ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Ο Ν. Μπελαβίλας για τον Κωνσταντίνο Δοξιάδη και τον βομβαρδισμό του Πειραιά!

Νίκος Μπελαβίλας
υπ. Δήμαρχος Πειραιά

11 Ιανουαρίου 2019

Φως στις αιτίες που οδήγησαν στον μεγάλο βομβαρδισμό του Πειραιά την 11η Ιανουαρίου 1944 έριξαν οι ομιλητές της εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, την Τετάρτη το απόγευμα.


Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ιδρύματος, περισσότεροι από 350 Πειραιώτες, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για το πως επιλέχθηκε ως στόχος ο Πειραιάς, τι οδήγησε στην μεγάλη αστοχία των βομβαρδιστικών που είχε ως αποτέλεσμα 700 περίπου νεκρούς αλλά και τι συνέβαινε την ίδια περίοδο σε όλη την Ευρώπη.
Ομιλητές ήταν οι:
- Νίκος Μπελαβίλας, Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά
- Ελένη Κυραμαργιού, Δρ. Ιστορίας, ΙΙΕ – ΕΙΕ
- Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Δρ. Ιστορίας, ΕΚΠΑ

Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν τα όσα αποκάλυψε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με την ιδιότητα του Καθηγητη ΕΜΠ. Ο Νίκος Μπελαβίλας αναφέρθηκε στην εμπλοκή του διεθνούς οραματιστή πολεοδόμου και αρχιτέκτονα μεγάλων έργων Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Η ομάδα αντιστασιακών τεχνικών υπό τον Δοξιάδη προωθούσε χαρτογραφικά στοιχεία από τις πολεμικές υποδομές των Γερμανών στους Συμμάχους στο Καϊρο. Ανάμεσα σε αυτά που διοχετεύτηκαν ήσαν και τα σχέδια της γέφυρας Γοργοποτάμου. Αυτές οι πληροφορίες και οι χαρτογραφήσεις φαίνεται να αξιοποιήθηκαν από την Βασιλική Αεροπορία της Βρετανίας αλλά και την Αμερικανική στους βομβαρδισμούς του Πειραιά και άλλων λιμανιών.

Ο Νίκος Μπελαβίλας προχώρησε και σε μια προσωπική ιστορία. Όπως είπε μεταξύ των θυμάτων που βρήκαν τραγικό θάνατο στην εκκλησίας της Αγίας Τριάδας όπου αναζήτησαν καταφύγιο ήταν και ο παππούς του, πατέρας της μητέρας του, Σπύρος Ευαγγελάτος, έμπορος υφασμάτων στην αγορά του Πειραιά.