ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ομιλια υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων, Αλιείας, ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ ...


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΜΜΕ


Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, ΝΗΣΩΝ ΚΑΙ ΑΛΙΕΙΑΣ
ΓΙΑΝΝΗ ΔΙΑΜΑΝΤΙΔΗ
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ
ΤΟΥ

Αγαπητοί μου φίλοι

Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα, το ότι αναλαμβάνω σήμερα την ευθύνη της Διοίκησης αυτού του νεοσύστατου Υπουργείου (Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας), που καλείται –μεταξύ άλλων- να συνεχίσει τη μεγάλη παράδοση του ιστορικού Υπουργείου Ναυτιλίας μέσα στο νέο, παγκοσμιοποιημένο και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Και φυσικά, πριν από όλα, θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τον Πρωθυπουργό της χώρας μας, Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος με τίμησε με την εμπιστοσύνη του.
Αλλά δεδομένων των συνθηκών, της σύστασης δηλαδή ενός νέου Υπουργείου αλλά και της οικονομικής συγκυρίας, δεν γίνεται σήμερα μια τυπική εκδήλωση Παράδοσης- Παραλαβής.
Σήμερα, εδώ στον Πειραιά δε γυρίζουμε απλά σελίδα, αλλά ξεκινάμε να γράψουμε ένα νέο «βιβλίο» για τη ναυτιλία.Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε καθόλου χρόνο, γι’ αυτό αρχίζω από τώρα ένα πρόγραμμα επαφών με όλους τους θεσμικούς φορείς και παράγοντες, καθώς και με τις αρχές της πόλης, προκειμένου να ιεραρχήσουμε τα θέματα και τα προβλήματα που καλούμεθα να επιλύσουμε. Γιατί τα προβλήματα δεν μπορούν να περιμένουν, θέλουν λύση.
Ο χρόνος όμως που μεσολάβησε από τον ανασχηματισμό μέχρι την ορκωμοσία μου σήμερα, δεν ήταν πάντως χαμένος χρόνος, γιατί μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω πρόσωπα και να ενημερωθώ για εκκρεμότητες και επί μέρους ζητήματα που αφορούν στο Υπουργείο ώστε να ξεκινήσουμε πλέον άμεσα το χειρισμό τους.
Δεν χρειάζεται νομίζω να πω εγώ, ότι είναι κρίσιμη και δύσκολη η περίοδος αυτή για την πατρίδα μας, για την οικονομία μας και για την κοινωνία μας.
Γι΄ αυτόν ακριβώς το λόγο συστήθηκε και το Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, το οποίο πλέον καλείται να παίξει ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο, ιδιαίτερα μετά την αναβάθμιση που του έκανε ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης, τοποθετώντας το 6ο στην κατάταξη των Υπουργείων.
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω από τώρα κάποιους στόχους και κάποιες πολιτικές που θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε, τόσον εγώ όσο και η Υφυπουργός κα Ελπίδα Τσουρή. Και θα είμαι ευτυχής εάν κατά την υπουργία μου επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι. Τουλάχιστον εγώ θα εργασθώ, με όλες μου τις δυνάμεις, για να πραγματοποιηθούν οι στόχοι μας.
Αλλά βεβαίως, για να συμβεί αυτό χρειάζεται η συμβολή όλων των παραγόντων της Ναυτιλίας, της Εφοπλιστικής Κοινότητας, της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς επίσης και τη δική σας.
Διαφορετικές απόψεις υπήρχαν και υπάρχουν. Αυτή είναι και η ουσία της Δημοκρατίας. Εμείς είμαστε πάντως εδώ, για να μετατρέψουμε τις διαφωνίες, στις κατά το δυνατόν καλύτερες συμφωνίες. Και δηλώνω εκ των προτέρων ότι βασική μου επιδίωξη θα είναι να έχω τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με όλους αυτούς που συνθέτουν τη μεγάλη ναυτική οικογένεια στη χώρα μας.

Τους καλώ όλους, να βοηθήσουν την προσπάθεια αυτή της κυβέρνησης και να επιδείξουν πνεύμα συνεργασίας και αλληλοκατανόησης.
Διότι η ναυτιλία μας δεν έχει και δεν πρέπει να έχει χρώμα πολιτικό. Το μόνο χρώμα που ξέρουν καλά οι ναυτικοί μας είναι το γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού που τους συντροφεύει στα ταξίδια τους.

Αγαπητοί φίλοι,

Η ελληνική ναυτιλία είναι γνωστό σε όλους ότι αποτελεί παγκόσμια δύναμη στο χώρο αυτό. Είναι πρώτη στον κόσμο. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να αυξήσουμε τον αριθμό των πλοίων που φέρουν την ελληνική σημαία.Τα πλοία μας, γνωρίζετε ότι είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας ανά την υφήλιο και αυτός θα είναι ο πρώτος στόχος.
Βασικός μου στόχος θα είναι ακόμη, η ναυτιλία μας να αποκτήσει πιο ισχυρή φωνή διεθνώς. Γι’ αυτό το λόγο θα συνεργασθώ με όλους τους Παγκόσμιους Οργανισμούς που αναφέρονται στη ναυτιλία, ιδιαιτέρως δε με τον IMO, στον οποίο προΐσταται ένας άξιος Έλληνας που μας κάνει υπερήφανους, ο κος Ευθύμιος Μητρόπουλος.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα που εκκρεμούν και θα μας απασχολήσουν άμεσα, αλλά δε θέλω να πω τίποτα περισσότερο αυτή την στιγμή, πριν να έχω μια σφαιρική ενημέρωση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες.
Θέλω όμως να σταθώ ιδιαίτερα σε ένα θέμα που θεωρώ ότι είναι η βάση της Ναυτιλίας μας, την ναυτική εκπαίδευση.
Γιατί χωρίς Έλληνες ναυτικούς δεν υπάρχει γνήσια Ελληνική Ναυτιλία.
Και γιατί, χωρίς σωστή, ολοκληρωμένη και σύγχρονη ναυτική εκπαίδευση δεν μπορούν οι πλοιοκτήτες και η εφοπλιστική κοινότητα να εμπιστευτούν σε Αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού, οι οποίοι δεν διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα, πλοία νέας τεχνολογίας και μεγάλης αξίας. Γι΄ αυτό η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, αλλά και η βελτίωση των συνθηκών απασχόλησης των ναυτικών μας θα είναι από τις προτεραιότητες μου. Άλλωστε αυτό το ζητούν οι ίδιοι οι ναυτικοί.
Επίσης, είναι κατανοητό ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι όροι παροχής κοινωνικής ασφάλισης και ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης στους ναυτικούς μας.
Στόχος βασικός είναι ακόμη και ο εκσυγχρονισμός των λιμανιών μας. Γι’ αυτό το λόγο το Υπουργείο θα εκπονήσει ένα σχέδιο «ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
Δεν είναι δυνατόν τα σημερινά πλοία της ακτοπλοΐας να αντιμετωπίζουν δυσκολίες, και να μην μπορούν να προσεγγίσουν τα νησιά μας με κανόνες ασφαλείας όπως επίσης δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν ελληνικά λιμάνια χωρίς τον παραμικρό έλεγχο, με αποτέλεσμα να έχουμε διαφυγόντα κέρδη για το Κράτος.
Τα νησιά μας πρέπει να αποκτήσουν λιμάνια αντάξια των σημερινών αναγκών του τουρισμού μας.
Θα προσπαθήσω ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των νησιών μας από την ακτοπλοΐα, γιατί, όλοι καταλαβαίνουμε ότι τα ελληνικά νησιά δεν πρέπει να είναι ξεκομμένα από τη μητροπολιτική Ελλάδα. Γι’ αυτό το λόγο ζητώ την έμπρακτη συμβολή και βοήθεια των ακτοπλόων.
Θα συνεργαστώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με τον ΟΛΠ και τον έμπειρο πρόεδρό του, ειδικά τώρα που πρέπει να βελτιώσουμε τις υποδομές για την κρουαζιέρα, αλλά καιενόψει των διαφαινόμενων επενδύσεων από την πλευρά της Κίνας, αφού μεθαύριο έρχεται στη χώρα μας ο κινέζος πρωθυπουργός.
Και βέβαια να προχωρήσουμε γρήγορα στην ανάπλαση του θαλάσσιου μετώπου μέχρι τη Σαλαμίνα, …άλλωστε μην ξεχνάτε, είμαι και βουλευτής Πειραιά.
Κι επειδή ανέφερα την κρουαζιέρα, όπως γνωρίζετε ψηφίστηκε ο νόμος 3872/2010 για την άρση του καμποτάζ.
Στόχος στο εξής είναι να αυξήσουμε τον αριθμό των επιβατών που θα επί και από-βιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται οικονομικά και αναπτυξιακά.
Θα στηρίξουμε το Θαλάσσιο Τουρισμό και τα Τουριστικά Επαγγελματικά Σκάφη.
Θα στηρίξουμε την προσπάθεια να έχει η χώρα το δικό της νηογνώμονα, που θα λειτουργεί με όλα τα εχέγγυα που προβλέπονται από τους Διεθνείς Κανονισμούς, τις Διεθνείς Συνθήκες και την Ε.Ε.
Θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, για να προσελκύσουμε περισσότερα πλοία προς επισκευή αλλά και κατασκευή. Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η Απόφαση του Δ.Σ. του ΟΛΠ για την ίδρυση της «ΝΑΥΣΟΛΠ Α.Ε.».
Στο θέμα της Αλιείας, που είναι μια νέα αρμοδιότητα που για πρώτη φορά έρχεται σε αυτό το Υπουργείο, θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους μας στην Ε.Ε. (και κυρίως τους ανταγωνιστές μας) για το δίκαιο των αιτημάτων μας. Μέριμνά μας θα είναι να διαφυλάξουμε το εισόδημα των αλιέων, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.
Η μεταφορά της ευθύνης για χάραξη πολιτικής στον τομέα της αλιείας στο Υπουργείο μας, που είναι πλέον και Υπουργείο Νήσων και Αλιείας, καταδεικνύει έμπρακτα την θέληση μας για στήριξη και αναβάθμιση του Τομέα.Στον αλιευτικό τομέα απασχολούνται σήμερα περισσότερα από 40.000 άτομα, κι αποτελεί μεγάλο ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας των νησιωτικών περιοχών, όντας μία δραστηριότητα που επωφελείται, εκτός από τον θαλάσσιο πλούτο της περιοχής μας, κι από την μακραίωνη εμπειρία των νησιωτών στον κλάδο αυτό.
Η υπεραλίευση και η ρύπανση του περιβάλλοντος έχουν προκαλέσει σημαντική μείωση του φυσικού αποθέματος και συνεπώς της αλιευτικής παραγωγής.
Η προστασία λοιπόν των αλιευτικών πεδίων, η προστασία της παράδοσης και των παραδοσιακών πλουτοπαραγωγικών πηγών, είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, στο οποίο πρόθεση μας είναι να καλούμε και τους τοπικούς και κλαδικούς φορείς να συμβάλλουν στην προσπάθεια αυτή.
Κλείνοντας την ομιλία μου, θέλω να τονίσω ιδιαίτερα, ότι όλα αυτά δεν μπορούν να επιτευχθούν μόνο από τον Υπουργό και την Υφυπουργό.
Χρειάζεται και η συνειδητή προσπάθεια και βοήθεια όλων των πολιτικών υπαλλήλων και των ένστολων του Λιμενικού Σώματος που στελεχώνουν τις σχετικές υπηρεσίες. Γι΄ αυτό ζητώ από όλους τους εργαζομένους, όλων των βαθμίδων και κλάδων, να γίνουν συνεργάτες και αρωγοί της πολιτικής ηγεσίας.
Εγώ πάντως από την πλευρά μου δεν πρόκειται να κρίνω κανέναν από τις πολιτικές του απόψεις.
Θα τους κρίνω όμως όλους από την δουλειά τους.
Και όποιος προσπαθεί και προσφέρει ανταμείβεται (μην ξεχνάτε ότι εγώ υπουργοποιήθηκα μετά από 21 χρόνια βουλευτικής θητείας
).
Δεν ζητάω τίποτα περισσότερο λοιπόν από τους εργαζόμενους στο Υπουργείο, από αυτό που ζητάει ο Ελληνικός λαός, δηλαδή τα 3Ε :
Ευσυνειδησία
• Εργατικότητα
• Εντιμότητα

Δεν ζητώ τίποτα περισσότερο από τους ένστολους του Λ.Σ., πέραν αυτών για τα οποία δεσμεύθηκαν στον όρκο τους: «Πίστη και αφοσίωση στην πατρίδα τους και σεβασμό στους ανωτέρους τους».
Να έχετε πίστη και αφοσίωση στην αποστολή σας και υψηλό φρόνιμα στις δυσκολίες.
Να δείξετε πως πράγματι είστε τα στελέχη αυτά που έχουν ταχθεί να υπηρετούν με συνέπεια , υπευθυνότητα και επαγγελματισμό
- Τον έλληνα πολίτη
- Τον έλληνα ναυτικό
- Την ελληνική ναυτιλία
- Την πατρίδα σας,
και η ανταμοιβή σας θα είναι δεδομένη και μόνο με την ηθική ικανοποίηση ότι εσείς κάνατε το χρέος σας.
Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και της αποστολή σας.

Δεν ζητώ τίποτα περισσότερο από θεσμικούς και μη, που αποτελούν την μεγάλη ναυτική οικογένεια πέρα αυτού που μας έχει κάνει υπερήφανους σαν χώρα, καθιστώντας την ναυτιλία μας πρώτη στον κόσμο, αναδεικνύοντας τους ναυτικούς μας ως τους ικανότερους και αξιότερους.
Από τον Τύπο ζητώ δίκαιη κριτική και συνεργασία.
Τέλος, θα ήθελα να επαναλάβω και να τονίσω ότι θεωρώ όλους τους εργαζόμενους (το πολιτικό προσωπικό και το Λιμενικό Σώμα) συνεργάτες μου και τους ζητώ να εργαστούμε όλοι μαζί αρμονικά για το καλό του Υπουργείου, για το καλό της πατρίδας μας!
Παράλληλα θέλω να δηλώσω ότι επιθυμώ να έχω την καλύτερη δυνατή συνεργασία και με όλους τους υπόλοιπους φορείς, που υπάγονται ή σχετίζονται με το υπουργείο αυτό.
Και θέλω να γνωρίζετε ότι η πόρτα του γραφείου μου θα είναι ανοιχτή για όλους και φυσικά πρωτίστως για τους πολίτες.
Επιτρέψτε μου ακόμη, πριν κλείσω, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη σύζυγό μου, τα παιδιά μου, τους συνεργάτες μου και όλους τους φίλους μου, για τη βοήθεια που μου έχουν δώσει όλα αυτά τα χρόνια στην πολιτική διαδρομή μου.
Φίλες και φίλοι,
Έχω αποδείξει, ότι όλα αυτά τα χρόνια που είμαι στο δημόσιο βίο, ξέρω να δίνω μάχες και να τις κερδίζω.
Ελπίζω ότι και αυτή τη μάχη –σε ένα ομολογουμένως δύσκολο Υπουργείο- θα καταφέρω να την κερδίσω, για το καλό όλων μας:
• Της Χώρας
• Της Ναυτιλιακής Κοινότητας
• Των Ναυτικών μας
• και ολόκληρου του Ελληνικού Λαού.

Σας ευχαριστώ!