλοία τέταρτης κατηγορίας. Σύμφωνα με τους φορείς, «η Λήμνος είναι το μοναδικό, από τα μεγάλα νησιά της Ελλάδας, που εξυπηρετείται αποκλειστικά από πλοία τέταρτης κατηγορίας και αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί».
Στη συνάντηση της οποίας προήδρευε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, Κώστας Αδαμίδης, συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Νάσος Γιακαλής, ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής, η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, οι βουλευτές Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, Γιάννης Ζερδελής και Νίκος Σηφουνάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Σάββας Βαρελτζής, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Μπουλώτης, Παναγιώτης Τσανταρλιώτης και Στράτος Κουκούμης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Βαγγέλης Γιαρμαδούρος, Γιάννης Σιάχος και Δημήτρης Σάραγκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Μαυροθαλασσίτης και Νίκος Μοσχάκης, ο εκπρόσωπος από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου Δημήτρης Σκάλκος, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λήμνου, Φωτεινή Στεφανιδάκη, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Ιάκωβος Παπαδόπουλος, και άλλοι φορείς του νησιού.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Σηφουνάκης επεσήμανε την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες τόνωσης της τοπικής ανάπτυξης μέσω δημοσίων επενδύσεων, προώθησης των τοπικών προϊόντων και της τοπικής παραγωγής, ενίσχυσης του ποιοτικού τουρισμού με σεβασμό στο περιβάλλον, καθώς και παροχής κινήτρων για την ανάπτυξη της τοπικής παραδοσιακής επιχειρηματικότητας. Επεσήμανε, τέλος, την ανάγκη να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Εν κατακλείδι, στη συνάντηση συζητήθηκαν εκτενώς τα ζητήματα που αφορούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και κυρίως τα θέματα που παραμένουν «ανοικτά» και αφορούν τους πόρους και τη στελέχωση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης