ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

«Μην αγγίζετε το συνταξιοδοτικό καθεστώς των ναυτικών!»!

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019

Γράφτηκε από .   Αναδημοσίευση




CGT.jpg
Στην γαλλική εφημερίδα "Εργατικές πληροφορίες" δημοσιεύτηκε συνέντευξη εκπροσώπου των Γάλλων Ναυτεργατών για τις επιχειρούμενες αλλαγές στο κοινωνικοασφαλιστικό τους σύστημα.

Οι μεταρρυθμίσεις της Γαλλικής κυβέρνησης έχουν κοινά χαρακτηριστικά με τις αντίστοιχες που εφαρμόστηκαν στην χώρα μας και στους έλληνες Ναυτεργάτες, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία για να αντιληφθούμε τις πολιτικές που προωθούνται τόσο στην Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. 
Συνέντευξη του Philippe Schneider συνδικαλιστικού εκπροσώπου του CGT των ναυτικών και του εκτελεστικού προσωπικού του Genavir[1], στη διαδήλωση της 24 Σεπτεμβρίου στη Brest κατά της μεταρρύθμισης των συντάξεων.
Γιατί διαδηλώνετε σήμερα;
Σήμερα έχουμε κατέβει στο δρόμο για να υπερασπιστούμε το ειδικό συνταξιοδοτικό μας καθεστώς που μας επιτρέπει, μεταξύ άλλων, να συνταξιοδοτούμαστε σε ηλικία 55 ετών επειδή ασκούμε ένα δύσκολο επάγγελμα. Αυτή η σύνταξη υπολογίζεται σε ετήσιες αποδοχές με βάση εφάπαξ μισθό που δεν αντικατοπτρίζει καν τα ποσά που κερδίζουμε στις εταιρείες μας. Επιπλέον, το επάγγελμα είναι επικίνδυνο (το ποσοστό θανάτων είναι από 3,12 στου 10.000 ναυτικούς, έναντι 0,28 για τη στεριά και 0,75 για το BTP, δεύτερο πιο επικίνδυνο επάγγελμα), δύσκολο (61% των ναυτικών έχουν ένα εργατικό ατύχημα έναντι 3,4% για την στεριά)[2]και περιλαμβάνει μακροχρόνια απουσία από την οικογένεια.
Αυτό βέβαια αποτελεί μέρος του επαγγέλματος του ναυτικού. Το ξέρει κανείς όταν το επιλέγει, αλλά ξέρει επίσης ότι θα αντισταθμιστεί με κάποιες αποζημιώσεις, καθόλα φυσιολογικά ποσά, μέρος των οποίων αποτελεί και το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς.
Το δικό μας καθεστώς ιστορικά είναι το πρώτοσυνταξιοδοτικό καθεστώς κοινωνικής προστασίας και συντάξεως. Υπάρχει από την εποχή του Colbert, το 1673, και οι ρίζες του έχουν παραμείνει έως σήμερα, παρά τη θέλησηπολλών κυβερνήσεων να το αποσύρουν.
Γνωρίζετε τι είναι αυτό ληφθεί υπόψιν για τον υπολογισμό του ύψους της σύνταξής σας εάν το σχέδιο της Κυβέρνησης Macron-Philippe τελικά περάσει;
Δεν έχουμε καμία ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο η μελλοντική σύνταξη θα υπολογίζεται σε περίπτωση που το σχέδιο του Macronκαι του Delevoyπεράσει. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υπολογίζονται μόνο οι ημέρες (που περνάμε) στη θάλασσα ενώ σήμερα τα ρεπό μας μετράνε σε αντιστοίχιση με τα σαββατοκύριακα και τις αργίες που εμείς είμαστε στη θάλασσα.
Είμαστε αλληλέγγυοι άλλων επαγγελμάτων, όπως των σιδηροδρομικών υπαλλήλων ή της RATP, που υπερασπίζονται τα δικά τους ειδικά καθεστώτα. Ασφαλώς το δικό μας καθεστώς συναντά δυσκολίες στο γεγονός ανισορροπίας μεταξύ ενεργών και συνταξιούχων, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να μας μετακυλήσουν στο γενικό καθεστώς. Γι’ αυτό ευθύνεται το Γαλλικό Διεθνές Μητρώο (RIF) που επιτρέπει την πρόσληψη αλλοδαπών ή κοινοτικών ναυτικώναπαλλάσσοντας έτσι τους ιδιοκτήτες από τις εργοδοτικές εισφορές, το οποίο συνεπάγεται λιγότερους συνεισφέροντες. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολιτικής που ηθελημένα άδειασε τα ταμεία μας.
 [1]Με παρουσία στο Plouzane και στο LaSeyne-sur-Mer (κοντά στην Toulon), το Genavir είναι ένα GIE (ομάδα οικονομικού συμφέροντος) για τη διαχείριση πλοίων, καυσίμων και εξοπλισμού θαλάσσιας έρευνας. Τα μέλη του είναι : η BourbonSurf, η Cemagref, η CNRS, η Ifermer και η IRD. Αυτή η εταιρία θαλάσσιας πλοήγησης απασχολεί 320 άτομα.
[2]Αριθμοί που έχουν δοθεί από το Υπουργείο Οικολογίας και Αειφόρου Ανάπτυξης