ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Η απόφαση του Ναυτοδικείου Πειραιά για τους 39 ΟΥΚάδες του ΛΣ ..

www.adesmeytos.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

20/12/2011

Ποινή φυλάκισης 3 μηνών και 15 ημερών, με διετή αναστολή, επέβαλε το Ναυτοδικείο Πειραιά στους δυο από τους 39 ΟΥΚάδες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι κατά την στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 2010, φώναξαν σύμφωνα με το κατηγορητήριο ρατσιστικά συνθήματα.

 Ο εισαγγελέας της έδρας κατά τη σημερινή διαδικασία είχε προηγουμένως εισηγηθεί την ενοχή των κατηγορουμένων, κάνοντας μάλιστα λόγο για συλλογική ευθύνη και προτείνοντας στη σύνθεση του δικαστηρίου να «υπερκεράσει τις όποιες αμφιβολίες έχουν προκύψει από τα σχετικά βίντεο», ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης αιτήθηκαν την αθώωση των λιμενικών, λόγω έλλειψης στοιχείων. Όσον αφορά στους κατήγορους, ο αρμόδιος δικηγόρος κι ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητήριου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, Παναγιώτης Δημητράς, δεν παρευρέθηκαν στην ακροαματική διαδικασία, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, θεώρησαν ότι απειλήθηκε η σωματική τους ακεραιότητα στην προηγούμενη εκδίκαση της εν λόγω υπόθεσης.
 

Επιπλέον, με πολύωρη καθυστέρηση εμφανίστηκε ο δημοσιογράφος και μάρτυρας κατηγορίας, ο οποίος φέρεται να είναι και ο κάτοχος των επίμαχων δύο βίντεο, που καταγράφουν τα συνθήματα.

Να σημειωθεί πως, όπως προκύπτει από νομικούς κύκλους, η απόφαση του δικαστηρίου… πάτησε σε δυο βίντεο, τα οποία, κατά την κρίση της έδρας, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, απεικόνιζαν τους δύο λιμενικούς (σ.σ. κελευστές) να ανοιγοκλείνουν τα στόματά τους στο ρυθμό των συνθημάτων.

Στη δικάσιμο, κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, ως μάρτυρες υπεράσπισης ο Υποναύαρχος, Ι. Θεοφανίδης, ο πρώην Αρχηγός του ΓΕΣ, Φράγκος Φραγκούλης, αλλά και ο Αρχιπλοίαρχος, Β. Πολίτης.
Ο δε βουλευτής της ΝΔ, Πάνος Καμμένος, δεν κατέθεσε, προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία πολιτικών προεκτάσεων στη δίκη.

Από την πλευρά του, ο κ. Πολίτης τόνισε ότι…. «οι κατηγορούμενοι εκφωνούν μόνο πατριωτικά συνθήματα.
Ο κ. Δημητράς από το 1990 περίπου ασχολείται αρνητικά με τις ένοπλές δυνάμεις».
 Ο δε κ. Φραγκούλης, ο οποίος βρισκόταν την ημέρα της παρέλασης στην εξέδρα των επισήμων, υπογράμμισε τα εξής: «Τα παιδιά αυτά προσφέρουν μόνο ανθρωπιστικό έργο. Ενδεικτικά σας λέω ότι αν είχαν ένα ποτήρι νερό θα το έδιναν στους λαθρομετανάστες. Είμαι περήφανος για όλες τις ειδικές δυνάμεις».
Παράλληλα, επεσήμανε πως… «η τεχνολογία μπορεί να κάνει θαύματα, άλλα ένα δικαστήριο δεν δικάζει με βίντεο.
Η πολιτεία οφείλει τον σεβασμό σ’ αυτούς που την υπηρετούν».

Στο ίδιο μήκος… κύματος ο κ.Ι. Θεοφανίδης ανέφερε ότι… «στο περιστατικό δεν ήμουν παρών, όμως έχω γνώση του ύφους αυτών που παρηλάσανε».

Με το πέρας των καταθέσεων των μαρτύρων υπεράσπισης τη «σκυτάλη» πήραν οι ίδιοι οι λιμενικοί με πρώτο τον κ. Σάκη Χαραλαμπόπουλο.
Ο αρχηγός του αγήματος των 39 είπε ότι… «χρησιμοποιούμε συνθήματα όπως το “Μακεδονία Ξακουστή”, “Αγάπησα ένα Σχολειό” κ.α. για αυτοτόνωση και για τον ρυθμό.
 Μερίδα του κόσμου στις παρελάσεις μας παροτρύνει με διάφορα συνθήματα, ακόμα και ρατσιστικά. Εγώ προσωπικά άκουσα κάποια σχετικά με Αλβανούς από τα αριστερά μου και πολύ πίσω».