ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΠΟ, Ο ΟΠΟΙΟΣ, ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ, ΠΩΣ ΔΗΛΩΣΕ Ο,ΤΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΙ ΕΙΣ ΒΑΘΟΣ...












ΕΣΗΕΠΗΝ


Προς
τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου - Νήσων στην οποίο κοινοποιήθηκε σχετική επιστολή του συναδέλφου Στρατή Μπαλάσκα που απευθύνεται και σε εσάς εκφράζει τη συμπαράσταση του στις διώξεις που ασκούνται σε βάρος του από ομάδα στελεχών του Λιμενικού Σώματος στο Νομό Λέσβου για σειρά αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων του.
Εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος παρά μια πρόχειρη εξέταση και τρεις Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις δεν εξέτασε την ουσία των καταγγελιών που υπήρξαν μέσα από τα δημοσιεύματα του συναδέλφου Στρατή Μπαλάσκα, αρνούμενη στην ουσία να εξετάσει πολύ σοβαρά αποκαλυπτικά στοιχεία που πέρα των άλλων θα μπορούσαν να οδηγήσουν και σε στοιχειοθέτηση σοβαρών αδικημάτων που τελέσθηκαν εν τη υπηρεσία και μερικά από αυτά έθεσαν και σε κίνδυνο την ασφάλεια της πατρίδας. Αντ’ αυτού ακολουθήθηκε μια πρακτική αποσιώπησης και δια αυτής συγκάλυψης, γεγονός που αποθράσυνε τα υπό έλεγχο στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Αποτέλεσμα ο συνάδελφος να βρίσκεται αυτή τη στιγμή αντιμέτωπος με σειρά σε βάρος του αστικών και ποινικών διώξεων. Την ίδια ώρα δυο από τους διώκτες του έχουν καταδικασθεί από τον περασμένο Μάιο από το Ναυτοδικείο Πειραιά σε πολύμηνες ποινές φυλάκισης για ατιμωτικά για την υπηρεσία τους αδικήματα, πλην όμως ούτε καν η απόφαση του δικαστηρίου έχει καθαρογραφεί ενώ αυτό πειθαρχικά δεν σημαίνει τίποτα: Την ίδια ώρα άλλες σε βάρος τους αναφορές κυριολεκτικά αγνοούνται σε κάποια συρτάρια του Ναυτοδικείου Πειραιά και της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος.


Η όλη υπόθεση την οποία σας ζητούμε να εξετάσετε, πρόκειται για κραυγαλέα περίπτωση ποινικοποίησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος αλλά και άσκησης εκφοβισμού σε βάρος ενός συναδέλφου που πανθομολογούμενα με τα μαχητικά του ρεπορτάζ και την υποδειγματική του προσήλωση στις αρχές της αλήθειας, της δεοντολογίας και της αντικειμενικότητας, έχει διακριθεί σε πανελλήνια κλίμακα.

Η όλη στάση των στελεχών του Λιμενικού Σώματος με την ανοχή και τη συγκάλυψη της μέχρι πρότινος ηγεσίας του πρόκειται για μια απαράδεκτη, ανεπίτρεπτη και προσβλητική για την δημοκρατία μας πρακτική η οποία πηγάζει από ένα διάτρητο νομικό καθεστώς, πλούσιο σε διατάξεις που αποσκοπούν στην «αιχμαλωσία» των δημοσιογράφων, στον περιορισμό των ελευθεριών τους, στον «νόμιμο» εκφοβισμό τους και συνακόλουθα στις απειλές τόσο εναντίον τους, όσο και, κυρίως, εναντίον της αλήθειας.

Κύριε Υπουργέ
Η προστασία του συναδέλφου Στρατή Μπαλάσκα δια του άμεσου με εντολή σας ελέγχου των καταγγελιών του, αποτελούν προστασία της ίδιας της Δημοκρατίας και των θεσμών της. Σας καλούμε να ελέγξετε τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και οι οποίες σας έχουν κοινοποιηθεί. Σας καλούμε να αναθέσετε όπου εσείς κρίνετε την άμεση διενέργεια μιας σοβαρής και ουσιαστικής εξέτασης των όσων καταγγέλλονται.
Καλούμε την πολιτεία άμεσα να πάρει μέτρα ώστε επιτέλους η δημοσιογραφία στην χώρα μας να ασκείται σε καθεστώς ελευθερίας και ο δημοσιογράφος να μην αισθάνεται ότι λειτουργεί σε συνθήκες ναρκοπεδίου, με αγωγές και αυτόφωρα να καιροφυλακτούν. Συνθήκες που έρχονται σε αντίθεση με συνταγματικές μας επιταγές και υποβιβάζουν την ποιότητα της δημοκρατίας μας.


Οι αδελφές Ενώσεις Συντακτών και η Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλούνται να καταδικάσουν την πρακτική που ακολουθείται σε βάρος του Στρατή Μπαλάσκα να καλέσουν τον Υπουργό προστασίας του Πολίτη να ελέγξει την όλη υπόθεση κράτησης του συναδέλφου σε καθεστώς ομηρίας και φόβου.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΟΥΛΔΗΣ

Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ - ΖΩΗΣ ΜΑΡΙΝΟΣ