ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ!

To PEIRATIKO REPORTAZ ΠΑΝΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ!

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ξεκίνησε η καταβολή του κοινωνικού μερίσματος - Παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών για τα φαινόμενα κατασχέσεων του μερίσματος από τράπεζες!

Πιστώθηκε σήμερα σε 205.912 δικαιούχους που είχαν υποβάλει αίτηση έως 3 Μαΐου το κοινωνικό μέρισμα, συνολικού ποσού 133,2 εκατ ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη δόση καταβολής του κοινωνικού μερίσματος, ενώ θα ακολουθήσουν και οι επόμενες ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων από τους δικαιούχους.
Ωστόσο, μετά την καταβολή του ποσού από το υπουργείο Οικονομικών στους λογαριασμού των δικαιούχων, παρατηρήθηκαν φαινόμενα κατασχέσεών του από τις τράπεζες για χρέη προς αυτές. Πρακτική που αντίκειται στη νομοθεσία, αφού το μέρισμα είναι ακατάσχετο με αποτέλεσμα να παρέμβουν στην 'Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρας όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος και να καταβληθούν τα ποσά στους δικαιούχους.
'Αμεση αναμένεται να είναι η ανταπόκριση των τραπεζών μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης ενώ ενδεικτική είναι η ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας που σημειώνει ότι «σε εφαρμογή του Νόμου το κοινωνικό μέρισμα δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές και κατά συνέπεια πιστώνεται κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
 Σε περίπτωση που εκ λάθους ή αβλεψίας έγινε παρακράτηση ή συμψηφισμός, αποδεσμεύεται άμεσα και αποδίδεται στο δικαιούχο».
Με βάση το, νόμο, το κοινωνικό μέρισμα καταβάλλεται εφάπαξ, είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ ή οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από την ανάλυση της 1ης πληρωμής προκύπτει ότι:
§ Το μέσο ποσό «κοινωνικού μερίσματος», ανά δικαιούχο, διαμορφώνεται στα 647 ευρώ περίπου.
§ Το 47,9% των δικαιούχων είναι άγαμοι, σε χηρεία ή διαζευγμένοι.
§ Το 35,6% των δικαιούχων είναι έγγαμοι με έως δύο τέκνα.
§ Το 4,5% των δικαιούχων είναι πολύτεκνοι.
§ Το 9,7% των δικαιούχων είναι μονογονεϊκές οικογένειες.
§ Το 4,6% των δικαιούχων είναι οικογένειες με κάποιο μέλος με αναπηρία.
Επίσης, επιπλέον 62.000 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί μέχρι τις 3 Μαϊου, είναι σε διαδικασία ελέγχου.
Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών,ο ρυθμός υποβολής των αιτήσεων συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό.
Από τις 4 έως τις 8 Μαΐου, δηλαδή μέσα στις επόμενες 5 ημέρες, υποβλήθηκαν επιπλέον 68.000 αιτήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι ως καταληκτική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων έχει ορισθεί η 30η Ιουνίου.
Ειδικά για τους μακροχρόνια ανέργους, οι αιτήσεις αυτών που απορρίφθηκαν, επανεξετάζονται αυτεπάγγελτα από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών, με βάση τα εισοδήματα των εμπρόθεσμα υποβληθεισών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014.
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ακόμη ότι σήμερα καταβλήθηκε και η εφάπαξ χρηματική ενίσχυση σε 75.428 ενστόλους, ύψους περίπου 35 εκατ. ευρώ. Σημειώνει δε, ότι επιπλέον 20 εκατ. ευρώ έχουν κατευθυνθεί για την ενίσχυση των υποδομών για τους άστεγους και 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των ανασφάλιστων.
Εθνική Τράπεζα: Το κοινωνικό μέρισμα δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές                             
Η Εθνική Τράπεζα, σε σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει ότι "σε εφαρμογή του Νόμου, το κοινωνικό μέρισμα δεν κατάσχεται, ούτε συμψηφίζεται με οφειλές και κατά συνέπεια πιστώνεται κανονικά στους λογαριασμούς των δικαιούχων".
"Σε περίπτωση που εκ λάθους ή αβλεψίας έγινε παρακράτηση ή συμψηφισμός, αποδεσμεύεται άμεσα και αποδίδεται στο δικαιούχο", προστίθεται στην ανακοίνωση.