ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Οκτώ φορές ισόβια σε δουλέμπορο


Γράφει: Γιακουμή Πέλλη
22/09/2010
EMPROSNET
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ


Οι μνήμες της τραγωδίας που συγκλόνισε το πανελλήνιο, όταν ανοιχτά της Συκαμνιάς βυθίστηκε μια βάρκα με 19 συνολικά μετανάστες επιβαίνοντες, με αποτέλεσμα να χαθούν 10 ανθρώπινες ζωές, ζωντάνεψαν ξανά τη Δευτέρα στις αίθουσες του Δικαστηρίου Μυτιλήνης.
Στη δίκη του 47χρονου Τούρκου διακινητή που οδήγησε στο θάνατο έξι παιδιά, τρεις γυναίκες και έναν άνδρα.
Το δικαστήριο, με μια απόφαση-καταπέλτη, καταδίκασε σε οκτώ φορές ισόβια κάθειρξη και 55 χρόνια φυλάκισης τον Τούρκο διακινητή, ο οποίος καλείται να καταβάλει και 2,5 εκατ. ευρώ!
«Ας μην ήμουν αυτός που οδηγούσε αυτήν τη βάρκα», ψέλλισε πολλές φορές στο δικαστήριο ο 47χρονος, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη για το ναυάγιο που στοίχισε τόσες ανθρώπινες ζωές.
Ο 47χρονος δικάστηκε για τους οκτώ από τους δέκα θανάτους, καθώς το κατηγορητήριο αφορούσε στις οκτώ σορούς που ανασύρθηκαν την πρώτη μέρα του ναυαγίου. Θα δικαστεί χωριστά και για τους άλλους δυο νεκρούς που ήταν στην ίδια βάρκα, των οποίων όμως οι σοροί βρέθηκαν μέχρι και δυο εβδομάδες μετά το ναυάγιο. Αντιμετωπίζει δηλαδή το ενδεχόμενο να προστεθούν άλλα δυο ισόβια στην ποινή του!

Ιστορία αμαρτία
Ο Τζένκις Ουγούρ ήταν ήδη καταδικασμένος σε δυο φορές ισόβια στην Τουρκία για τη διπλή δολοφονία γυναίκας και του φίλου της.
Το 2004 είχε αποφυλακιστεί μετά από χάρη που είχε δώσει τότε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας σε όλους όσοι είχαν καταδικαστεί σε ισόβια.
Πέντε χρόνια μετά, έσπειρε το θάνατο όταν μετέφερε με μια βάρκα 19 ψυχές, όλοι τους Αφγανοί υπήκοοι.
Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν στο τραγικό ναυάγιο τότε.
Μια μητέρα είχε βρεθεί νεκρή μαζί με τα τρία παιδιά της και δυο εβδομάδες αργότερα βρέθηκε και η σορός του συζύγου της, ενώ τραγική φιγούρα ήταν ένας 14χρονος που έχασε τη μητέρα και τα δυο αδέλφια του στο ναυάγιο.

Τη μέρα εκείνη έπνεαν στην περιοχή του Ακρωτηρίου Κόρακας, στη βορειοανατολική Λέσβο, άνεμοι εντάσεως έξι έως επτά Μποφώρ, ενώ σημαντικό ρόλο για το ατύχημα - όπως από τότε είχε διαπιστωθεί - έπαιξε και η απειρία του Τούρκου, ο οποίος υπάρχει πιθανότητα να μην είχε ποτέ στο παρελθόν οδηγήσει βάρκα.
Ο ίδιος υποστήριξε στην απολογία του ότι οι περισσότεροι μετανάστες είχαν καθίσει μαζί του στο πίσω μέρος της βάρκας, παρά τις υποδείξεις του να «μοιραστούν» μπροστά και πίσω, με αποτέλεσμα η βάρκα να έχει σηκωθεί με την ταχύτητα που είχε και ο ίδιος να μην μπορεί να δει μπροστά.
Έτσι, καρφώθηκε στα βράχια και ταυτόχρονα ένα κύμα, που τη χτύπησε πλαγιομετωπικά, την αναποδογύρισε με αποτέλεσμα να καταλήξουν όλοι στη θάλασσα.
Ο Ουγούρ υποστήριξε ότι προσπάθησε να βοηθήσει κάποια από τα άτομα, χωρίς όμως να τα καταφέρει, ενώ κολύμπησε και βγήκε στην ακτή.
Εξηγώντας τους λόγους που τον έκαναν ν’ αναλάβει να οδηγήσει τη βάρκα στα παράλια του νησιού, είπε ότι όταν βγήκε από τη φυλακή δεν μπορούσε να βρει δουλειά και οι δουλέμποροι του έταξαν 3.000 δολλάρια αμοιβή για να «περάσει» τη βάρκα απέναντι.
Ο 47χρονος Τούρκος καταδικάστηκε σε οκτώ φορές ισόβια κάθειρξη για τους θανάτους των οκτώ μεταναστών, 55 χρόνια φυλάκισης και ένα μήνα για το αδίκημα της παράνομης διακίνησης μεταναστών, ενώ καλείται να πληρώσει και το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ.
Ο Τούρκος άκουσε παγωμένος την αυστηρότατη ποινή του δικαστηρίου που τον καταδίκασε να μείνει φυλακισμένος για όλη την υπόλοιπη ζωή του.
Οι σκηνές της τραγωδίας, πέρυσι τον Οκτώβριο, ξαναζωντάνεψαν στο δικαστήριο την περασμένη Δευτέρα

Και άλλοι δουλέμποροι
Μαζί με το 47χρονο Τούρκο, δικάστηκαν και άλλοι 16 συνολικά ομοεθνείς του για παράνομη διακίνηση μεταναστών.
Από αυτούς, οι πέντε πήραν αναβολή λόγω της απεργίας των Δικηγόρων και δυο αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών. Παρά την απεργία των Δικηγόρων, 12 υποθέσεις εκδικάστηκαν λόγω της συμπλήρωσης του 12μηνου προφυλάκισης που προβλέπει η νομοθεσία για τους παραβάτες που προέρχονται από τρίτες χώρες.
Εννιά από τους κατηγορουμένους καταδικάστηκαν σε 25 χρόνια φυλάκισης κατά συγχώνευση και ένας σε 22 χρόνια κάθειρξης, ενώ όλοι τους κλήθηκαν να καταβάλουν χρηματικά ποσά από 180.000 ευρώ μέχρι 310.000 ευρώ

EMPROSNET
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ