ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: http://news.in.gr
Αρχικά, ο Ηλίας Λυμπέρης ανέφερε κάποια από τα στοιχεία της έκθεσης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Στις 23 από τις 41 χώρες που εξετάστηκαν, η παιδική φτώχεια έχει αυξηθεί από το 2008 έως και τα τελευταία στοιχεία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μεταξύ αυτών των χωρών είναι η Ελλάδα, Κροατία, Ισλανδία, Λεττονία και Ιρλανδία, με το ποσοστό να έχει αυξηθεί πάνω από 50%. Η χώρα μας κατατάσσεται δεύτερη μετά την Ισλανδία, η οποία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση».
Διαβάστε επίσης
Αποκαρδιωτικά ήταν τα στοιχεία που ανέδειξε η έκθεση της Unicef σχετικά με την παιδική φτώχεια σε 41 ανεπτυγμένες χώρες. Η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη με 40,5% ανάμεσα στις χώρες όπου παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη αύξηση ποσοστού στα παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Ο γενικός διευθυντής της Unicef Ελλάδος, Ηλίας Λυμπέρης, μίλησε στο in.gr τονίζοντας το τι θα έπρεπε να κάνει η πολιτεία για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας.
«Δεύτερη η Ελλάδα»Αρχικά, ο Ηλίας Λυμπέρης ανέφερε κάποια από τα στοιχεία της έκθεσης, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Στις 23 από τις 41 χώρες που εξετάστηκαν, η παιδική φτώχεια έχει αυξηθεί από το 2008 έως και τα τελευταία στοιχεία σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μεταξύ αυτών των χωρών είναι η Ελλάδα, Κροατία, Ισλανδία, Λεττονία και Ιρλανδία, με το ποσοστό να έχει αυξηθεί πάνω από 50%. Η χώρα μας κατατάσσεται δεύτερη μετά την Ισλανδία, η οποία παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση».
Διαβάστε επίσης
- Πρωταθλήτρια στην παιδική φτώχεια η Ελλάδα
- Δραματική αύξηση της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα
- Τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία
- Ο κ. Λυμπέρης σημείωσε πως επανειλημμένα η Unicef Ελλάδος έχει τονίσει τους άξονες στους οποίους θα έπρεπε να ακολουθήσει η πολιτεία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της παιδικής φτώχειας. Συγκεκριμένα, ανέφερε:
«Η πολιτεία πρέπει να κάνει συγκεκριμένα βήματα με στοχευμένες πολιτικές, ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες. Επίσης, είναι αναγκαίο όσο ποτέ να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός των υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας από έναν κεντρικό φορέα, κάτι που δεν υπάρχει αυτή την στιγμή», ενώ πρόσθεσε λέγοντας ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ένας ιδιαίτερος κωδικός στο προϋπολογισμό της χώρας, αλλά και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης με τα ποσά που διατίθενται για τα παιδιά, με σκοπό να υπάρχει σωστός έλεγχος και αξιολόγηση της διαχείρισης αυτών των χρημάτων».
Ο γενικός διευθυντής της Unicef υπογράμμισε ότι εκτός από την ανάγκη για πιο στενή παρακολούθηση των παιδιών, πρέπει να παρέχεται -οπωσδήποτε- ένα δωρεάν γεύμα κατά την διάρκεια των ωρών που το παιδί βρίσκεται στο σχολείο, ενώ κατέληξε λέγοντας «ενδείκνυται να παρέχεται ο απαραίτητος σχολικός εξοπλισμός για να ξεκινάνε τα παιδιά την σχολική χρονιά, κάτι που θα ανακουφίσει πολύ τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Αυτό που δεν χωράει συζήτηση είναι πως τα παιδιά πρέπει οπωσδήποτε να ολοκληρώνουν την δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να μην την εγκαταλείπουν».
Άγγελος Προβολισιάνος