ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Γενική Συνέλευση ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος -Γενικό Συμβούλιο ΠΟΕΠΛ.Σ ...

Γενική Συνέλευση ΕΠΛΣ Κεντρικής Ελλάδος

Πειραιάς 19/12/11

Την Παρασκευή 16-12-2011 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση της 'Ενωσης Κεντρικής Ελλάδας παρουσία του Προέδρου της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. Δριβάκου Γεώργιου.

Στην Γενική Συνέλευση έγινε εκτενής αναφορά στα τρέχοντα ανοιχτά ζητήματα, τα οποία και αναλύθηκαν σύμφωνα με τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου.


Από την πλευρά τους οι συνάδελφοι στάθηκαν ιδιαίτερα στις οφειλόμενες δαπάνες για οδοιπορικά - υγειονομικά, εκφράζοντας την οργή και την αγανάκτησή τους απέναντι σε ένα ανάλγητο κράτος που δεν σέβεται ούτε τους νόμους που το ίδιο ψηφίζει.


Ακόμα συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του Π.Δ. μεταθέσεων όπου τόνισαν ότι η Υπηρεσία πλέον γίνεται αναξιόπιστη, αφού αλλάζει συνεχώς το ένα Π.Δ. μετά το άλλο, με αποτέλεσμα με άλλες διαδικασίες να φεύγεις και με άλλες να περιμένεις να επιστρέψεις, πράγμα που δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια σε όλους.

Επίσης στάθηκαν με μεγάλη περίσκεψη στο θέμα του μισθολογίου όπου από όλους καταγράφηκε η άποψη ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια από το να δοθεί η έγκριση στο πόρισμα της επιτροπής για το Σ/Ν για το νέο μισθολόγιο των ένστολων.
Τέλος ζητήθηκε και έγινε ομόφωνα αποδεκτή η εγρήγορση για νέους αγώνες, που θα επιβάλλουν αν χρειαστεί όλα τα παραπάνω παλεύοντας και κατακτώντας το δίκαιο των αιτημάτων μας.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος
Δριβάκος Γεώργιος

Ο Γεν. Γραμματέας
 Κατσίνας Σωτήριος

----
Γενικό Συμβούλιο Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

Την Τετάρτη 13-12-2011 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Oμοσπονδίας με τα εξής θέματα:
Ανάλυση και αποτίμηση των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων που βρίσκονται στο Σ.τ.Ε. για επεξεργασία.

Ανάλυση και αποτίμηση από το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2011 σε σχέση με οφειλόμενες δαπάνες για οδοιπορικά - υγειονομικά.
Ανάλυση της πρότασης της Επιτροπής των Υπηρεσιακών Παραγόντων και των Συνδικαλιστικών φορέων του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., ΕΛ.ΑΣ. και Π.Υ. σχετικά με το νέο ενιαίο μισθολόγιο των Ε.Δ. και Σ.Α.

Μεταφορά των Παραγωγικών Σχολών Υ/Ξ και Λ/Φ στο Κέντρο Εκπαίδευσης του Π.Ν. στον Πόρο.
Από την εισήγηση του Προεδρείου και από τις τοποθετήσεις τόσο των μελών του Δ.Σ. όσο και των Προέδρων των Ενώσεων Προσωπικού Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. όλης της χώρας προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα.

Τα Π.Δ. έρχονται σε μία χρονική στιγμή όπου απαιτείται ενίσχυση και τόνωση του ηθικού των στελεχών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. με θεσμικές παρεμβάσεις που θα βελτιώνουν την υφιστάμενη κατάσταση και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αναγνώρισης του έργου και της προσπάθειας που καταβάλλεται εδώ και χρόνια κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Με γνώμονα τα παραπάνω τα συγκεκριμένα σχέδια Π.Δ. βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση, εκσυγχρονίζοντας αρκετά τις λειτουργίες του Σώματος, όμως σε κάποια σημεία αφήνουν κενά τα οποία θα δημιουργήσουν ενδεχομένως ζητήματα όπως οι μετατάξεις προσωπικού σε κατηγορίες και ειδικότητες αφού προβλέπεται μόνο για συγκεκριμένες σχολές και ειδικότητες χωρίς να βάζει όρια ή πλαφόν στο ύψος αυτών των μετατάξεων, η κατ' αναλογία αύξηση των ετών παραμονής στους βαθμούς των Α/Ξ λόγω προσαρμογής στην υφιστάμενη συνταξιοδοτική νομοθεσία.

Επίσης ιδιαίτερη αναφορά έγινε για τις τροποποιήσεις του Π.Δ. Μεταθέσεων - Αποσπάσεων προσωπικού, όπου τονίστηκε η αναγκαιότητα - επιτέλους - της εφαρμογής του, της ενίσχυσής του, της αποδοχής του, την παραδοχή από όλους όσους θα ήθελαν να μην υπάρχουν κανόνες στις μεταθέσεις και τέλος η δική μας σταθερή στάση και πίστη στην λειτουργία ενός αντικειμενικού συστήματος μεταθέσεων για όλα τα στελέχη Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.


Η φετινή απαράδεκτη τακτική της καταστρατήγησης των διαδικασιών του Π.Δ. σε σχέση με τους χρόνους κοινοποίησης και εκτέλεσης των διαταγών μεταθέσεων δεν πρέπει να επαναληφθεί και κυρίως πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η εφαρμογή των κανόνων και της νομοθεσίας είναι προϋπόθεση για ένα ευνομούμενο κράτος όπου η αρχή πρέπει να γίνεται από όσους είναι επιφορτισμένοι να την επιβάλλουν στο κοινωνικό σύνολο.

Όσον αφορά το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2011 σε σχέση με τις οφειλόμενες δαπάνες για οδοιπορικά, πλεύσιμα, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ομόφωνη ήταν η διαπίστωση ότι παρουσιάζεται στο θέμα μία ωραιοποιημένη κατάσταση χωρία κανένα υπόβαθρο, χωρίς προοπτική, χωρίς οριστική λύση.
Πράγματι έγινε μία σοβαρή προσπάθεια συμμαζέματος των οφειλόμενων οδοιπορικών εξόδων απορροφώντας ένα σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού στο ύψος των 6.500.000 €.

Αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε οδοιπορικές δαπάνες ετών 2005 - 2009 και κάποιους μήνες του 2010. Για την κάλυψη των υπολειπόμενων οφειλών του 2010 απαιτούνται επιπλέον απορροφήσεις κονδυλίων περίπου 2.000.000 € τα οποία δεν απορροφήθηκαν λόγω των δυσκολιών που παρουσιάζονται από το δημόσιο λογιστικό και τους ελέγχους της Υ.Δ.Ε.

Συμπερασματικά λοιπόν τα 2.000.000 € θα πρέπει να εγκριθούν εκ νέου από το Υπουργείο Οικονομικών αθροιστικά με το ποσό των οφειλομένων οδοιπορικών δαπανών για το 2011.
Έτσι λοιπόν διαπιστώνεται ότι ο όγκος των οφειλομένων παραμένει μεγάλος και δεν δ'ινει περιθώρια για εφησυχασμό.

Για δε την προώθηση της Κ.Υ.Α. σχετικά με τα πλεύσιμα ουδέν νεότερο προκύπτει για τον χρόνο υλοποίησής της και κυρίως για την καταβολή των προηγούμενων οφειλών.

Επίσης για τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες των στελεχών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. η απορρόφηση ήταν της τάξεως των 4.300.000 € περίπου έναντι παλαιών οφειλών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η συνέχιση της ανασφάλιστης εργασίας των στελεχών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και της παρατεταμένης «κώφωσης» των ηγεσιών μας, αρνούμενοι να δεχτούν μία ρεαλιστική πραγματικότητα.
Μία πραγματικότητα που οδηγεί τα στελέχη Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και τις οικογένειές τους στην απόγνωση και στο αδιέξοδο από την μη δυνατότητα προστασίας της υγείας τους έστω και εάν πληρώνουν γι' αυτή περισσότερα από όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός για αντίστοιχες δαπάνες κατ' έτος.
Το θέμα που θα μας απασχολήσει περισσότερο το επόμενο διάστημα είναι αναμφίβολα το νέο μισθολόγιο των ένστολων.

Η επιτροπή που επιφορτίστηκε με αυτό το έργο πράγματι αποτύπωσε μία ρεαλιστική πρόταση, στη βάση του ψηφισμένου προϋπολογισμού για το έτος 2012, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθύνσεις του μισθολογίου των Δημοσίων Υπαλλήλων και την ιδιαίτερη φύση της εργασίας των ένστολων.


Με συγκεκριμένη πρόταση εξορθολογίζονται οι συντελεστές ξεκινώντας από τη βάση δηλ. τον λιμενοφύλακα, τον αστυφύλακα, τον πυροσβέστη, από το 1 με οροφή τον Αρχηγό Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. στο 2,60 και τον Α/ΓΕΕΘΑ στο 2,90, διατηρώντας τις μισθολογικές προαγωγές, ζητήματα που αποτελούν πάγιες θέσεις μας.
Επίσης γίνεται μερική ενσωμάτωση των επιδομάτων στον Β.Μ. και προτίθενται δύο επιδόματα που αφορούν το μεν πρώτο στην επικίνδυνη εργασία στο ύψος του 17% του Β.Μ. του Λ/Φ δηλ. 150 € και του επιδόματος θέσης ευθύνης το οποίο και θα συμπληρώνει το υπόλοιπο της διαφοράς του σημερινού μισθού.

Διατήρηση του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας και παιδιών καθώς και των ειδικών επιδομάτων (πτητικά, καταδυτικά, ΕΚΑΜ κλπ), όπως επίσης διατηρούνται οι παροχές πρόσθετης εργασίας (πενθήμερα, νυχτερινά).
Η παραπάνω πρόταση έγινε ομόφωνα αποδεκτή και αποτελεί τη βάση συζήτησης της επιτροπής τόσο με τις Ε.Δ. όσο και με το Υπουργείο Οικονομικών.

Το επόμενο διάστημα θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες από κοινού με τους άλλους συνδικαλιστικούς φορείς των Σ.Α. για κοινή δράση με σκοπό την αποδοχή της πρότασής μας και την προώθησή της για ψήφιση στη Βουλή.

Για την μεταφορά των Παραγωγικών Σχολών Υ/Ξ και Λ/Φ στον Πόρο πιστεύουμε ότι αυτή πραγματοποιείτε σε λάθος χρόνο, χωρίς να ληφθούν υπόψη σοβαροί παράγοντες όπως η στελέχωση με εκπαιδευτικό προσωπικό και καθηγητές, αποτέλεσμα των οποίων θα είναι η ελλιπής εκπαίδευση των νεοεισερχόμενων συναδέλφων.

Επίσης μεγάλο ζήτημα προκαλεί η στελέχωση της Σχολής στον Πόρο με μεταθέσεις, σε μία χρονική στιγμή όπου αντενδεικνύεται για τέτοιες ενέργειες.

Πρέπει επιτέλους η ηγεσία να αναλογίζεται και να λαμβάνει υπόψη της και τον κοινωνικό αντίκτυπο των πράξεών της.

Ακόμη για μας αποτελεί πάγια θέση η αποσύνδεση των Σχολών μας από το Π.Ν. και η λειτουργία Ακαδημίας Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και όχι η περαιτέρω σύνδεση και της Σχολής Λ/Φ, της μοναδικής μέχρι τώρα αυτόνομης Σχολής Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.

Για τον λόγο αυτό θεωρούμε πολύ άσχημη αυτή την εξέλιξη, που αποδυναμώνει ουσιαστικά την εκπαίδευση στο Λ.Σ. -ΕΛ.ΑΚΤ. και κυρίως αφήνει ανεκμετάλλευτο ένα σημαντικό και παραδοσιακό κτίριο για το Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. που είναι η Σχολή Λ/Φ.

Με την ευκαιρία αυτή επισημαίνουμε και στηλιτεύουμε το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά σε διαγωνισμό η έλλειψη στελεχών διπλωματούχων Α.Ε.Ν. είναι μεγάλη και πολλαπλασιάζει τα ήδη μεγάλα υπάρχοντα προβλήματα στελέχωσης των ΠΠΛΣ.

Από τα παραπάνω είναι περισσότερο από εμφανές ότι μεγάλο βάρος το επόμενο διάστημα πρέπει να πέσει στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπου η κατάσταση έχει περιέλθει σε τέλμα, με προτάσεις και λύσεις που θα λύνουν το πρόβλημα, έστω και με συνολική αλλαγή του καθεστώτος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των στελεχών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.

Εάν το πρόβλημα δεν λύνεται με διαδικασίες εντός του υπάρχοντος συστήματος, θα πρέπει άμεσα να εξεταστούν λύσεις ώστε να συμπεριληφθούμε στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του νέου φορέα του ΕΟΠΥ.
Επίσης προκύπτει σοβαρή ανάγκη παρέμβασης με νέο Π.Δ. για την εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των στελεχών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. όπου θα αναζητηθεί τρόπος λειτουργίας Ακαδημίας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., σε κατάλληλο για το σκοπό αυτό κτίριο, σε οποιαδήποτε πόλη της χώρας, αλλαγή της αντίληψης εκπαίδευσης, με σχολές διετούς τουλάχιστον φοίτησης για παροχή ολοκληρωμένης εκπαίδευσης των στελεχών Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. και με πλήρη εκπαίδευση στελεχών σε ειδικότητες ΠΠΛΣ.

Παράλληλα δε, θα πρέπει άμεσα να καταγραφούν τα κενά σε ειδικότητες ΠΠΛΣ και να καλυφθούν κατ' εξαίρεση με άμεσες διαδικασίες.

Τέλος στο θέμα του μισθολογίου πιστεύουμε στην υιοθέτηση της ρεαλιστικής πρότασης που διατυπώσαμε, η οποία δεν υπερβαίνει το κόστος του προϋπολογισμού του 2012 και κυρίως για πρώτη φορά αναμένουμε από την πολιτεία να αναγνωρίσει την προσφορά και την αλτρουιστική διάθεση των στελεχών των Ε.Δ. και Σ.Α. και κυρίως να αναγνωρίσει το αυτονόητο δηλ. την ιδιαίτερη φύση της εργασίας των ένστολων.

Είναι φανερό ότι όλα αυτά τα ανοιχτά ζητήματα, αποτελούν και τα βασικά θέματα που θα μας απασχολήσουν τη νέα χρονιά και από την μεριά μας δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, με οποιοδήποτε τρόπο, για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε προβλήματα που μας καθηλώνουν σε διαδικασίες που δεν τιμούν ούτε το Λιμενικό Σώμα ούτε την συντεταγμένη πολιτεία.

Για το Γ.Σ