ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ , ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ...


Τελετή παράδοσης – παραλαβής Αρχηγίας Λιμενικού Σώματος

Παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς και εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, Εφοπλιστικών Ενώσεων και Ναυτεργατικών Σωματείων, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στον προαύλιο χώρο του κτιρίου του πρώην Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Αρχηγίας του Λιμενικού Σώματος.

Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού που απηύθυνε ο κ. Υπουργός, έχει ως ακολούθως:

«Σεβασμιότατε,
Αγαπητοί συνάδελφοι στη Βουλή,
Κύριοι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,
Κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ,
Αγαπητοί εκπρόσωποι του εφοπλισμού και της ναυτεργασίας,
Κυρίες και κύριοι,
Κάθε φορά που γίνεται η εναλλαγή, η διαδοχή στο Λιμενικό Σώμα, είναι μία ιδιαίτερη στιγμή. Θα έλεγα ότι είναι και μία ιστορική στιγμή, μιας και επαναλαμβάνεται ανά αραιά χρονικά διαστήματα. Φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή η στιγμή, αυτή η εναλλαγή, γιατί συμπίπτει με το γεγονός ότι μόλις πριν από σαράντα ημέρες, η νέα Κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας του Λιμενικού Σώματος.
Όπως ακούσατε από τον νέο Αρχηγό του Σώματος, κ. Αθανάσιο Μπούσιο, σε λίγες εβδομάδες θα συσταθεί το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, το οποίο θα αναλάβει τη λειτουργία του Σώματος με τα νέα του συγκεκριμένα καθήκοντα, ως Ακτοφυλακής. Μία ανάγκη που επιβάλλεται σήμερα από τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της χώρας και των πολιτών, όπως πολύ σωστά ανέφερε και ο κ. Αρχηγός.
Βρισκόμαστε σε έναν κυκλώνα, ο οποίος περιλαμβάνει πάρα πολλούς κινδύνους. Είμαστε ακρίτες, όπως έχουμε ξαναπεί, στο άκρο της Ευρώπης. Φυλάσσουμε τα ευρωπαϊκά και τα εθνικά μας σύνορα. Αντιμετωπίζουμε οξυμένα, ευαίσθητα και κρίσιμα εθνικά θέματα. Αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη απειλή από το οργανωμένο διασυνοριακό έγκλημα, αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο κοινωνικό ζήτημα, που είναι η λαθρομετανάστευση, η παράνομη είσοδος χιλιάδων δυστυχισμένων ανθρώπων στην Ευρώπη. Και είμαστε οι πρώτοι που αντιμετωπίζουν αυτό το μεγάλο κύμα πληθυσμών, που μετακινούνται από το Νότο προς το Βορρά, για την αναζήτηση μίας καλύτερης τύχης. Όλες αυτές οι κρίσιμες συνθήκες επιβάλλουν μία αναδιάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, όπως και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Τα Σώματα Ασφαλείας καλούνται σήμερα να προστατεύσουν τη δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή. Η Αστυνομία καλείται να προστατεύσει τη χώρα από το μεγάλο πρόβλημα του οργανωμένου εγκλήματος. Η Πυροσβεστική από τις φυσικές καταστροφές και βέβαια να μπορέσουμε να διαφυλάξουμε τα σύνορα της χώρας, τα οποία είναι εκτεταμένα, κυρίως στο θαλάσσιο χώρο.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω, απευθύνομαι στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, ότι ανοίγει ένα νέο λαμπρό κεφάλαιο στη σελίδα του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας. Θα παλέψουμε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε συνθήκες βελτίωσης της ζωής σας, της ποιότητάς της, της καθημερινότητάς σας και της απόδοσης της δουλειάς σας.
Θα εργαστώ και εγώ μαζί με τη φυσική ηγεσία για να οδηγήσουμε το Λιμενικό Σώμα εκεί που του αξίζει. Πολύ ψηλά, και ταυτόχρονα πολύ αποτελεσματικά, σε σχέση με τις ανάγκες της πατρίδας και του λαού μας. Σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή, εν μέσω και της οικονομικής κρίσης, αυτή είναι η πολιτική μας βούληση και ταυτόχρονα η πολιτική μας απόφαση. Να είστε εσείς περήφανοι και περήφανες για τη δουλειά σας, με κοινωνική αναγνώριση στο έργο που παράγετε και προσφέρετε στο λαό και στην πατρίδα.
Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον απερχόμενο Αρχηγό, τον κ. Θεόδωρο Ρεντζεπέρη, έναν άνθρωπο έντιμο, που ξέρει να λέει τις απόψεις του με λεβέντικο τρόπο. Με παρουσία πολύ σημαντική τα δύο χρόνια της Αρχηγίας του και με μεγάλη προσφορά στο Σώμα.
Εξαίρω την προσωπικότητα του νέου Αρχηγού, του κ. Μπούσιου, ενός ανθρώπου με κύρος, με αξιοπιστία, με αγάπη προς το Σώμα, που με έχει εντυπωσιάσει.
Ανοίγοντας αυτό το νέο κεφάλαιο θα μπορέσουμε όλοι μαζί, μαζί με τους εκπροσώπους του εφοπλισμού και της ναυτεργασίας, τη διακλαδικότητα, που είναι αναγκαία να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί. Και τονίζω τη διακλαδικότητα, γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια ο καθένας να δρα μόνος του, αλλά πρέπει να συνεργαστούμε για να αξιοποιούμε πληροφορίες, να έχουμε κοινές δράσεις, κοινές επιχειρήσεις.
Ήδη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η διαδικασία αυτή άρχισε να κινείται με όλα τα Σώματα Ασφαλείας που υπάγονται σε αυτό και θα προσπαθήσου
με στη συνέχεια και με τις Ένοπλες Δυνάμεις, να αποκτήσουμε κοινές βάσεις πληροφοριών, κοινές δράσεις και κοινές επιχειρήσεις, όπου είναι αναγκαίο.
Εύχομαι, κ. Αρχηγέ, καλή τύχη, καλή δύναμη στη ζωή σας, πολλές ευχές στην οικογένειά σας, στα παιδιά σας.
Εύχομαι στον νέο Αρχηγό, κ. Αθανάσιο Μπούσιο, καλή δύναμη στα καθήκοντά του.
Θέλω να εξάρω την προσωπικότητα και του Β΄ Υπαρχηγού, του κ. Γιαννημάρα, ενός ανθρώπου με υψηλό κύρος, με μεγάλη και βαθιά γνώση στα ναυτιλιακά ζητήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ηγεσίας του».

Οι ομιλίες του απερχόμενου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, κ. Θεόδωρου Ρεντζεπέρη και του νέου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος Αντιναυάρχου κ. Αθανάσιου Μπούσιου, έχουν ως ακολούθως:

Ομιλία απερχόμενου Αρχηγού Λ.Σ. :

«Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Πειραιώς
Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής
Κύριε Υπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ,
Κύριοι Γενικοί Γραμματείς,
Κύριε Αρχηγέ του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας,
Κύριοι Εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου,
Κύριοι Αρχηγοί των Σωμάτων Ασφαλείας, Κύριοι Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων ,
Κύριοι Επίτιμοι Αρχηγοί του Λιμενικού Σώματος,
Κύριοι Εκπρόσωποι των Εφοπλιστικών και Ναυτεργατικών Ενώσεων,
Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Λιμενοφύλακες και Πολιτικό Προσωπικό,
Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Μετά την υποβολή, στον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, της από 09 Νοεμβρίου 2009 παραίτησής μου, νέος Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας της 26ης Νοεμβρίου, επελέγη ο Αντιναύαρχος Λ.Σ.
ΜΠΟΥΣΙΟΣ Αθανάσιος.

Παραδίδω σήμερα τα καθήκοντα του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος με πλήρη επίγνωση των ευθυνών μου για την ενέργειά μου αυτή, αλλά και των συνεπειών που επιφέρει στο πλαίσιο της Κυβερνητικής Απόφασης για την συγχώνευση Υπουργείων, ο επανακαθορισμός των αρμοδιοτήτων σε σχέση με το νέο ρόλο και τη αποστολή του Λιμενικού Σώματος.

Σήμερα, σε μια ιδιαίτερη και έντονα φορτισμένη συγκινησιακά ημέρα, φέρω στη μνήμη μου τη δέσμευση που είχα αναλάβει ενώπιον σας κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθώ στις σύγχρονες απαιτήσεις της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, καθώς και στις ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις ενός σύγχρονου Λιμενικού Σώματος.

Επιπρόσθετα, σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσα να αθετήσω και την ρητή διαβεβαίωση, που επίσης έδωσα ενώπιόν σας ότι θα εγγυηθώ την στήριξη και των δύο βασικών πυλώνων της αποστολής του Λιμενικού Σώματος.

Ως διοικητικού φορέα της εμπορικής ναυτιλίας αρμοδίου για την εκπόνηση και υλοποίηση της ναυτιλιακής πολιτικής υπό τις κατευθύνσεις και την έγκριση της εκάστοτε Πολιτικής Ηγεσίας προς όφελος του ελληνικού πλοίου, του Έλληνα πλοιοκτήτη και του Έλληνα ναυτικού με εξαιρετική συμβολή για τη στήριξη του εθνικού εισοδήματος και της απασχόλησης των ναυτικών, αλλά και ευεργετικές επιρροές στην Ελληνική οικονομία γενικότερα.

Αλλά και ως του επιχειρησιακού – αστυνομικού φορέα που στοχεύει στη διαφύλαξη των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας, την αστυνόμευση των λιμένων, την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την υλοποίηση επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και των συναφών εκνόμων ενεργειών, αλλά και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Έχουν περάσει σχεδόν εννέα δεκαετίες από την ιδρυτική πράξη του Λιμενικού Σώματος και την μετάταξη σ’ αυτό από το Πολεμικό Ναυτικό των 65 πρώτων Αξιωματικών. Σε βάθος χρόνου έχει να επιδείξει πολυδιάστατη δραστηριότητα, με μοναδικές αρμοδιότητες και καθήκοντα που σχετίζονται τόσο με τη διαχείριση ολοκλήρου του φάσματος των θεμάτων του πλοίου, αλλά και των θαλασσίων δραστηριοτήτων, όσο και με την αποτελεσματική αστυνόμευση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της χώρας μας.

Αυτό το Λιμενικό Σώμα υπηρέτησα, αγάπησα και οραματίστηκα, επιδιώκοντας με όλες μου τις δυνάμεις την ενίσχυσή του, τον εκσυγχρονισμό του και την καταξίωσή του, τόσο εντός της χώρας μας όσο και διεθνώς. Στην προσπάθεια μου αυτή βρήκα αρωγούς και συμπαραστάτες όλους εσάς.

Κύριε Υπουργέ,

προσβλέπω στη δική σας καθοριστική παρέμβαση, προκειμένου ενσωματωθούν οι εμπεριστατωμένες σχετικές προτάσεις- εισηγήσεις της Ιεραρχίας του Λιμενικού Σώματος στο αναμενόμενο να εκδοθεί νέο Προεδρικό Διάταγμα αναφορικά με τη σύσταση της Γενικής Γραμματείας Ασφάλειας - Ναυσιπλοΐας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ούτως ώστε να διαφυλαχθεί η ενότητα στη Διοίκηση του Λιμενικού Σώματος και η λειτουργικότητα - αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών που θα στελεχώνονται με το προσωπικό του.

Άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος,

αποχωρώντας σήμερα από τις τάξεις του, θέλω να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη στήριξη και την προσπάθεια κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, συλλογικά και ατομικά και να σας εκφράσω την τιμή που αισθάνομαι που υπήρξα για δύο περίπου χρόνια ο Αρχηγός σας.

Απευθυνόμενος στον νέο Αρχηγό, θα ήθελα να τον συγχαρώ για την άξια επιλογή του στην ηγεσία του Σώματος και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντά
Θα ήθελα επίσης να εκφράσω το σεβασμό και τις ευχαριστίες μου στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και στους Αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για τη συνεργασία τους με το Λιμενικό Σώμα

Ιδιαίτερη αναφορά θα ήθελα να κάνω στους δύο Υπαρχηγούς, Αντιναυάρχους Λ.Σ. ΜΠΟΥΣΙΟ Αθανάσιο και ΓΙΑΝΝΗΜΑΡΑ Γεώργιο. Υπήρξαν οι άμεσοι συνεργάτες μου που στήριξαν με ζήλο, συνέπεια και υπευθυνότητα την εργώδη αυτή προσπάθεια για την αναβάθμιση και ποιοτική ανέλιξη του Λιμενικού Σώματος. Πάνω όμως απ’ όλα, υπήρξαν συνοδοιπόροι μου με ακλόνητη πίστη και αφοσίωση στη φιλοσοφία και τον χαρακτήρα της αποστολής του Λιμενικού Σώματος και από τη θέση αυτή, τους ευχαριστώ θερμά.

Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ και ευχαριστήσω τους κ. κ. Κωνσταντακόπουλο και Αγγελόπουλο, επίλεκτα μέλη της πλοιοκτησίας, για τις δωρεές τους στο Λιμενικό Σώμα, με τις οποίες και κατέστη δυνατή η επισκευή – συντήρηση και επαναφορά σε επιχειρησιακή ετοιμότητα των περιπολικών σκαφών ανοιχτής θαλάσσης, καθώς και όλους τους χορηγούς που θέλουν να κρατηθεί η ανωνυμία τους που με την μικρή η μεγάλη βοήθεια τους συνέβαλαν στον ίδιο στόχο για τον υπόλοιπο στόλο του Λ.Σ.. Με την ενεργοποίηση των σκαφών αυτών, αναβαθμίστηκε η επιχειρησιακή ικανότητα του Λιμενικού Σώματος με προφανή αποτελέσματα για τον ουσιαστικό έλεγχο και τη θωράκιση των προς ανατολάς θαλασσίων συνόρων της χώρας μας.

Πέραν αυτών θα ήθελα να επισημάνω και για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τον καπτα Βασίλη Κωσταντακόπουλο ο οποίος πλέον της εικοσαετίας διαθέτει πλοίο της εταιρείας του για την εκτέλεση του εκπαιδευτικού ταξιδιού των δοκίμων Αξιωματικών του Λ.Σ..

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω, τον Δήμο του Πειραιά, την Νομαρχία, τον Οργανισμό Λιμένα Πειραιώς και όλους τους υπολοίπους φορείς για τη μέχρι σήμερα συνεργασία μας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στους δημοσιογράφους του ναυτιλιακού ρεπορτάζ για την εποικοδομητική κριτική που μου έκαναν.

Σας ευχαριστώ θερμά».

Ομιλία νέου Αρχηγού Λ.Σ. :

«Mετά από Απόφαση του ΚΥΣΕΑ, παραλαμβάνω σήμερα τα καθήκοντα του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος. Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω δημόσια τον Πρωθυπουργό, κύριο Γεώργιο Παπανδρέου, τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που με πρότεινε για την άσκηση των καθηκόντων αυτών και όλους όσους απαρτίζουν το όργανο αυτό, για την ιδιαίτερη τιμή που μου έκαναν.

Κύριε Υπουργέ,
με τη δύναμη Του Θεού και τη συμπαράσταση των ανδρών και των γυναικών του Λιμενικού Σώματος, θα εργαστώ από τη θέση του Αρχηγού με σκοπό το Λιμενικό Σώμα να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της Πολιτείας στο πλαίσιο του ρόλου που του αναθέτει.

Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Λιμενοφύλακες,

το Λιμενικό Σώμα ως φορέας προάσπισης της νομιμότητας και της τάξης στο χώρο αρμοδιότητάς του, ως φορέας εξασφάλισης της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, αποτελεί εθνικό θεσμό, μία αξιόπιστη, σταθερή και παγιωμένη απάντηση σε απειλές και προκλήσεις.
Σήμερα οι Έλληνες πολίτες δικαίως έχουν αυξημένες απαιτήσεις από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας. Ιδιαιτέρως, η ασφάλεια αποτελεί θεμελιώδες προαπαιτούμενο για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής. Η ανθρώπινη ασφάλεια μπορεί να απειληθεί σοβαρά από διάφορες μορφές οργανωμένου εγκλήματος. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον έλεγχο των θαλασσίων συνόρων μας που αποτελούν ταυτόχρονα τα σύνορα της Ενωμένης Ευρώπης. Ομοίως η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα όπως και η διαφύλαξη του θαλασσίου περιβάλλοντος αποτελούν, για μια χώρα όπως η Ελλάδα, υποχρεώσεις που η εκπλήρωσή τους σηματοδοτεί το μέλλον της. Παράλληλα, ο έλεγχος εφαρμογής των εθνικών και διεθνών απαιτήσεων στα Ελληνικά εμπορικά πλοία όπως και στα πλοία που καταπλέουν σε Ελληνικούς λιμένες αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για την ασφαλή ναυσιπλοΐα.

Το πλαίσιο αυτό οριοθετεί τις αρμοδιότητες του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος που οι εργασίες για τη σύστασή του αρχίζουν άμεσα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, η επιτυχία είναι μονόδρομος που για την επίτευξή της σας καλώ να εργαστούμε με το φιλότιμο, με το ήθος, τον επαγγελματισμό που έχετε αποδείξει ότι σας διακρίνει, όλοι μαζί, ως ομάδα στην οποία κανείς δεν περισσεύει, από όπου υπηρετεί και για όσο υπηρετεί. Το ζητούμενο είναι να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας και να τα ασκήσουμε, με ρεαλισμό, με αξιολόγηση του συνόλου των δεδομένων, με σεβασμό στις παραδόσεις, με αξιοποίηση και ενίσχυση των διατιθέμενων μέσων και να αποδείξουμε την αξία μας και την σημασία της προσφοράς μας στον Έλληνα πολίτη. Η νομιμότητα, η δικαιοσύνη, το ήθος, η θρησκευτική προσήλωση στο σεβασμό των δικαιωμάτων των πολιτών και στην εξυπηρέτησή του, το περιεχόμενο του όρκου μας θα είναι πυξίδα και οδηγός του έργου μας.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
σήμερα είναι η πρώτη μέρα της επικοινωνίας μου με σας από τη θέση του Αρχηγού. Σας διαβεβαιώνω ότι είναι η αρχή μιας επικοινωνίας μας που θα συνεχισθεί με επαφές μαζί σας στις Λιμενικές Αρχές, στα πλωτά και εναέρια μέσα, στο επιτελείο, που θα αποσκοπεί στην εμπέδωση κλίματος συνεργασίας και θα επιβεβαιώσει το συναίσθημα της ομάδας.

Ιδιαιτέρως αναφέρομαι στους συναδέλφους που, για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα, θα υπηρετούν σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Είμαι βέβαιος ότι θα επιδείξετε ζήλο, ότι θα παράγετε ουσιαστικό έργο. Θα παρακολουθώ και θα αξιολογώ την απόδοσή σας, αποδίδω ιδιαίτερη σημασία στη συμβολή σας για ομαλή και κατά το δυνατόν πληρέστερη μεταφορά γνώσεων και εμπειριών σε θέματα ναυτιλιακής πολιτικής, σας καλώ να μην αποκοπείτε από τις παραδόσεις του Λιμενικού Σώματος και το νέο πλαίσιο λειτουργίας του, σας μετρώ ως πολύτιμα μέλη της οικογένειας του Λιμενικού Σώματος, περιμένω να αποδώσετε και στην πορεία του Σώματος στο μέλλον.
Εκλεκτοί εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των άλλων φορέων της Δημόσιας Διοίκησης,

θεωρώ θα συμφωνείτε ότι έχουμε εισέλθει σε μια εποχή όπου η ασφάλεια του Έλληνα πολίτη δεν αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα ενός μόνο φορέα.. Η προστασία του πολίτη, η αντιμετώπιση των απειλών κατά της ασφάλειάς του, απαιτεί στενό και άμεσο συντονισμό, συνεργασία και ομοιόμορφη αλληλοενημέρωση. Το Λιμενικό Σώμα μέσα από τις δομές του θα στηρίξει σε μεγάλο βαθμό τη δράση του σε αυτά τα δεδομένα και αναμένει την ανάλογη ανταπόκρισή σας.

Εκπρόσωποι των ηλεκτρονικών και εντύπων μέσων μαζικής ενημέρωσης,
αναγνωρίζοντας όχι μόνο τη δύναμη της επικοινωνίας σήμερα, αλλά κυρίως την αξία και τη σημασία του λειτουργήματος που ασκείτε για τη σύγχρονη Δημοκρατία μας, σας ζητώ να είσαστε αυστηροί κριτές του έργου του Λιμενικού Σώματος. Παράλληλα αναμένω να αναδείξετε όχι μόνο τις όποιες επιτυχίες του αλλά, ιδιαίτερα, την προσφορά και τις προσπάθειές του για επιτυχία λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη ότι η αξιολόγηση, η επιβράβευση ή ο έλεγχος του προσωπικού του, είναι καθήκον του Λιμενικού Σώματος.

Nαύαρχε Θεόδωρε ΡΕΝΤΖΕΠΕΡΗ, φίλε και συμμαθητή Θόδωρε, στρέφομαι και απευθύνομαι σε σένα και θεωρώ τη στιγμή αυτή ως τη δυσκολότερη της μέρας αυτής για μένα.

Σε τιμώ, όπως είμαι σίγουρος σε τιμούν όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, όπως σε τίμησε η Πολιτεία.

Σε ευχαριστώ για την υποδειγματική μας συνεργασία που απέδωσε ουσιαστικό και σημαντικό έργο, είναι τιμή μου η φιλία μας που αρχίζει από τον καιρό της κοινής μας φοίτησης στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Στο πρόσωπό σου θα βλέπω πάντα έναν ιδιαίτερο φίλο και θερμό συμπαραστάτη. Είμαι βέβαιος ότι πάντοτε η καρδιά σου θα χτυπά στους ρυθμούς του Λιμενικού Σώματος.
Εύχομαι σε σένα και την οικογένειά σου υγεία, ευτυχία, επιτυχία σε κάθε σας επιδίωξη.

Κυρίες και κύριοι,
Σας ευχαριστώ πολύ όλους»