ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ !!!


ΕΝΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΓΙΑ ΥΕΝ ΚΑΙ ΛΣ

Το κείμενο που ακολουθεί είναι ένα διαχρονικό κείμενο, που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από τους κυβερνώντες .

Είναι η ομιλία του τότε Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας - Γεωργίου Κατσιφάρα του μακροβιότερου ( 5 χρόνια ,1 μήνας ,14 ημέρες ) Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας - για τον εορτασμό των 75 χρόνων του Λιμενικού Σώματος , που έγινε στο Ίδρυμα Ευγενίδη την 30 Μαΐου 1994 με πρωτοβουλία της Λέσχης Λιμενικού Σώματος . Το κείμενο, εκτός από τις υπογραμμίσεις , είναι αυτούσιο.

ΑΡΧΙΖΕΙ----
Κύριε πρόεδρε,

Αποτελεί για μένα ιδιαίτερη χαρά να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας σ' αυτή την εκδήλωση για τα 75 χρόνια από την ίδρυση του Λιμενικού Σώματος. Και το τονίζω αυτό, γιατί έχω την τύχη να γνωρίζω από κοντά το Σώμα αυτό και οφείλω να ομολογήσω, για μια ακόμη φορά, ότι πράγματι αποτελεί ένα επιτυχημένο θεσμό που στηρίζει τη διοίκηση της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας επάξια από την ίδρυση του μέχρι σήμερα, και που το κύρος του είναι αναγνωρισμένο τόσο στο εσωτερικό όσο και έξω από τα σύνορα της Ελληνικής επικράτειας.
Το γεγονός αυτό οφείλεται σε πολλούς θετικούς παράγοντες, όπως

• η στρατιωτική οργάνωση του Σώματος,
• η επί 24ώρου βάσεως λειτουργία του,
• η ενσυνείδητη πειθαρχία των στελεχών του,
• η επιστημονική κατάρτιση τους,
• η διαρκής ενημέρωση των Αξιωματικών του γύρω από τα θέματα του πολύπλευρου αντικειμένου τους,
• η διαρκής επαφή τους με ένα από τα πιο ζωντανά και δημιουργικά κύτταρα της Ελληνικής οικονομίας, την Ναυτιλία μας.

Γι' αυτούς τους λόγους και είναι επιτυχημένη η στελέχωση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και των περιφερειακών Υπηρεσιών του στα λιμάνια και στα νησιά της χώρας μας με τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, και θα συνεχίσει να είναι αφού με χαρά μου βλέπω ότι η ηγεσία προσπαθεί για την συνεχή βελτίωση του, παρακολουθώντας από κοντά τα νέα βήματα της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Από την θέση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, είχα την ευκαιρία, τόσο στην προηγούμενη θητεία μου στο Υπουργείο όσο και τώρα, να παρατηρήσω ότι ο ρόλος του Λιμενικού Σώματος καθίσταται ολοένα και περισσότερο επιστημονικός και κοινωνικός παρά αστυνομικός, πράγμα που έχει ήδη συνειδητοποιηθεί από την πλειοψηφία της κοινής γνώμης.

Και δεν θα μπορούσε ο ρόλος αυτός να είναι διαφορετικός, δεδομένου ότι μέσα στο πολύπλευρο αντικείμενο του Υπουργείου συνυπάρχουν τομείς που αφορούν
• την ανθρώπινη ζωή
• την ποιότητα διαβίωσης όλων μας,
• την έρευνα και τη διάσωση σε περιπτώσεις κινδύνου
• την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας,
• τον έλεγχο των εμπορικών πλοίων,
• τα θέματα της εργασίας των ναυτικών και της ασφάλισης τους,
• την εξασφάλιση της καλής λειτουργίας των ακτοπλοϊκών μας συγκοινωνιών και τη σύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική
• την προστασία του ενάλιου πλούτου της χώρας
• την πρόληψη της ρύπανσης των θαλασσών.

Για όλους αυτούς τους λόγους αισθάνομαι την υποχρέωση από αυτό το βήμα να συγχαρώ τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και μέσω αυτού όλα εκείνα τα στελέχη που καθημερινά και σε 24ωρη βάση, πέρα από εορτές και αργίες, εκτελούν με πλήρη συνείδηση τα καθήκοντα τους, πολλές φορές μάλιστα και με ελάχιστα μέσα και υπό δυσχερείς συνθήκες προστρέχοντας να βοηθήσουν τον ναυτικό ή τον ερασιτέχνη ψαρά που κινδυνεύουν, μεταφέροντας ασθενείς από αποκλεισμένα νησιά με τα σκάφη του Σώματος, μετέχοντας σε κοπιαστικές επιχειρήσεις απορρύπανσης της θάλασσας και των ακτών μας, για να αναφερθώ μόνο σε μερικές σκηνές από την καθημερινότητα των Λιμεναρχείων.

Κύριε Αρχηγέ,
Έχουμε πολλές φορές συζητήσει και αναζητήσει τρόπους βελτίωσης και αύξησης των παρεχομένων από το Λιμενικό Σώμα υπηρεσιών προς το κοινωνικό σύνολο.
Και είμαι σε θέση να γνωρίζω τις άμεσες και επιτακτικές ανάγκες των Υπηρεσιών του YEN τόσο σε προσωπικό όσο και σε μέσα υλικής υποδομής.

Γι' αυτό τον λόγο έχουμε ξεκινήσει ένα ολόκληρο πρόγραμμα ενίσχυσης του Λιμενικού Σώματος με 25 σκάφη όλων των τύπων (από τα οποία ήδη έχουν παραληφθεί 7), με 3 καινούργια δικινητήρια αεροπλάνα περιπολίας και ελέγχου επιφανείας και 2 ελικόπτερα για τον ίδιο σκοπό, αλλά και για πρώτη φορά με 6 ελικόπτερα παντός καιρού για έρευνα και διάσωση. Τα 6 αυτά ελικόπτερα θα έχουν παραληφθεί μέχρι το 1996 αφού έχει ήδη εγκριθεί ποσό 18 δισ. από το Β' πακέτο Ντελόρ γι αυτή την αγορά.

Έτσι θα γίνει δυνατή και αποτελεσματική η επέμβαση των Λιμενικών Οργάνων σε περιπτώσεις όπως: περιστατικά κινδύνου της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, περιπτώσεις ρύπανσης από πλοία ή πηγές ξηράς, όπου είναι απαραίτητος ο άμεσος εντοπισμός των υπαιτίων, περιστατικά λαθραλιείας και λαθρομετανάστευσης, που τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα σημαντικό και δυσεπίλυτο πρόβλημα για ολόκληρο το Ελληνικό Κράτος.
Παράλληλα το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας εκσυγχρονίζεται με ηλεκτρονικά μέσα πληροφορικής που σύντομα θα έχουν επεκταθεί και στις κυριότερες Λιμενικές Αρχές της χώρας, ώστε να καταργηθεί συν τω χρόνο ένα μεγάλο μέρος γραφειοκρατικών διαδικασιών και να λειτουργήσει αρτιότερα ο συντονισμός του Κέντρου με τις περιφερειακές του Υπηρεσίες.
Ακόμη πραγματοποιείται, αυτή τη στιγμή, ένα σημαντικό βήμα στον τομέα της εξυπηρέτησης του επιβάτη των ακτοπλοϊκών μας γραμμών με την ηλεκτρονική κράτηση θέσεων και έκδοση εισιτηρίων μέσω συστήματος ONLINE, στο οποίο θα έχει άμεση πρόσβαση το YEN, ώστε να καταργηθεί το δυσάρεστο και δυσφημιστικό φαινόμενο της έκδοσης υπεραρίθμων εισιτηρίων και της κερδοσκοπίας ορισμένων εις βάρος των Ελλήνων πολιτών αλλά και των τουριστών.
Είμαι πεπεισμένος ότι, το Λιμενικό Σώμα, που ιδρύθηκε το 1919 από έναν πραγματικά διορατικό Έλληνα πολιτικό, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον ουσιαστικό και επιτυχημένο ρόλο του στον τομέα της Ελληνικής Ναυτιλίας και να είστε βέβαιοι ότι έχετε την συμπαράσταση μου στο δύσκολο έργο σας και ακόμη ότι, όπως υποσχέθηκα. και την ημέρα που ανέλαβα τα καθήκοντα μου ως Υπουργού, θα με βρείτε υποστηρικτή κάθε θετικής και εποικοδομητικής πρωτοβουλίας σας"

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ-----
Αλεξανδρούπολη 17 Σεπτεμβρίου 2010
Για την αντιγραφή
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος ΛΣ (εα)