ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

4η Συνδιάσκεψη: Πάμε για ΑΝΤΑΡΣΥΑ μαζική!

Η Αριστερά                 http://ergatiki.gr                            αναδημοσίευση


Το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανο (ΠΣΟ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συνεδρίασε την Κυριακή 11 Μάρτη, με κύριο θέμα την οργανωτική συγκρότηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την πορεία προς την 4η Συνδιάσκεψή της. Το ΠΣΟ συνεδρίασε σε έναν «καυτό» μήνα, με αγώνες των εργατών και της νεολαίας και παραμονές των μεγάλων αντιφασιστικών διαδηλώσεων της 17 Μάρτη.

Παράλληλα, έγινε και σε μια στιγμή που το δυναμικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που πρωταγωνιστεί σε αυτές τις μάχες, συζητάει συλλογικά και συντροφικά για το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Την προηγούμενη βδομάδα εκατοντάδες συντρόφισσες και σύντροφοι πήραν μέρος σε δεκάδες συνελεύσεις Τοπικών Επιτροπών για να συζητήσουν τις Θέσεις του ΠΣΟ για την 4η Συνδιάσκεψη που έχουν κυκλοφορήσει.
Το ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκανε ένα βήμα στην περαιτέρω δημοκρατική της συγκρότηση. Αποφάσισε ότι οι αντιπρόσωποι στη 4η Συνδιάσκεψη θα εκλέξουν τα όργανα του μετώπου με βάση «πλατφόρμες»/ψηφοδέλτια που θα συγκροτηθούν και με το σύστημα της απλής αναλογικής. Η σχετική πρόταση πλειοψήφησε με 67 ψήφους έναντι 10 κατά. Το σύστημα που ίσχυε στις προηγούμενες Συνδιασκέψεις με την ενιαία λίστα και τις σταυροδοσίες οδηγούσε σε στρεβλώσεις την αναλογική εκπροσώπηση και άρα τον σεβασμό και τον ουσιαστικό συντροφικό διάλογο ανάμεσα σε όλες τις απόψεις, τα ρεύματα και τις οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Όμως, το ΠΣΟ δεν έκανε το επόμενο -και λογικό- βήμα να καθιερώσει τη δυνατότητα των Τοπικών και Κλαδικών Επιτροπών να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους με τον ίδιο τρόπο αν δεν υπάρξει ομόφωνη συναίνεση στη συνέλευση. Παρόλο που η σχετική πρόταση πλειοψήφησε με 41 υπέρ έναντι 40, δεν συγκέντρωσε τα 2/3 των ψήφων που απαιτούνταν για να τεθεί σε ισχύ.
Το επιχείρημα ότι οι διαδικασίες των ψηφοφοριών και εκλογών στις τοπικές και κλαδικές επιτροπές είναι «άλλης τάξης» σε σχέση με εκείνες της Συνδιάσκεψης αδικεί το δυναμικό τους. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι μέτωπο οργανώσεων και ανένταχτων αγωνιστών/τριών της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς, και χρειάζεται να εξασφαλίζει χώρο για την αναλογική εκπροσώπηση όλων των ρευμάτων, και των πιο «μικρών», από τη βάση ως την κορυφή.
Δυνάμεις
Έτσι θα γίνει κι από αυτή την άποψη ελκτική σε νέες δυνάμεις που αποδεσμεύει η κρίση του ρεφορμισμού. Αυτή την ανάγκη αναγνώρισαν ουσιαστικά οι εκπρόσωποι των οργανώσεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που δεσμεύτηκαν στο τέλος της συζήτησης να εξασφαλίσουν την πλήρη αναλογική εκλογή αντιπροσώπων στις διαδικασίες των τοπικών και κλαδικών επιτροπών.
Το ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενέκρινε την πρόταση που είχε κατατεθεί στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίασή του τον Γενάρη για μετάθεση της ημερομηνίας της 4ης Συνδιάσκεψης. Με 46 ψήφους υπέρ, 27 κατά και 8 λευκά, αποφάσισε ότι η Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 21 και 22 του Απρίλη. Οι συντρόφισσες και σύντροφοι του ΣΕΚ διαφωνήσαμε με αυτή την πρόταση. Είναι αδυναμία να αναβάλλεται η κορυφαία διαδικασία του μετώπου -και μάλιστα σε περίοδο που οι εξελίξεις τρέχουν με ταχύτητα.
Στόχος μας είναι να διορθώσουμε τις αδυναμίες. Μέσα από τις διαδικασίες που θα συσπειρώσουν χιλιάδες αγωνίστριες και αγωνιστές, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πάει στην 4η Συνδιάσκεψη πιο μαζική και πιο ώριμη. Για να πάρει αποφάσεις που θα δυναμώσουν τις πρωτοβουλίες και την παρέμβασή της στους αγώνες και τον συντροφικό διάλογο στην Αριστερά, την προσπάθειά της να κάνει την αντικαπιταλιστική προοπτική υπόθεση των εργατών και της νεολαίας που επιμένουν αριστερά παρά τη δεξιά κατρακύλα της «πρώτης φορά αριστερά» κυβέρνησης.