ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

ΜΕ ΠΛΟΙΟ Ο ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ

από naftemporiki.gr

Με τη συνδρομή εμπορικού πλοίου ξεκινά αύριο Τετάρτη ο επαναπατρισμός των Ελλήνων πολιτών από τη Λιβύη. Την ίδια στιγμή, σε ετοιμότητα βρίσκονται δύο C 130, με το υπουργείο Εξωτερικών να αναμένει από τις λιβυκές αρχές άδειες υπερπτήσεως και προσγειώσεως.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μετά από συνεννοήσεις του υπουργείου Εξωτερικών με τη ναυτιλιακή εταιρία «MINERVA», το εμπορικό πλοίο «MINERVA ANTONIA» έχει καταπλεύσει στο λιμένα RAS LANUF κοντά στη Σύρτη της Λιβύης και θα παραλάβει αύριο, Τετάρτη όσους Έλληνες επιθυμούν να επαναπατριστούν.

Οι Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να συμπεριληφθούν στην κατάσταση επιβαινόντων παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Λιβύη στα τηλέφωνα (0021) 8213336978 (0021) 8213336978, (0021) 8213338563 (0021) 8213338563 ή, εναλλακτικά, με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών στο τηλέφωνο (0030) 2103681730 (0030) 2103681730.
Οι Ελληνες ομογενείς υπολογίζονται σε 300. Οι περισσότεροι εργάζονται σε απομακρυσμένα εργοτάξια στην έρημο. Καταβάλλουμε προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα, δήλωσε το πρωί σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο υφυπουργός Εξωτερικών.
----------------

από in.gr

Απελπισμένοι είναι οι Έλληνες που ζουν στη Λιβύη, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο επαναπατρισμού τους.

Το υπουργείο Άμυνας έθεσε σε ετοιμότητα τουλάχιστον τρία μεταφορικά αεροσκάφη C130 στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας για να μεταφέρουν, όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες τους περίπου 300 Έλληνες που βρίσκονται στη Λιβύη.
Όπως δήλωσε στο «Βήμα online» ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ.Δελαβέκουρας, «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη καθότι αφενός οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να εξασφαλίσουν άδειες προσγείωσης των μεταφορικών αεροσκαφών και αφετέρου οι Έλληνες βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη τη Λιβύη και θα πρέπει να εξασφαλισθεί η ασφαλή πορεία τους προς τα αεροδρόμια».
Ο κ. Δελαβέκουρας τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες να εξασφαλιστούν οι άδειες προσγείωσης των μεταφορικών αεροσκαφών από οποιοδήποτε αεροδρόμιο και ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή με ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να συντονιστεί ο επαναπατρισμός με ασφάλεια των ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Λιβύη.

Οι περισσότεροι Έλληνες εργάζονται σε μικρά εργοστάσια διάσπαρτα σε όλη τη Λιβύη, μακριά από αεροδρόμια και η μετακίνησή τους προς τα αεροδρόμια θα πρέπει να γίνει με πλήρη ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, δέκα Έλληνες και 20 Κύπριοι βρίσκονται αποκλεισμένοι σε εργοτάξιο κατασκευαστικής εταιρείας κυπριακών συμφερόντων στη Σαχάρα, περίπου 1.500 χλμ. μακριά από τη Βεγγάζη. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες δέχτηκαν επίθεση από αντάρτες, οι οποίοι τους έκλεψαν τα αυτοκίνητα. Οι εργαζόμενοι έχουν ήδη έλθει σε επαφή με την ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη και το υπουργείο Εξωτερικών και περιμένουν βοήθεια.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης μιλώντας στο «Βήμα», είπε ότι «προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να πάρουμε άδεια να πετάξουμε τα αεροπλάνα μας προς τη Λιβύη, να εξασφαλίσουμε άδειες πτήσεως και προσγείωσης» και αποκάλυψε ότι στο υπουργείο Εξωτερικών ήρθαν μηνύματα από Έλληνες της Λιβύης που ζητούν τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης για να επαναπατρισθούν.
Ο σχεδιασμός του επαναπατρισμού των Ελλήνων που ζουν στη Λιβύη γίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό κ.Δόλλη και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ιωάννη – Αλέξιο Ζέπο.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ