ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

«Τροπολογίες-σέρβις στον ΣΕΒ και αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης!


Τροπολογίες-σέρβις στον ΣΕΒ και αποχώρηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης


Ο Γιάννης Βρούτσης
Eurokinissi / ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ


«Μπουρλότο» στην κοινοβουλευτική διαδικασία από τον Γ. Βρούτση ● Φωτογραφικές τροπολογίες υπέρ ΣΕΒ και άλλων εργοδοτών ● Σύσσωμη αποχώρησε η αντιπολίτευση από την αίθουσα με οργισμένες διαμαρτυρίες.
Την οργή και αποχωρήσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης από τη Βουλή προκάλεσε η κίνηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να καταθέσει δύο τροπολογίες στο παρά πέντε της ψηφοφορίας για το διυπουργικό νομοσχέδιο.
Καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, αλλά και για αντιδημοκρατική συμπεριφορά, από το Κοινοβούλιο αποχώρησαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση επέστρεψαν στην αίθουσα για την ονομαστική ψηφοφορία για το πανεπιστημιακό άσυλο.
Οι τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, με το επιχείρημα ότι λειτουργούν ανασταλτικά για την πρόσληψη εργαζομένων, αφορούν την κατάργηση τριών ευνοϊκών διατάξεων για τους εργαζόμενους, προσφέροντας... δωράκι στον ΣΕΒ και άλλους εργοδότες.
Ειδικότερα, η πρώτη τροπολογία αφορά τις εξής διατάξεις του εργατικού δικαίου:
  1. Αυτήν που αφορά την κοινή και αλληλέγγυα ευθύνη του αναθέτοντος ένα έργο, του εργολάβου και του υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων (ψηφίστηκε το 2018), η οποία προέβλεπε ότι αν οι εργαζόμενοι του υπεργολάβου έχουν απαιτήσεις που δεν ικανοποιεί ο άμεσος εργοδότης τους, μπορούν να στραφούν προς τον εργολάβο του έργου για την ικανοποίηση των απαιτήσεών τους (π.χ. διεκδίκηση οφειλών).
  2. Τη διάταξη νόμου του 2019, η οποία προέβλεπε ότι για είναι νόμιμη μια απόλυση απαιτείται ο εργοδότης να αναφέρει τον βάσιμο λόγο αυτής, όπως π.χ. τη συμπεριφορά του εργαζομένου, όπως αυτός ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.
  3. Διάταξη νόμου του 2019, σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται οι προθεσμίες που έχουν οι εργαζόμενοι για να κινηθούν νομικά εναντίον εργοδότη τους, κατά τη διάρκεια της συμφιλιωτικής διαδικασίας επίλυσης των εργατικών διαφορών (αυτό αφορά, κυρίως, παράνομες απολύσεις).
Η άλλη τροπολογία αφορά το πλαφόν για τις συντάξεις, το οποίο ορίζει ότι η μέγιστη σύνταξη δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, ποσό που βάσει της σημερινής σύνταξης διαμορφώνεται στα 4.608 ευρώ.
Πηγές του Μαξίμου διατείνονται πως η τροπολογία βάζει τέλος στον «κόφτη» στις προσλήψεις και καταργεί ρυθμίσεις που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μέχρι πρότινος λειτουργούσαν εναντίον των εργαζομένων.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ.-ΣΕΒ»

Δηκτικό ήταν το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα μετά την κατάθεση των τροπολογιών Βρούτση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σχολιάζει ότι «φέρνουν στα κλεφτά μνημονιακές τροπολογίες, μετά τα μνημόνια».

Καταργούμε ιδεοληπτικές διατάξεις

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί, ανέφερε ότι «στο επίκεντρο της πολιτικής της ΝΔ βρίσκεται ο άνθρωπος και ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος και ο αδύναμος γιατί αυτό είναι το DNA και το αξιακό σύστημα της ΝΔ και γι΄αυτό παίρνει αποφάσεις για να περιφρουρήσει εξελίξεις που υπονομεύουν την αγορά εργασίας, υπονομεύουν τον εργαζόμενο, κάνουν τη συμφιλίωση εργαζομένων και εργοδοτών αδύνατη, δημιουργούν διχασμό, κάνουν ελκυστική την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και είναι διατάξεις που ψήφισε παραμονές η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ». 
Ο Γιάννης Βρούτσης, αναφορικά με την κατάργηση της διάταξης για την ευθύνη του αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι εργαζόμενου, την χαρακτήρισε τραγελαφική και ιδεοληπτική τη διάταξη. Ιδίως για την κατάργηση της διάταξης για το βάσιμο λόγο απόλυσης, ο υπουργός είπε αποδείχθηκε βλαπτική διότι τα αποτελέσματα των απολύσεων δείχνουν ότι αύξηση απολύσεων από το 2018 στο 2019 την οποία απέδωσε στη διάταξη αυτή. 
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Καταργούμε ιδεοληπτικές εργασιακές διατάξεις και προχωράμε μπροστά για την Ελλάδα του αύριο, για την Ελλάδα που αξίζει στους Έλληνες», κατέληξε ο υπουργός.

Οργισμένη αντίδραση από την αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση αντέδρασε με οργισμένο τρόπο με τον βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο να καταγγέλλει τροπολογία κατ’ απαίτηση του ΣΕΒ για να διευκολυνθούν οι απολύσεις.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, άσκησε κριτική για το γεγονός ότι οι τροπολογίες κατατέθηκαν την τελευταία στιγμή και ζήτησε την απόσυρσή τους.
Τη διαδικασία κατήγγειλε εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής και ο Βασίλης Κεγκέρογλου λέγοντας «είναι κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό από την κυβέρνηση. Ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν γίνει αυτά. Τον ξεπεράσατε κάνοντας κακή αντιγραφή του. Εμείς δεν θα συμμετάσχουμε στην παραβίαση του κανονισμού»
Ακόμη και ο Κυριάκος Βελόπουλος κατήγγειλε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και ανέφερε «κάνετε ένα απαράδεκτο έγκλημα και εσείς όπως οι προηγούμενοι. Πρέπει να αποσύρετε τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και να κρατήσετε τα προσχήματα. Διαφορετικά δίνετε άλλοθι στον ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται» 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης κατήγγειλε τη διαδικασία μέσω Twitter γράφοντας