ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Σάββατο 17 Μαρτίου 2018

17 Μαρτίου!

1776: στον αμερικανικό εμφύλιο, οι βρετανικές δυνάμεις εκκενώνουν τη Βοστόνη της Μασαχουσέτης, όταν ο Τζορτζ Ουάσινγκτον εγκαθιστά πυροβολικό στην πόλη.
1821: Οι πρόκριτοι της Μάνης, υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, υψώνουν τη σημαία της επανάστασης στο χωριό Τσίμοβα (σημερινή Αρεόπολη) της Λακωνίας.
1834: γεννιέται ο Γκόντλιμπ Ντέμλερ, ο Γερμανός εφευρέτης της ντιζελομηχανής, σχεδιαστής της πρώτης μοτοσικλέτας και συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας Mercedes.
1862: γεννιέται ο οικονομολόγος, Σίλβιο Γκέσελ, που διατύπωσε το δόγμα της ελεύθερης αγοράς.
1901: 71 έργα του Βίνσεντ βαν Γκογκ εκτίθενται στην γκαλερί Μπέρνχαϊμ στο Παρίσι, έντεκα χρόνια μετά το θάνατό του.
1912: γεννιέται ο Αφροαμερικανός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπάγιαρντ Ράστιν.
1913: πεθαίνει από μηνιγγίτιδα ο ολυμπιονίκης Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, αθλητής του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Πήγε στο μέτωπο λίγους μήνες μετά την επιτυχία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Στοκχόλμης, όπου είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς με 3.37 μ., αφού δεν είχε δεχθεί ιδιαίτερη μεταχείριση.
1917: γεννιέται ο Τάκης Σινόπουλος, γιατρός, ποιητής και ζωγράφος. («Νεκρόδειπνος»)
1919: γεννιέται ο τραγουδιστής της τζαζ, Νατ Κινγκ Κόουλ.
1920: το μοναρχικό πραξικόπημα στη Γερμανία τελειώνει σχεδόν αμέσως μόλις εκδηλώθηκε. Ο Βέλφανγκ Καπ, αυτοανακηρυχθείς καγκελάριος και δικτάτορας, εγκαταλείπει κρυφά την πόλη του Βερολίνου.
1920: γεννιέται ο Τώνης Μαρούδας, τροβαδούρος.
1922: σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι προτάσεις της Διάσκεψης για το Ανατολικό (στη Σμύρνη και σε μέρος της Θράκης να γίνει δεκτή η τουρκική κυριαρχία, να εγκαθιδρυθεί αρμοστής για την προστασία των κοινοτήτων, η Τουρκία να λάβει μέρος στον έλεγχο των Στενών) θα απορριφθούν από Ελλάδα και Τουρκία.
1929: κλείνει το Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, λόγω των φοιτητικών αναταραχών.
1930: στις ΗΠΑ, αφήνεται ελεύθερος ο τρόφιμος των φυλακών και διαβόητος γκάνγκστερ Αλ Καπόνε.
1931: Ο Στάλιν εκδιώκει τη χήρα του Λένιν, Ναντέσνα Κρούπσκαγια, από την Κεντρική Επιτροπή του Κομουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
1932: ανοίγει η αυλαία του Εθνικού Θεάτρου με διευθυντή τον Ιωάννη Γρυπάρη. Πρώτος σκηνοθέτης ο Φώτος Πολίτης, πρώτο έργο ο "Αγαμέμνων".
1934: Εγκαινιάζεται η Πάντειος Σχολή Πολιτικών Επιστημών στη Λεωφόρο Συγγρού.
1934: η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Ιταλία υπογράφουν τα πρωτόκολλα της Ρώμης, με τα
οποία συμφωνούν να συνεργαστούν σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.
1938: γεννιέται ο διάσημος Ρώσος χορευτής και χορογράφος Ρούντολφ Νουρέγιεφ.
1942: κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου οι Ναζί αρχίζουν να στέλνουν Πολωνούς στο στρατόπεδο Μπέλσεν.
1944: γεννιέται ο διάσημος κοντός του Χόλιγουντ, Ντάνι ντε Βίτο.
1948: γεννιέται ο συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, Γουίλιαμ Γκίμπσον.
1948: Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Γαλλία και Μ. Βρετανία υπογράφουν τη Συμφωνία των Βρυξελλών, προάγγελο του ΝΑΤΟ.
1951: γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Κέρτ Ράσελ.
1953: αμερικανικά αεροσκάφη επιτίθενται εναντίον στρατιωτών της ΕΣΣΔ, οι οποίοι επιχείρησαν να καταρρίψουν ένα αεροσκάφος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, που πετούσε στα ανατολικά της Σιβηρίας.
1956: πεθαίνει η νομπελίστας Ιρέν Κιουρί, κόρη της Μαρίας και του Πιερ Κιουρί.
1959: Ο αρχηγός της ΕΟΚΑ στρατηγός Γεώργιος Γρίβας φτάνει στην Αθήνα, όπου γίνεται δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από την κυβέρνηση και το λαό.
1961: εγκαινιάζεται η Ιονική-Λαϊκή Τράπεζα.
1962: η Μόσχα απαιτεί από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από το Νότιο Βιετνάμ.
1979: πεθαίνει, σε ηλικία 84 ετών, η συγγραφέας Δώρα Μοάτσου-Βάρναλη.
1984: παντρεύονται η Χριστίνα Ωνάση και ο Τιερί Ρουσέλ, σε έναν από τους πλέον πολυσυζητημένους γάμους.
1988: οι φίλαθλοι της Λάρισας κλείνουν την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης και αποκλείουν την πόλη για 36 ώρες διαμαρτυρόμενοι για την αφαίρεση 4 βαθμών από την ομάδα τους λόγω της υπόθεσης ντόπινγκ του Tsingov. Η θεσσαλική ομάδα τελικά θα πάρει πίσω τους βαθμούς και θα κατακτήσει το πρωτάθλημα της Α Εθνικής.
1988: αυτοκτονεί ο Νικόλας Άσιμος, τραγουδοποιός
1989: ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ ζητά τη βοήθεια της Δύσης για τη διευθέτηση της κρίσης στο Αφγανιστάν, μετά την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων.
1991: συλλαμβάνεται στη Νάπολι ο Ντιέγκο Μαραντόνα για χρήση κοκαΐνης ύστερα από τον αγώνα του ιταλικού πρωταθλήματος Νάπολι- Μπάρι 1-0, όπου το γκολ σημειώνει ο ίδιος με πέναλτι και τιμωρείται από τη FIFA με αποκλεισμό 15 μηνών.
1992: μια εβδομάδα μετά τον 700ό αγώνα του με την Άρσεναλ, ο David O Leary αποβάλλεται για πρώτη φορά στην καριέρα του.
1994: στη Γαλλία, αρχίζει η δίκη του συνεργάτη των Ναζί, Πολ Τουρνιέ, ο οποίος προσήχθη στο δικαστήριο μέσα σε αλεξίσφαιρο γυάλινο κουβούκλιο.
1999: πεθαίνει, σε ηλικία 56 ετών, ο Πέτρος Παναγιωταράκος, το Νο 12 του Παναθηναϊκού. Στις 14/11/1962 έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Εθνικής εναντίον της Γιουγκοσλαβίας (70-81) και συμπλήρωσε 54 συμμετοχές με 404 πόντους.
2000: πάνω από 800 μέλη αίρεσης στην Ουγκάντα πραγματοποιούν ομαδική αυτοκτονία
2002: ο Σερβοέλληνας Πρέντρακ Στογιάκοβιτς γίνεται ο πρώτος ξένος, που κατακτά τίτλο σε διαγωνισμό του ΝΒΑ All star weekend, κερδίζοντας τον διαγωνισμό τριπόντων.
2003: η Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για την αποτροπή του Πολέμου στο Ιράκ. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου συναντάται με τον Αμερικανό ομόλογο του Κόλιν Πάουελ και τον επικεφαλής των επιθεωρητή του ΟΗΕ για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ Χανς Μπλιξ. Την ίδια μέρα παραιτείται ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν
2013: η NASA ανακοινώνει πως στο φεγγάρι χτύπησε ο μεγαλύτερο μετεωρίτης από το 2005 όταν και άρχισε η παρατήρηση του.
***
Γ.Τ