"ΕΘΝΟΣ"
αναδημοσίευση
29/12
Οικονομικοί εισαγγελείς: Μακάρι να μας ζητήσουν ονόματα
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ
Προθεσμια έξι ημερών έλαβαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς από τον αρμόδιο αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, προκειμένου να δώσουν γραπτές εξηγήσεις για τους λόγους που τους οδήγησαν στην αιφνίδια παραίτηση.
Οι δύο εισαγγελείς, Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, έδωσαν σήμερα προφορικές εξηγήσεις στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικο Παντελή που εποπτεύει το οικονομικό έγκλημα, στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Φώτη Μακρή που έχει αναλάβει την έρευνα των λόγων παραίτησης των δύο εισαγγελικών λειτουργών και στον εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωάννη Τέντε.
Ο κ. Μακρής έδωσε προθεσμία στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς να καταθέσουν υπόμνημα μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ειδικά οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης πρέπει να αιτιολογήσουν την παράγραφο εκείνη στην επιστολή παραίτησης που αναφέρει ότι «δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ' υπαγόρευση, πολλώ μάλλον δε δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε ένα άλλοθι και μία θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα πολυποίκιλα οργανωμένα συμφέροντα και τους ποικιλώνυμους εκφραστές τους που δραστηριοποιούνται και αναπτύσσονται στην γκρίζα ζώνη του οικονομικού εγκλήματος».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς ανέφεραν τόσο στον κ. Τέντε, όσο και στον κ. Παντελή, την πραγματική κατάσταση και τους λόγους που τους οδήγησαν να ζητήσουν την αντικατάστασή τους (παραίτησή τους) από τη θέση που κατέχουν.
Μάλιστα, σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους, οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης κατονόμασαν τα πρόσωπα που τους «ενόχλησαν» στο έργο τους.
Πάντως, συνάδελφοι των δύο οικονομικών εισαγγελέων έλεγαν σήμερα ότι τους εκμυστηρεύτηκαν οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς ότι «μακάρι να μας ζητήσουν να καταθέσουμε ονόματα», και προσέθεταν ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από το έργο τους, ενώ τόνιζαν ότι οι δύο εισαγγελείς Εφετών δεν έχουν μετανιώσει για τις ενέργειές τους (παραίτησή τους) και για όσα αναφέρουν στην επιστολή παραίτησης τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, τις τελευταίες ώρες γίνεται μία προσπάθεια να εκτονωθεί το όλο κλίμα, με την ενδεχόμενη απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία είναι αναγκαστική η αντικατάσταση του κ. Πεπόνη και του κ. Μουζακίτη από τις θέσεις των οικονομικών εισαγγελέων.
Από την άλλη πλευρά, δικαστικοί κύκλοι τόνιζαν ότι η πιθανή απόσυρση της τροπολογίας δεν σημαίνει τίποτα για τους δύο παραιτηθέντες οικονομικούς εισαγγελείς.
Υπενθυμίζεται ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει στην τροποποίηση του νόμου 3943/2011 έτσι ώστε τη θέση των οικονομικών εισαγγελέων να καταλαμβάνουν (μετά από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου) αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και όχι εισαγγελείς Εφετών, όπως είναι οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης.
Αν έχουν ονόματα πολιτικών, οφείλουν να τα δώσουν
Από την άλλη κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι οι εισαγγελείς που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, καταγγέλλοντας παρεμβάσεις στο έργο τους, αν μεν οι καταγγελίες τους αφορούν πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να τα κατονομάσουν, αν δε τα πρόσωπα αυτά δεν ήταν πολιτικά έπρεπε να τα είχαν συλλάβει αμέσως.
Οι Έλληνες δικαστές είναι πολύ θωρακισμένοι θεσμικά και δεν είναι υποχρεωμένοι να "ακούνε" ούτε τα πολιτικά πρόσωπα, ανέφεραν οι ίδιοι κύκλοι, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι "αν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο οικονομικό έγκλημα -και υπάρχουν- είναι δουλειά των δικαστών να τις ξεκαθαρίσουν".
Οι ίδιοι κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ανέφεραν ότι για το ζήτημα αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης είχε την θεσμική ευχέρεια να ασκήσει πειθαρχικές διώξεις, ενώ την ίδια θεσμική ευχέρεια έχει και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Η όλη υπόθεση πρέπει να ξεκαθαρίσει, γιατί πρέπει να ενημερωθεί και η κοινή γνώμη, ανέφεραν, τέλος, οι ίδιοι κύκλοι.