ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Διαχωρίζει τη στάση της η ΠΕΑΛΣ από την ΠΟΕΠΛΣ ως προς το νομοσχέδιο Παπουτσή


Διαχωρίζει τη στάση της από την ΠΟΕΠΛΣ η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος ως προς το νομοσχέδιο με το οποίο το ΛΣ περιορίζεται στα αστυνομικά του καθήκοντα.
Διαβάστε την ανακοίνωση της ΠΕΑΛΣ:

Μετά τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου Νόμου για σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την σοβαρότητα της κατάστασης και την υποχρέωσή μας για σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση, μέσα στο πλαίσιο των αρχών, θέσεων και διεκδικήσεών μας, σας γνωρίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες, μετά από σχετική επεξεργασία του κειμένου και με την απαιτούμενη νομική στήριξη θα τοποθετηθούμε αναλυτικά κατ’ άρθρο διατυπώνοντας τις ενστάσεις αλλά και τις προτάσεις μας.

Χρειάστηκαν δεκαπέντε μήνες για να καταλήξει η Κυβέρνηση, ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, δημιούργησαν σοβαρότατα προβλήματα στην λειτουργία των υπηρεσιών και στην αποτελεσματικότητα του Σώματος, όπως και αποδέχεται στην αιτιολογική έκθεση του Σχεδίου Νόμου

Όμως ήδη από την πρώτη ανάγνωση και παρά το γεγονός ότι η σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, ήταν σήμερα, στο σημείο που είχαμε φτάσει, περισσότερο αναγκαία από ποτέ, διαπιστώνουμε τα εξής:

1. Την σταδιακή αποκοπή του Λ.Σ. από τη ναυτιλία, απαξιώνοντας έτσι την ενενηντάχρονη προσφορά του Σώματος στον τομέα αυτό, δημιουργώντας νέες δομές, στερώντας την εμπειρία, τις ικανότητες, την επιστημονική και τεχνική γνώση των στελεχών σε σχέση με τη ναυτιλία και οριοθετώντας τον ρόλο του Λ.Σ., μόνο στην αστυνόμευση και ασφάλεια.

2. Την δημιουργία στελεχών δύο ταχυτήτων ΥΠτΠ –ΥΘΥΝΑΛ, σε ένα θολό περιβάλλον, χωρίς να προβλέπονται τα κριτήρια – προσόντα.

3. Την δημιουργία ενός πρωτοφανούς νομικού αλαλούμ, με αυθαιρεσίες όπως αυτή του άρθρου 16 παρ. 9 όπου προβλέπεται ότι «οι περιφερειακές υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής θα υποχρεούνται να ασκούν τις ανατιθέμενες αρμοδιότητες των Διευθύνσεων του Υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας», την ίδια στιγμή που προσδιορίζουν την αποστολή μας στην αστυνόμευση και την ασφάλεια, μετατρέποντας έτσι τα θέματα της ναυτιλίας, σύμφωνα με τις επιλογές της Κυβέρνησης, σε «πάρεργα» για τα στελέχη του Λ.Σ.

Συνάδελφοι,
σας προτρέπουμε να συμβάλλετε, ενεργά και δημιουργικά, με τις προτάσεις σας, είτε προφορικά είτε επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα της ΠΕΑΛΣ, λαμβάνοντας υπόψη τη στενότητα του χρόνου, έως και την 10-12-2010 για την τελική διαμόρφωση των προτάσεών μας για το θέμα.

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Γεώργιος ΜΑΝΩΛΟΥΔΗΣ Δημήτριος ΣΑΪΤΑΚΗΣ

ΣΧΟΛΙΟ: Η ΠΕΑΛΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΕΠΛΣ, η οποία σε σχετική ανακοίνωση για το ν/σ Παπουτσή είχε αναφέρει:
"Ως γενική εκτίμηση μπορούμε να σταθούμε σε τρία βασικά σημεία τα οποία πιστεύουμε ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

1. Η σύσταση Αρχηγείου συνιστά ένα αυτόνομο και οργανικά δυνατό Σώμα.
2. Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Σώμα αποκτά συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες και αποκόπτεται από την οργανωτική δομή των Υπουργείων που κατά καιρούς υπηρέτησε.
3. Η αναγνώριση της κάθετης ιεραρχικής δομής του Σώματος, ζητούμενο εδώ και 14 μήνες, του εξασφαλίζει το ενιαίο του ως σύνολο, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι αποσπασμένο κα δρα για άλλο φορέα.

Για τους παραπάνω βασικούς λόγους, οι οποίοι άλλωστε ήταν και οι κόκκινες γραμμές που είχαμε χαράξει και με την πεποίθηση ότι και το Π.Δ. αρμοδιοτήτων που θα ακολουθήσει θα είναι στην ίδια κατεύθυνση, θεωρούμε ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μία βιώσιμη και ικανή λύση για την λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα του Σώματος".
Βασίλης Τζήμτσος