ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

" ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΘΑΝΑΤΟΥ, ΔΥΟ ΔΡΑΧΜΕΣ, ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΙΝΙΑ....ΠΕΡΑΣΤΕ ΚΟΣΜΕ, ΠΕΡΑΣΤΕ ...ΚΟΣΜΕ " !!!


Προς: peiratikoi@yahoo.gr

Στο καφενείον "Η ΕΛΛΑΣ" ο σαλτιπάγκος
πουλά τα νούμερα φτηνά
δραχμή τα ακροβατικά
οι αλυσίδες δωρεάν
το πήδημα θανάτου δυο δραχμές
χωρίς σκοινιά, περάστε κόσμε.



Αγαπητοί Πειρατικοί,
πειρατίνα Πόπη


Επειδή συνήθως μιλάτε εδώ με στίχους, διάλεξα κι εγώ αυτούς τους στίχους και πιστεύω ότι θα καταλάβετε το γιατί.
“Το πήδημα θανάτου δυο δραχμές, χωρίς σκοινιά”. Σε ένα τέτοιο πήδημα θανάτου, έχασα κι εγώ ένα φίλο, τον υποσμηναγό Γιάννη Χατζούδη. Ένα νέο παιδί, που αγαπούσε να πετάει. Όχι απλά το αγαπούσε, αλλά και το πίστευε. Ειρωνία της τύχης. Σώθηκε από αεροπορικό ατύχημα με Μιράζ, για να σκοτωθεί με πυροσβεστικό αεροσκάφος στην προσπάθειά του να σώσει την περιουσία κάποιων από εμάς στην Εύβοια (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=122423 ). Αν ζούσε σήμερα, θα έπαιρνε 3.500 – 4.000 ευρώ το εξάμηνο επιπλέον του μισθού του (971 ευρώ βασικός μισθός στον βαθμό του) και θα άκουγε τα όσα λέγονται γύρω από το πτητικό επίδομα, με σκυμένο το κεφάλι.
Πόσοι από εμάς θα διακινδύνευαν την ίδια τους τη ζωή για 650 ευρώ επιπλέον το μήνα;
Αν ζούσε λοιπόν τώρα, με τα νέα φορολογικά μέτρα που έχουν κατατεθεί στη Βουλή, θα θεωρούνταν ένας από τους πλουσιότερους Έλληνες, αφού θα φορολογείτο με τον υψηλότερο συντελεστή, γιατί το πτητικό επίδομα για το πιθανό “πήδημα θανάτου” θεωρείται πλουσιοπάροχο εισόδημα.
Το ίδιο πλούσιος θα είναι και ο πιλότος του ελικοπτέρου έρευνας και διάσωσης που απογειώνεται με αέρα, βροχές αλλά και καύσωνες, ιδιαίτερα τις νύχτες για να σώσει κάποιους από τη θάλασσα, ή για να μεταφέρει ασθενείς σε νοσοκομεία σώζοντας τις ζωές τους. Και την ώρα της μετεώρησης πάνω από το ελικοδρόμιο κάποιος δημοτικός υπάλληλος σβήνει τα φώτα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή όλου του πληρώματος και των ασθενών. Πλούσιοι τελικά Πόπη θα είναι και οι διασώστες, τους οποίους γνωρίζεις καλά, γιατί μαζί τους συναντήσαμε στην αεροπορική βάση Ελευσίνας, κάτω από ντροπιαστικές τριτοκοσμικές συνθήκες να παρακαλούν να πάρουν τα οδοιπορικά που τους οφείλουν και να μην τα βάζουν από την τσέπη τους, ρίχνοντας έξω τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κρέμονται από ένα σχοινί πάνω από κύμματα και με κίνδυνο της ζωή τους προσπαθούν να σώσουν κάποια από τις δικές μας ζωές, που εκτέθηκε στα μανιασμένα κύμματα του Αιγαίου.
Και άκουγα σήμερα να λένε τα χείλη των αρμοδίων ότι οι αρχές του νέου φορολογικού νομοσχεδίου δεν μπορούν να παρακαμφθούν γιατί λέει πρέπει να ισχύσει για όλους. Θα γίνει όμως λέει προσπάθεια για να βρεθεί μια λύση για όλους αυτούς που κινδυνεύουν ώστε να πληρώνονται για να δίνουν τη ζωή τους.
Πόπη, αν το βράδυ έρθει στον ύπνο μου ο παλιός μου φίλος ο Γιάννης Χατζούδης, θα του τραγουδήσω στίχους από τη Μελίνα Μερκούρη:


Στο καφενείον "Η ΕΛΛΑΣ" οι θεατρίνοι
μ' ασετυλίνη και κεριά
την Γκόλφω παίζουν στα παιδιά
με φουστανέλες δανεικές
και δάκρυ πληρωμένο δυο αυγά
και τρεις δραχμές, περάστε κόσμε


Ιωάννα Ηλιάδη