ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΛΗΜΝΟ ΣΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ- ΟΥΤΕ ΚΑΡΑΒΙΑ, ΟΥΤΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΔΟΕ- ΝΑ ΠΑΤΕ ΑΛΛΟΥ, ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ...


ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΛΗΜΝΟΥ
Έδιωξαν το ΣΔΟΕ!
26.06.2009
Ειδήσεις Λήμνου


Από τα γεγονότα στη Μύρινα


Πρωτοφανές ξέσπασμα οργής, (που συνοδεύτηκε και από εκτόξευση γιαουρτιών και αυγών), προκάλεσε στη Λήμνο, η παρουσία τριών ελεγκτών της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και συγκεκριμένα του ΣΔΟΕ, το πρωί της Τετάρτης.
Η αρχική δυσφορία, μετατράπηκε σε κινητοποίηση εκατοντάδων ανθρώπων που πέταξαν κυριολεκτικά έξω από τη Λήμνο τους τρεις υπαλλήλους, εξαναγκάζοντάς τους να φύγουν με το βραδινό καράβι.
Παράλληλα είχαν κρατήσει ακινητοποιημένο το "Θεόφιλος" που εκτελούσε το δρομολόγιο μέχρι να φτάσουν στο λιμάνι οι υπάλληλοι, οι οποίοι μετατράπηκαν σε "αποδιοπομπαίους τράγους".
Η ιστορία, που θυμίζει κινηματογραφική ταινία, αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι εν λόγω υπάλληλοι προτίθενται να υποβάλουν μηνύσεις.
Οι επαγγελματίες του νησιού, που συγκρότησαν μία ομάδα με το όνομα "Ομάδα Πρωτοβουλίας Ελεύθερων Επαγγελματιών", την ίδια μέρα εξέδωσαν υπόμνημα-διαμαρτυρία, με το οποίο ζητούν να σταματήσουν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στη Λήμνο, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση τους πιέζει και τους οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση.
«Δεν σας θέλουμε πια στο νησί μας, είστε ανεπιθύμητοι, δεν έχουμε πια να δώσουμε», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα.
Παράλληλα σημειώνουν ότι υπάρχει τρομερή ανισότητα στους ελέγχους που γίνονται ανάμεσα στην περιφέρεια και τα αστικά κέντρα αναφέροντας ως παράδειγμα επιλεκτικής μεταχείρισης κάποιες περιοχές της Αθήνας.
Από το τοπικό παράρτημα του ΣΔΟΕ απαντούν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και υπήρξε μία ανεπίσημη δέσμευση ότι στο άμεσο μέλλον θα δημοσιεύσουν στοιχεία που αφορούν τις επισκέψεις κλιμακίων της υπηρεσίας στη Λήμνο.

Το χρονικό του… εξοστρακισμού
Ας δούμε όμως τα γεγονότα με τη σειρά:
Το πρωί της Τετάρτης έφτασαν στη Λήμνο οι τρεις υπάλληλοι, προκειμένου να προχωρήσουν σε ελέγχους επιχειρήσεων της Λήμνου.
Ανυποψίαστοι για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει έκαναν μία πρώτη βόλτα στην αγορά της Μύρινας και κατόπιν αποσύρθηκαν στο ξενοδοχείο για την μεσημεριανή τους ξεκούραση.
Η άφιξή τους στο νησί προκάλεσε έντονη κινητικότητα μεταξύ επιχειρηματιών, που με αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επαφές αποφάσισαν να μην αφήσουν την "πρόκληση" αναπάντητη.
Έτσι από τις 4.30 περίπου το απόγευμα άρχισαν να συρρέουν έξω από το ξενοδοχείο "Διαμαντίδης", όπου κοιμόντουσαν αμέριμνοι οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, εκατοντάδες κάτοικοι.
Να σημειωθεί ότι έξω από το ξενοδοχείο εκείνη την ώρα βρισκόταν ο νέος Διοικητής του Α.Τ. Μύρινας κ. Χαλδέζος μαζί με τον Υποδιοικητή του Τμήματος, ντυμένοι με πολιτικά και οι δύο.
Λίγο μετά τις 5.00, το απόγευμα και αφού είχε παρέλθει η ώρα κοινής ησυχίας, ο κόσμος μπήκε στο ξενοδοχείο και ζήτησε από τον ιδιοκτήτη να ξυπνήσει τους υπαλλήλους για να μιλήσουν.
Μετά από λίγη ώρα κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και οι τρεις πλευρές: Κάτοικοι, υπάλληλοι και ιδιοκτήτης ξενοδοχείου (που ήταν κοντά "για τον φόβο των Ιουδαίων"). Εκεί αντιπροσωπεία των επαγγελματιών επέδωσαν το υπόμνημα στους υπαλλήλους και τους ζήτησαν να φύγουν από τη Λήμνο.
Αυτοί απάντησαν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί επισημαίνοντας ότι έχουν έγγραφη εντολή που δεν μπορούν να παρακούσουν.
Για 2 περίπου ώρες γινόταν συζήτηση σε πολύ έντονο τόνο.
Σε αυτό το διάστημα έγιναν και τηλεφωνικές επαφές με διευθυντικά στελέχη της υπηρεσίας στη Μυτιλήνη, που επαναλάμβαναν ότι αυτές τις διαταγές έχουν από το Υπουργείο Οικονομικών και δεν μπορούσαν να ανακαλέσουν το κλιμάκιο.
Τελικά οι κάτοικοι αποχώρησαν αφήνοντας όμως μία αντιπροσωπεία που θα επιτηρούσε τους υπαλλήλους, καθιστώντας τους ουσιαστικά όμηρους στο ξενοδοχείο.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό σκηνικό που καταγράφηκε εκείνη την ώρα ήταν το ξεφούσκωμα των λάστιχων του αυτοκινήτου ΙΧ, με το οποίο οι τρεις υπάλληλοι έφτασαν στη Λήμνο.

Ο δεύτερος γύρος
Το επεισόδιο είχε και συνέχεια.
Τα πράγματα αγρίεψαν με την δύση του ηλίου.
Οι τρεις υπάλληλοι επισκέφτηκαν το βράδυ ένα κεντρικό ουζερί της Μύρινας, συνοδευόμενοι από ολιγομελή ομάδα αστυνομικών.
Εκεί αφού έγιναν αντιληπτοί από κατοίκους ακολούθησε ο δεύτερος γύρος.
Το τραπέζι περικυκλώθηκε από Λημνιούς, οι οποίοι συνέχιζαν να ζητούν από τους υπαλλήλους να φύγουν.
Κουβέντα στην κουβέντα, τα "αίματα" άρχισαν να ανάβουν. Κάποιοι θερμόαιμοι άρχισαν να τραβούν τα τραπέζια του ουζερί.
«Θα φύγετε από εδώ μόνο για να πάτε στο λιμάνι», ήταν η επωδός που ακουγόταν (οι αστυνομικοί είχαν διακριτική παρουσία). Οι τρεις υπάλληλοι αφού αρνήθηκαν ξανά, σηκώθηκαν από το τραπέζι τους λίγο μετά τις 11.00 το βράδυ για να πάνε στο αυτοκίνητό τους.
Εκείνη την ώρα εκτυλίχθηκαν τα πιο έντονα επεισόδια. Το αυτοκίνητο περικυκλώθηκε από πλήθος κόσμου που το κουνούσαν πάνω-κάτω σαν καρυδότσουφλο.
«Ήταν τέτοια η οργή του κόσμου που θα μπορούσαν να μεταφέρουν το αυτοκίνητο σηκωτό στο λιμάνι», μας είπε αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού.
Ύστερα άρχισαν να εκσφενδονίζουν στο αυτοκίνητο γιαούρτια και αυγά. Ο συγκεντρωμένος κόσμος είχε μπλοκάρει και το τζιπ της Αστυνομίας που μετέφερε τους αστυνομικούς και το σκηνικό στο κέντρο της Μύρινας θύμιζε εικόνα εξέγερσης.
Παράλληλα μία άλλη ομάδα είχε πάει στο λιμάνι με σκοπό να εμποδίσει τον απόπλου του "Θεόφιλου", μέχρι να μεταβούν εκεί οι τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ.

Το επιμύθιο
Η τελική πράξη του πρωτοφανούς αυτού περιστατικού διαδραματίστηκε στο διάστημα από την ώρα που οι υπάλληλοι έφυγαν από το ουζερί και ύστερα.
Πεπεισμένοι πλέον ότι δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά και συνοδευόμενοι από δεκάδες κατοίκους μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο, πακετάρισαν τα πράγματά τους και έφυγαν, περίπου στη 1.30 τα ξημερώματα της Πέμπτης.
«Το πλοίο θα αναχωρούσε στη 1.00 αλλά η ομάδα, που είχε μεταφερθεί εκεί και αφού είχε μιλήσει με τον καπετάνιο, είχε πάρει τη συναίνεσή του να περιμένει μέχρι να έρθουν οι 3 υπάλληλοι.
Η διαμαρτυρία αυτή έγινε από εκατοντάδες κατοίκους όλων των παραγωγικών τάξεων και των ηλικιών που έστειλαν το μήνυμα ότι δεν πάει άλλο.
Είναι τρομερή η συχνότητα των ελέγχων στο νησί μας», μας είπε η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Φωτεινή Στεφανιδάκη.

Από την υπηρεσία της Μυτιλήνης οι πληροφορίες λένε ότι υπάρχει η πρόθεση για υποβολή μηνύσεων.
Διέρρευσε, τέλος, ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί στη δημοσιότητα αναλυτικός κατάλογος των ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί στη Λήμνο, προκειμένου να διαψευστούν τα όσα ακούστηκαν για καταιγισμό ελέγχων στη Λήμνο σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Συντάκτης: Νίκος Κασκαράς

αναδημοσίευση απο τα ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ
ΟΙ PEIRATIKOI, ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΛΗΜΝΙΩΝ, ΠΑΝΤΑ.


π. χρ