Η Εφημερίδα των Συντακτών- Αναδημοσίευση
Οι συγκλίσεις κι οι αμοιβαίες υποχωρήσεις δεν έφεραν την ποθητή συνολική συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), που είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, με αποτέλεσμα να παραμένει αμφίβολο εάν κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το Eurogroup της 20ής Μαρτίου.
Οι εκπρόσωποι των θεσμών αποχώρησαν από την Αθήνα, μετά την τελευταία συνάντησή τους με τους αξιωματούχους της κυβέρνησης στο Χίλτον, που ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης. Οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να συνεχιστούν σε τεχνικό επίπεδο, με ανταλλαγή απόψεων (μέσω e-mails).
Θεσμοί: Σημαντική η πρόοδος
Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι πιστωτές έκαναν λόγο για σημαντική πρόοδο καθώς και για νέες επαφές την επόμενη εβδομάδα:
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλαβε μέρος στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί για μια ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement).
Εξάλλου σήμερα (Πέμπτη) πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν πως «επιβεβαιώθηκε η σημαντική πρόοδος η οποία έχει καταγραφεί από την ελληνική πλευρά ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης». Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, έγινε αναφορά και στα θετικά μέτρα που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές και πλέον «κοινός στόχος» είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement), κατεύθυνση προς την οποία θα συνεχιστούν οι εργασίες και την ερχόμενη εβδομάδα μέσω προγραμματισμένων τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο επικεφαλής.
ΔΝΤ και εργασιακά
Αμφότερες οι πλευρές φέρονται να έχουν προχωρήσει σε μικρές συγκλίσεις και εκατέρωθεν υποχωρήσεις, με κυβερνητικούς παράγοντες να υποστηρίζουν από το βράδυ της Τετάρτης, πως ουσιαστικά έχει κλείσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, στη διάρκεια αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, η οποία θα καταγραφεί και από τους θεσμούς.
Ωστόσο, το βασικότερο εμπόδιο για τη συνολική συμφωνία φέρεται να είναι η αδιάλλακτη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ιδίως στα εργασιακά θέματα και σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, που υπογράμμισε πως η άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα είναι υπόθεση που αφορά όλη την Ευρώπη, καθώς με αφετηρία τη χώρα μας κάποιοι επιδιώκουν να αποσύρουν αυτό το κεκτημένο.
Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση στην οποία προέβη σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέφρι Ράις, που επισήμανε πως παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, παραμένουν σοβαρές διαφωνίες σε ορισμένα ζητήματα, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση:
Έχει υπάρξει πρόοδος σε κάποιες σημαντικές περιοχές και την καλωσορίζουμε. Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν σε σημαντικές περιοχές. Δεν θα σχολιάσω σε ποιες. Είναι πολύ νωρίς να κάνουμε υποθέσεις για το πότε θα επιτευχτεί συμφωνία. Ακόμη απαιτείται πολύ δουλεία να γίνει.
Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας δήλωσε πως παραμένουν οι διαφωνίες με το ΔΝΤ στα εργασιακά, καθώς και στο πότε θα εφαρμοστούν οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό. Όπως υποστήριξε, η Αθήνα αντιμετωπίζει τις ιδεολογικές εμμονές του ΔΝΤ στα εργασιακά, ειδικά όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις και το lock out. Το ΔΝΤ επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του και δεν ασχολείται ούτε με την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου ούτε με τις ευρωπαϊκές πρακτικές, τόνισε επίσης η ίδια πηγή, συμπληρώνοντας πως οι θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι η μη αλλαγή του ορίου των ομαδικών απολύσεων και η διατήρηση του πλαισίου για την απεργία και το συνδικαλιστικό νόμο.
Αναφερόμενο στη στάση των Ευρωπαίων, το στέλεχος του υπ. Εργασίας σημείωσε πως «αναγνωρίζουν τις ευρωπαϊκές καλές πρακτικές, αλλά αυτήν τη στιγμή, είναι περιορισμένοι, δεδομένης της μέχρι στιγμής συνεννόησης για παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα».
Όσο για τις συντάξεις, «η διαφωνία εστιάζεται στον χρόνο» με το Ταμείο να ζητά όπως οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό να γίνουν μέσα σε ένα έτος, ενώ η Αθήνα να επιμένει πως οι αλλαγές θα πρέπει να πραγματοποιηθούν σε βάθος ετών. «Όποια παρέμβαση γίνει στο συνταξιοδοτικό πρέπει να γίνει σε βάθος ετών», τόνισε το στέλεχος του υπ. Εργασίας.
Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για σύγκλιση στα αντίμετρα, ωστόσο παραμένουν οι εκκρεμότητες αναφορικά με το ύψος των μέτρων που θα ληφθούν για μετά το 2018.
Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε εκφράσει την αισιοδοξία του, επαναλαμβάνοντας πως στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και να έχουν γεφυρωθεί οι όποιες διαφορές απομένουν, μέχρι το προσεχές Eurogroup.