ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Το «βλέμμα» σε EuroWorkingGroup και Μοσκοβισί αύριο!

H EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ- ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

moskovisi.jpg

Ο Μοσκοβισί τη Δευτέρα στην Ελλάδα | AP Photo/Virginia Mayo
Πιερ Μοσκοβισί
Στην αυριανή συνεδρίαση του EuroWorkingGroup και την επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της κυβέρνησης. Η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup αναμένεται να πραγματοποίηση έναν πρώτο απολογισμό της πορείας της δεύτερης αξιολόγησης.
Αισιόδοξη είναι η ελληνική πλευρά ότι στο προσεχές Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα έχουν ξεπεραστεί τα εμπόδια των εργασιακών και του δημοσιονομικού και με πολιτική απόφαση των υπουργών θα κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ μπορεί να συζητηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Το Μαξίμου επιθυμεί οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε «πολιτική συμφωνία» στην οποία θα καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων, θα ακολουθηθεί δηλαδή παρόμοια διαδικασία με αυτήν που ακολούθησε τη συμφωνία του περασμένου Μαΐου. Τα προαπαιτούμενα, λοιπόν, θα καθοριστούν σε τεχνικό επίπεδο αμέσως μετά την πολιτική συμφωνία και ενδέχεται να κατατεθούν και άλλα νομοσχέδια μέχρι το τέλος του χρόνου. 
Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε («Έθνος της Κυριακής») ότι «έχουμε τηρήσει τις υποχρεώσεις μας με βάση τη συμφωνία του Μαϊου, το ίδιο καλούνται να κάνουν όλες οι πλευρές» και ότι «έτσι η χώρα θα εκπέμψει σήμα ότι η οικονομία σταθεροποιείται και ανακάμπτει».

Ανοιχτά παραμένουν εργασιακά – δημοσιονομικά

Τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών είχε χθες η διαπραγματευτική ομάδα με επίκεντρο τα εκκρεμή θέματα της δεύτερης αξιολόγησης, και κυρίως εργασιακά – δημοσιονομικά ζητήματα, τα οποία παραμένουν ανοιχτά.
Παρέλαση Eυρωπαίων αξιωματούχων και εκπροσώπων του ΔΝΤ για έλεγχο και συστάσεις πάνω στο ελληνικό πρόγραμμα και τα «αγκάθια» θα λάβει χώρα από την επόμενη εβδομάδα, ενώ «γράφεται και σβήνεται» το νέο κείμενο της συμφωνίας με του δανειστές.
Η αρχή θα γίνει με τον επίτροπο για τις οικονομικές και τις δημοσιονομικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος καταφτάνει αύριο στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον Αλεξη Τσίπρα, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Μοσκοβισί: Κατάλληλες συνθήκες για το χρέος

«Οι συνθήκες είναι κατάλληλες για τις συζητήσεις που πρέπει να λάβουν χώρα στο επόμενο Eurogroup», απάντησε ο Πιέρ Μοσκοβισί σε ερώτηση για το αν είναι κατάλληλη στιγμή να συζητηθεί η ελάφρυνση του χρέους.
Σε συνέντευξη στη εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών σημείωσε ότι «η συμφωνία του Μαϊου καθορίζει μια σαφή αλληλουχία βημάτων-με τρια πακέτα μέτρων, βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων που μένει να συμφωνηθούν. Περαιτέρω συζητήσεις για το χρέος θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην παραμονή του ΔΝΤ στα προγράμματα, όπως συμφωνήθηκε τον Μάϊο».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι «απολύτως εφικτό» να κλείσει η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (staff agreement) τις επόμενες ημέρες, αλλά δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα και γρήγορα να γίνουν τα απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. «Αυτό, όμως, απαιτεί την πλήρη συνεργασία και τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων φορέων».
Αναφερόμενος στο «ακανθώδες ζήτημα» των αλλαγών στην αγορά εργασίας, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει. Σημείωσε, όμως, ότι έχει καταγραφεί πρόοδος από τα κλιμάκια των τεχνικών αποστολών.
«Οι Ελληνες έχουν κάνει τόσο πολλές θυσίες τα τελευταία χρόνια και επιτέλους η χώρα είναι έτοιμη να γυρίσει σελίδα. Το "success story" που γράφουμε μαζί, σημαίνει την επιστροφή στην ομαλότητα, αλλά μια νέα ομαλότητα με βιώσιμη δημόσια οικονομική πολιτική και μια ανταγωνιστική οικονομία, ικανή να δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας που οι Έλληνες χρειάζονται», δήλωσε.   

Υπέρ της ελάφρυνσης χρέους και ο Κερέ

Τη θέση ότι πρέπει να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και να ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη διατυπώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.»ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, που θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα.
Υπογραμμίζει ότι είναι εκτός συζήτησης τα σενάρια για 4ο Μνημόνιο, επισημαίνει ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα να επιτύχει το τρίτο πρόγραμμα, αλλά χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για συμφωνία στο Eurogroup.
«Η συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για καταγραφή της προόδου και καθορισμό του χρονοδιαγράμματος προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε.
Το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι «ήδη σήμερα αποκομίζουμε τα οφέλη αυτών των μεταρρυθμίσεων. Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και αναμένεται επιτάχυνση του πραγματικού ΑΕΠ το 2017». «Η ΕΚΤ, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, συμφώνησε πρόσφατα με τις τέσσερις τράπεζες που εποπτεύει στόχους για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με σκοπό τη μείωσή τους σε διατηρήσιμα επίπεδα μεσοπρόθεσμα», ανέφ