ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ...


Το υπουργείο Εσωτερικών για τους πρόσφυγες
10/06/2009
Σε απάντηση ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, ο βουλευτής Φώτης Κουβέλης και αφορά στην υποδοχή και διαμονή προσφύγων στη Μυτιλήνη, το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι έχει ευθύνη… «μόνο για την εξασφάλιση πίστωσης για τη μεταφορά, σίτιση και περίθαλψη των λαθρομεταναστών». Και σα να μην έφτανε αυτό, δηλώνει ότι δε χρωστά παρά… 36 μόλις χιλιάδες ευρώ!

«Η Υπηρεσία μας», αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, «προέβη στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλίσει την πίστωση των 1.047.166,99 ευρώ εκ των οποίων τα 770.706 ευρώ αφορούσαν σε σίτιση λαθρομεταναστών, 138.925,80 ευρώ αφορούσαν σε λειτουργικές δαπάνες, 60.000 ευρώ σε μεταφορά λαθρομεταναστών, 51.236 ευρώ σε αγορά φαρμάκων και ειδών υγιεινής και 26.768,55 ευρώ σε μισθώσεις ξενοδοχείων και σε διαμονή λαθρομεταναστών.»
Όπως το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει, τα ποσά αυτά είχαν ζητηθεί με έγγραφα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου στις 30-1-2009, στις 13-3-2009 και στις 7-5-2009. «Για την εν λόγω νομαρχία», συνεχίζει το υπουργείο Εσωτερικών, «το υπολειπόμενο της πίστωσης που απαιτείται για την εξόφληση των τιμολογίων μεταφοράς λαθρομεταναστών είναι περίπου 36.000 ευρώ, για τα οποία η Υπηρεσία μας θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το συντομότερο δυνατό να πιστωθούν στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Λέσβου.»
Πάντως και ανεξαρτήτως των παραπάνω, όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε, η εταιρεία που σιτίζει τους πρόσφυγες διεκδικεί από τη νομαρχία ποσά της τάξης των δύο εκατομμυρίων ευρώ!

Για τη μεταφορά
Ειδικότερα για το θέμα της μεταφοράς των λαθρομεταναστών από και προς νοσοκομείο, το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι «θα προβεί σε όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την επίλυσή του».
Να αναφέρουμε εδώ ότι - σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη - «ο μηχανισμός υποδοχής μεταναστών στη Μυτιλήνη παρουσιάζει ελλείψεις και κενά, τα οποία αναμένεται να διογκωθούν κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και γνωστό, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης δεν τηρούνται, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τόσο των αλλοδαπών, όσο και του διοικητικού προσωπικού που είναι επιφορτισμένο με την υποδοχή τους.».
Ο κ. Κουβέλης στην ερώτησή του ακόμα ανέφερε ότι «για άγνωστους λόγους δεν υπάρχουν λεωφορεία για τη μεταφορά των αλλοδαπών απ’ ευθείας από το Κέντρο Υποδοχής προς το Νοσοκομείο για τις υποχρεωτικές εξετάσεις τους ή προς το λιμάνι για την προώθησή τους στην Αθήνα, παρά τη σχετική υπόσχεση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι μετανάστες αναγκάζονται να περιφέρονται άσκοπα στους δρόμους, ενώ οι εργαζόμενοι στο Λιμενικό Σώμα που έρχονται σε επαφή με τους μετανάστες εκφράζουν ανησυχία για τις μεταδοτικές ασθένειες που πιθανώς εκείνοι φέρουν.».
Ο κ. Κουβέλης έκανε ακόμη αναφορά στις υγειονομικές υπηρεσίες και την αντιμετώπιση των προσφύγων από αυτές. «Από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης», ανέφερε, «όπου μεταφέρονται αμέσως μετά την αποβίβασή τους στο νησί, οι μετανάστες δε γίνονται πάντα δεκτοί για εξετάσεις, διότι οι εφημερεύοντες γιατροί αδυνατούν να φέρουν εις πέρας τόσο μεγάλο αριθμό επιπλέον εξετάσεων παράλληλα με το φυσιολογικό όγκο εργασίας τους. Από την άλλη, το Κέντρο Υποδοχής Παγανής αρνείται να παραλάβει νέους αλλοδαπούς, αν προηγουμένως δεν έχουν εξεταστεί και δεν έχει βεβαιωθεί ότι δεν πάσχουν από μεταδοτικά νοσήματα.
Εξάλλου, το σύγχρονο ακτινολογικό μηχάνημα που παρέλαβε το Νοσοκομείο, παρ’ ότι έχει φθάσει στο νησί, δε λειτουργεί, διότι το κοντέινερ όπου θα εγκατασταθεί, στο Κέντρο Υποδοχής, δεν είναι ακόμη έτοιμο.»

αναδημοσίευση απο το ΕMPROSNET.


π. χρ.